Müşerref'ten AB sürecine destek

SURİYE'den sonra, Türkiye'nin AB yolculuğuna bir destek de Pakistan'dan geldi.

‘‘Türkiye'nin AB üyeliği bizim çıkarımızadır’’ diyen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ardından Türkiye'yi ziyaret eden Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref de, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin kendileri açısından yararlı olduğunu söyledi.

Müşerref, ‘‘Avrupa Birliği hedefi İslam dünyası karşısında Türkiye'ye önemli bir sorumluluk da yüklüyor. Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye olduğunda İslam dünyası ile Batı arasında çok, çok önemli köprü olacaktır’’ dedi.

Müşerref'in sözleri, Türkiye'nin Avrupa'ya alternatif ittifak arayışına girebileceği iddialarına karşın, ittifakların birbirinin alternatifi olamayacağı gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğu gibi, Türkiye'nin Avrupa sürecinin Ortadoğu ve Asya'daki müttefikler tarafından da dikkatle izlendiğinin göstergesi.

Pakistan Devlet Başkanı, Türkiye ziyaretinin son günü, İstanbul'da, bir grup gazeteciyle sohbeti sırasında 11 Eylül'den sonraki gelişmeler dikkate alındığında, İslam dünyasına da görevler düştüğünü söyledi.

Terörizmin arkasındaki radikal İslamcı güçler, Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmak için bölgeye akın ederken kimsenin ses çıkartmadığını söyleyen Müşerref, ‘‘Hatta onları biz getirdi. Sesleri çıktığı için olduklarından daha güçlü gibi görünen radikal İslamcıların karşısındaki ılımlı Müslümanların aslında daha güçlü. Ama iradelerini ortaya koyabilmeleri için mücadele ediyoruz’’ dedi.

İSLAM DÜNYASINA REFORM LAZIM

Geçen hafta Pakistan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ılımlı Müslüman güçleri radikalizme karşı ‘‘cihad’’a çağıran Müşerref'e göre, Türkiye ve Pakistan bu mücadelede omuz omuza başı çekmeli.

Müşerref, ‘‘Çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Batı, İslamiyeti terörizme prim veren bir din olarak görmeye başladı. Biz Türkiye ile birlikte bu inancı değiştirecek güçe sahibiz’’ dedi.

Bu mücadelenin verileceği platformlardan biri de İslam Konferansı Örgütü'ydü.

İslam Konferansı mayıs ayında İstanbul'da toplanıyor. Bu çok önemli bir toplantı olacak. Müşerref bu toplantıda, ‘‘reformlar’’ konusunun gündeme geleceğini söylerken, Türkiye'nin genel sekreterliğe adaylığı konusuna da değindi.

Mayıs Zirvesi'nde Türkiye İKÖ Genel Sekreterliği'ne adaylığını koyacak. Ankara'daki temasları sırasında bu konunun kendisine iletildiğini belirten Pakistan Devlet Başkanı, destek konusunda net bir yanıt vermedi. ‘‘Malezya ve Bangladeş de aday. Onlar da bizden destek istediler. Kararın oybirliği ve uzlaşma ile alınması için görüşmelerde bulunacağız’’ demekle yetindi.

TÜRKİYE MODEL OLAMAZ

Pakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin derinliğini anlatırken Pervez Müşerref çok ilginç örnekler de verdi. Kırım Savaşı sırasında Pakistan Osmanlı ordusunun yanındaydı. Kurtuluş Savaşı yıllarında Pakistan kadınları mücevherlerini Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusuna bağışlamışlardı. Atatürk'ün resimleri bugün hálá Pakistan'da evlerin duvarlarındaydı.

Kıbrıs konusunda Pakistan her zaman Türkiye'yi desteklemişti. Türkiye de Keşmir sorununun çözümünde Pakistan'ı.

Pekiyi, Türkiye'yi bir model ülke olarak mı kabul ediyorlardı?

Müşerref'in bu soruya yanıtı ilginçti. ‘‘Hayır. Türkiye bizim için kardeş ülke, ama model ülke değil. Her ülkenin siyasi gerçekleri farklı. Hiçbir ülkenin formülü bir diğerine uygulanamaz. Türkiye modeli bizde hiçbir zaman yürümez. Bazı dersler alır ama onları kendi koşullarımıza göre uygularız.’’

Pakistan Devlet Başkanı'nın ziyareti, 11 Eylül'den sonra bölgenin yeniden biçimlendirilmesi sürecinde Türkiye ve Pakistan'ın rollerini yeniden düşünmek için bir fırsat.
Yazarın Tüm Yazıları