Modern Zamanlar

Hadi ULUENGIN
Haberin Devamı

Supermarket asklar

Cocugu okula, kocayi ise gondermis kadinlar ‘ne pisirmeli’ nefretiyle reyonlar arasinda dolasip arabalara sunu bunu doldururken, aslinda onlardan muthis cazibe fiskirir. Cesaret edemeseler de gunahlara temayulleri vardir.

MODERN zamanlara tabii ki modern asklar... Ve, bunlarin baslayabilecegi cografi mintikalardan bir tanesini de super marketler olusturur.

Belki diyeceksiniz ki, konserve reyonuyla sutlu mamulat tezgahi arasinda romantika olur mu ? O gun tenzilatli satilan bes kiloluk deterjan reklaminin anonsu mevsimin ‘hit’ sarkisini kestiginde sevdadan bahsedilebilir mi ?

Yaniliyorsunuz ! Mekani ve zamani dikkate almak kaydiyla, buyuk magazalar, modern asklarda mercimegi firina vermek acisindan ehven konuma sahiptirler.

Mekanlardan baslayalim...

* * *

HER seyden once, ‘super’i de asarak ‘hiper’ ve ‘ultra’ turu sifatlar kullanan ve cogu kez banliyolere yerlesmis olan alanlardan kacinmak gerekir.

Mucize gerceklesmedigi takdirde buralarda asla ve asla sansiniz yoktur.

Onlarin dev boyutu hemen tum insani iliskileri, dolayisiyla aska raslamak ihtimalini de sifira indirir. Zaten bu magazalar ‘ailevi’ kategoriye girerler.

Kucuk burjuvalar kucuk otomobilleriyle cumartesi gezisine cikarlar ve haftalik nevale duzmek icin ususurler. Arsiz veletlerine de samar patlatirlar.

Modern avcilarin boyle mintikalara zinhar ugramadan ve tercihen, sinirli mahalleden ziyade geniscene semti kucaklayan orta boy yerleri secmesi gerekir.

Bir, buralarda beseri yakinlasmalar daha kolaydir; iki, zaman icinde belirli ‘sima tanisikliklari’ dogar ki, bunlardan istifade etmek mumkundur.

Zaten gelelim zamana...

* * *

SABAH ondan ikindi sonlarina kadar olan genis dilim esasinda ‘erotika saatleri’ne dahildir. Asktan degil de ‘libido’dan konusmak daha dogru olur.

Cocugu okula, kocayi ise gondermis kadinlar ‘ne pisirmeli’ nefretiyle reyonlar arasinda dolasip arabalara sunu bunu doldururken, aslinda onlardan muthis cazibe fiskirir. Cesaret edemeseler de gunahlara temayulleri vardir.

Demin kendilerine israrla bakmis olan adami mezeci tezgahinda tekrar gorduklerinde sasirirlar. Tarama yerine rus salatasi isterlerler ve kasaya vardiklarinda, gazeteden kestikleri indirim kuponunu vermeyi unuturlar.

Fakat ben bu gunahkar saatleri asla bilmem, onlardan soz etmeyecegim...

* * *

MUSTERI yelpazesi aksam degisir. Iste modern asklarin zamani gelmistir.

Sukur mesai saati bitti ve buzdolabi tamtakir kara bakir, hic olmassa yalnizlik televizyonlarinin karsisinda iki lokma atistirmak icin biraz nevale duzmek ve sabah peynirini almak gerekiyor. Evden once dogru super markete...

Her sey, bakislarin hazir sarkuteri bolumundeki tesadufi cakismasiyla baslar. Tuvalet kagidi reyonunda ve mevsimlik sebze tezgahinda da devam eder. Tek strateji vardir ve adi ‘fikr-i sabittir’ ! Taktikler ise sonsuzdur...

Fakat ‘fikr-i sabit’te israr edecegim diye hijyenik kadin malzemesinin satildigi yer de dahil cok yakin takibe baslayan hava alir ki, mehel olsun !

Ornegin, yabana atilmayacak bir uvertur, o dondurulmus hazir yiyeceklerde pilavli tavuk secerken yaninda belirmek ve gayet nazikane bicimde pureli rostoyu gosterek, ‘haddim olmayarak soyluyorum, bunu alin. Ala...’ demektir.

Ikinci asama gelecek tepkiye gore ayarlanmalidir. Ters bakis durumunda hic israr etmemek en akillicasidir. Parkingte bekleyen azili bir koca olabilir.

Ama ‘inandim, hadi dediginiz olsun’ cevabi cesaret vericidir ki, burada derhal ‘ben de yorgun argin yemek pisirmeyi sevmiyorum’u eklemek gerekir.

Hem durumunuzu citlatmis olursunuz, hem de ortak kader cagristirirsiniz.

O sirada da tenzilatli biskuvi anonsu biter ve mevsimlik asklarin yazdan miras sarkisi hoparlorde tekrar baslar. Derin sogutucu tezgaha romantika iner.

‘Etle basim hos degil’ diyerek kasap reyonunu beraberce gecmek ve kasaya yurumek mumkundur. Ancak buraya gelmeden once mutlaka bir seylerin kotarilmis olmasi sarttir. Cunku, nezaket icabi sirayi ona vereceginizden, odemesi sizden once bitince, arzulamasa bile torbayi yuklenecek ve gitmek zorunda kalacaktir.

Dolayisiyla, isteyenin bir yuzu, vermeyenin iki yuzu kara, kasaya varmadan ‘hazir yemegin cani cehenneme, salas lokantada baliga ne dersiniz’ cumlesine cesaret etmek gerekir ki, belki de ‘ama once eve ugrayip sunlari birakayim ve dus yapayim. Bir saat sonra bulussak cok mu gec olur’ cevabi gelecektir.

Inanin, modern zamanlarda super marketler modern asklarin mekanidir.

Yazarın Tüm Yazıları