Paylaş
Koldaş’ın eserlerini yakından incelediğinizde, ağırlıklı figürlerin keman, piyano, çello gibi enstrümanlar ile kadın olduğunu görüyorsunuz. Flamenko olarak yorumlayabileceğiniz danslar da komposizyon olarak karşınıza çıkıyor.
Koldaş ise kendi resim dünyasını şöyle yorumluyor:
“Kübizmin resim üzerine etkilerinden etkilenmiş birisiyim. Daha sonra renk de çalışmalarımda vurucu olmaya başladı. Derken kendi çizgi ve renk anlayışım içerisinde yaşanmışlıkları yorumlamaya çalıştım. Resimlerimde hareket ve renk anlamında coşkular olduğunu düşünüyorum. Bana en fazla yöneltilen sorulardan birisi, neden kadın, neden dans? ‘Kadının yazılı ve görsel sanatta karşılığı estetik ve güzellik de ondan’ diyorum. Dünyayı da güzellikler kurtaracak...”
Eserlerine bazı galeri ve müzayedelerde rastlasanız da, Koldaş, kendi adını verdiği atölyesinde “Butik sergi” anlayışını tercih ediyor. Bu anlayışı kısaca şöyle özetliyor:
ATÖLYE YAŞAYAN ORGANİZMA
“Butik sergiler Türkiye’de yaygın olmayan bir kavram. Dünyadaki durumu hakkında ise kesin bir bilgiye sahip değilim. Sanatsever, izleyici, koleksiyonerler, sanatçıyı atölye ortamında ziyaret ediyor. Sanatseverlerin atölye havasını solumaları gerekir diye düşünüyorum. Sanatçıyı eseri oluştururken gözleme şansı olmalı. Ressam hangi ortamda çalışıyor, o andaki ruh hali nasıl, hangi boyalar kullanılmış ve kullanılıyor, paleti nedir? Bu soruları çoğaltabiliriz. İşte sanatsever tüm bu soruların karşılığını bulmaya çalışarak, atölyemde kendisine uygun bir resme sahip olabiliyor. Bana göre atölye yaşayan bir organizma. Sanatçı içerisinde olsa da, olmasa da o organizma yaşar ve çoğalır. İşte ben de topraklarımızdan evrenselliğe doğru bir pencere açmak isteğiyle, Aşağı Ayrancı’da ‘Mira’nın atölyesi’ adını verdiğim atölyemde çalışmalarıma devam ediyorum.”
PARMAKLAR HEP ÇALIŞMALI
Hatay doğumlu Koldaş, resim sevgisinin çocuk yaşlarda nasıl başlayıp, geliştiğini de şöyle anlatıyor:
“Evimizin avlusunda ağaçların olduğu orta bölümde topraklı bir alan vardı. Çoğu zaman insanların ellerine kuru dalı alıp toprağı eşelediğini hatırlıyorum.
Zamanla ben de gördüklerimi yapmaya başladım. Sonra onlar, şekillere, şekiller objelere dönüşmeye başladı. Resime çocukluk yaşlarında başlayan ilgimi, daha sonra temel sanat dersleri alarak, ileri düzeye getirmeye çalıştım. Ressamın eli kıskanç bir sevgili gibi nankördür. Parmaklar hep çalışmak ister. Sanırım fırçayı tutan parmaklarla arayı iyi tutmakta yarar var. Gereken zamanı ayırmazsanız, onlar da ilk fırsatta size ihanet eder. Her istekli bireyin disiplinli çalışma sonrasında iyi bir çizer olabileceğini düşünüyorum. Tesadüflere inanmak bu çağda çok inandırıcı olmuyor. İstek, azim ,çalışma sizi ressam yapabilir ama sanatçı olmak bambaşka bir ruh hali.”
KAMİLOĞLU HOCASININ MÜZESİNDE
Usta rassamlarımızdan Mustafa Ayaz’ın öğrencilerinden Baran Kamiloğlu’nun her yıl “Ayaz Müzesi”nde (Balgat) sergi açması geleneksel hal aldı. Kamiloğlu’nun bu yılki sergisi 6 Şubat’ta açılacak. Renkçliği ile bilinen ve Ayaz Hoca’nın “Gelecekte bu isime dikkat edin” dediği Kamioğlu, eserlerinde neler anlatmak istediğini, “Tanımlama yapmam ben, kendi iç dünyan ile buluş, izlenim yaparken kendi kurgunu keşfet” diye izah ediyor. Kentteki diğer bazı sergiler de şunlar:
Nuri İyem, Komet, Mustafa Ayaz, Ergin İnan ve diğer bir çok ünlü sanatçıdan oluşan karma sergisi (Galeri Valör/Hilal Mah.), Süleyman Saim Tekcan (Platform A/Taurus AVM), İsmail Altınok resimleri (28 Şubat’a kadar-İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Necla Rüzgar (1 Mart’a kadar-Galeri Nev/GOP), Sevgililer Günü için özel koleksiyon sergisi (7 Şubat’ta açılacak-Fırça Sanat/Hilal Mah.), Celal Binzet (12 Şubat’a kadar-Sevgi Sanat/Çankaya), Malik Bulut heykel sergisi (16 Şubat’a kadar-Armoni Sanat/Hilal Mah.), Ayfer Bozkurt (5 Şubat’a kadar-Ankara Vakıf Eserleri Müzesi/Ulus), Mehmet Hacı Fettahoğlu-Nur Gün Güney (10 Şubat’a kadar/GaleriM Armada), Bünyamin Küçükkürtül (7 Şubat’a kadar-Ziraat Kuğulu), Turgut Akarsu-Metin Kalkızoğlu-Baki Bodur-Ümit Türk karma sergi (7 Şubat’a kadar-Dışişleri Bakanlığı/Balgat), Remzi Taşkıran (Şubat boyunca-RC Sanat/Bilkent), RC resim müzayedesi (9 Şubat/ Bilkent Sanat Center).
Paylaş