Mum ışığında sakal traşı

Yüzüm aynaya dönük ama köpük sabunları göremiyorum. Karış boyu mum ışığı aydınlatmıyor çehremi.

Haberin Devamı

Traş olacağım, banyo, oturma odası birdiğeriyle karanlık yarışındalar. Hem de zifiri cinsinden. Çiftlere, romantik buluşmalar hazırlayan mum bu kez acınacak halde, ışığının gölgesi düşmüyor lavaboya. El, kol desteğiyle pencere yakınına bıraktığım el fenerini bulup yeniden sabunlanıyorum. Yaşanmayınca anlaşılacak iş değil doğa afetinin görgü şahidi olmak.

Alışılmışı bulamamak garip bir duygu. SoÄŸuk-sıcak su, elektrik, TV, araç yakıtı, asansör, taksi,ulaşım araçları son bir haftada bulunmaz oldu. Yüksek binalarda oturan hasta ve yaÅŸlıların asansör kesintisi nedeniyle çektiÄŸi ıstırabı düşünmek istemiyorum.Â

Kendi mahallemde, oteldeyim günlerdir. New York'luların yaşamını zehir eden Sandy kasırgasına ilk uyarıyı Belediye Başkanı Michael Bloomberg yaptı. İnsan zayiatına karşı  alçak rakamlı kesimlerde yaşayanları '' Çok sert kasırga geliyor, evlerinizi tahliye edin, yüksek semtlere gidin , mecburi talimat veriyorum.'' diye sert dille uyardı. Bloomberg'in    'A Bölgesi' diye isimlendirdiği zoraki tahliyesi gereken kesimde bizim mahallede var. Ertesi sabah bazı ihtiyaç maddelerini tedarik edip kedimiz Lucy'yi de sırtlayıp Affinia Oteli'ne geldik.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda İstanbul'da deprem felaketini, Florida'da Andrew, New Orleans'da Katrina sunamisini yaşadım. Geçen haftaki Sandy kasırgasını da ''New York'u tepeden yoklayıp kuzey rotasına devam eder.'' diye düşündüm. Yanılmışım. Sandy, Avrupa kıtası büyüklüğünde. Amerika'da 60 milyon kişinin yaşamını etkiledi. Sürati 90 mile çıkan 'süper kasırga' evleri yıkıp geçti, kökten söktüğü ağaçlar çift katlı evleri ikiye böldü.Bir işçi muhitinde 100 ev çıra gibi bir kaç saat içinde yanıp kül oldu. Brooklyn'de köpek gezdiren genç bir çift anide bastıran kasırgadan kaçamadılar, ağaç altında ezilerek can verdi. Seller, evinden çıkan kadının iki çocuğunu kapıp götürdü.

Sunami benzeri kasırga New York'u diğer kentlere bağlayan denizaltı tünellerinde sular 1.5 metreye çıktı,özel pompalar metro servislerini başlatmak için milyonlarca galon su boşalttılar. 20 bini aşkın uçak seferi, tren, otobüs, metro servisleri iptal edildi. Belediye trafiği rahatlatmak için taksilere dolmuş yapma izni verdi.Evimiz karşısındaki Bellevue Hastanesi'nin tıp araçlarının bulunduğu mahzene de su bastı, 500 hasta ile ameliyat bekleyen ağır suçlular da şehirde güvenli semtlere taşındılar. Geleneksel maraton yanısıra New York'ta 4 bin çiftin nikahı kasırga yüzünden iptal edildi.

Haberin Devamı

8 gündür oteldeyiz. 15 dakika mesafedeki evime gidemiyorum, kasırga yüzünden transformatörler seller altında kaldığı için elektrikler kesik. Su da yok, TV, buzdolabındakilerin erimeye başlaması üstüne üstlük tuz biber ekiyor. Bina yönetimi onbinlerce eve ışık taşıyacak transformatörlerin beklendiğini söylüyor.

Gece ortasında gözlerimi açıyorum, oda pırıl pırıl, iki kelime düşüyor ağzımdan: ''Aaa, elektrik gelmiş.''

Yazarın Tüm Yazıları