Hemen herkes bilir, 1923 yılında yapılan Lozan anlaşması gereğince uygulanan nüfus mübadelesini.
Lozan Anlaşması’na eklenen protokolle Türkiye’de yaşayan Rumlarla, Yunanistan’da yaşayan Türklerin yer değiştirilmesine karar verilmiştir. Elbette ki bu bir “zorunlu göç” tür ve tahmin edileceği üzere pek çok kişi perişan olmuştur bu göçler sırasında.
İşte A. Nedim Atilla ve Nezih Öztüre tarafından hazırlanan “Uygarlığın Dünyaya Yayıldığı Batı Anadolu Kentlerinden Biri Foça” adlı eserde yer alan Nurdan Çakır Tezgin imzalı yazı da bu nüfus mübadelesini konu alıyor.
Son derece dramatik olan göçe yemek kültürü açısından bakarsak, “gidenlerin” aslında hiç gitmediklerini, komşularına emanet ettikleri arasında yemek kültür miraslarının da olduğunu söyleyebiliriz. Gelen muhacirlerse Türk yemek kültüründeki sağlam yerlerini almakta gecikmediler.
Şimdi dilerseniz mübadele döneminde filikalarla gelip giden insanların mutfağından birkaç yemek sayarak bitirelim yazımızı. Boşnak böreği, damat paçası, enginar dolması, bakla fava, kalamar dolması, sütlü tavuk, taratorlu balık ve daha niceleri...
Sade bulgur pilavı
4 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA MALZEME LİSTESİ 1 su bardağı pilavlık iri bulgur 3 çay kaşığı tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.) 1 adet küçük boy kuru soğan 2 su bardağı et ya da tavuk suyu ½ çay kaşığı tuz Varsa; 1 demet maydanoz
YAPILIŞI: Kuru soğanı incecik doğrayın. Pilavlık bulguru iyice yıkayıp süzülmesi için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, tereyağını orta boy bir teflon tencereye koyup orta ısılı ateşte eritin. Hafifçe kızan yağın üzerine doğradığınız soğanları ilave edip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak hafifçe sararıncaya kadar 2-3 dakika kavurun.
Üzerine süzdüğünüz bulguru ekleyip tekrar karıştırarak 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine ılık ya da sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu aktarıp tuzu serpin. Birkaç kez daha karıştırıp tencerenin kapağını kapadıktan sonra pilavı orta ısılı ateşte bulgur suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin. Ocağın altını kısıp pilavı kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Yaklaşık 15-20 dakika dinlendirdikten sonra tahta kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.