Minecraft oyunu olay oldu

Son günlerde Minecraft oyunu ile ilgili tartışmalar aldı yürüdü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı oyun hakkında inceleme kararı aldı. Oysaki bu oyun, bilgisayar oyunları içindeki 'en masumu' neredeyse...

Haberin Devamı

Çocukların oynadığı ve içinde kan, vahşet, uyuşturucu, pornografik içerik, satanizm, ırkçılık gibi içerikler olan sürüyle oyun var ve maalesef bu oyunlara dikkat bile çekilmiyor. Bizler dikkat çekmeye çalıştığımızda ise ‘komplo teorisyenliği’ ile suçlanıyoruz. Oysaki bilgisayar oyunları da bir medya aracıdır ve tarihçilerden giysi tasarımcılarına, müzisyenlerden silah tüccarlarına kadar birçok alandan kişi bu oyunlara danışmanlık yapmaktadır. Ben de “Küçük Adamlara Büyük Oyunlar” adlı kitabımda küresel çizgi film ve bilgisayar oyunlarının çocuk ve gençler üzerindeki etkilerini belgeleri ile açıklamaya çalışmıştım. Fakat Minecraft oyunu, şu an yaygın olan oyunlara bakıldığında en zararsız olanı... Oyunun felsefesi de inşa etmek üzere… Oysaki incelemeye alınan o oldu.

Haberin Devamı

Hürriyet Çocuk Kulübü tablet dergisindeki çocuk yazarlarımızdan biri olan Tan Altay Kiraz da Minecraft meselesini kendi penceresinden açıkladı. Tan’ın söyledikleri dikkate değer. Bakın, bu konuda neler diyor:


“Minecraft zararlıysa Mario’yu da yasaklayın

Merhaba arkadaşlar. Ben Hürriyet Çocuk Kulübü yazarınız Tan Altay Kiraz. Bu haftaki konum ‘Minecraft’. Bu oyunu daha önce de yazmıştım ama bu seferki yazma nedenim bir haftadır şaşırarak okuduğum haberler.

Bakanlık incelemeye alıyor

Haberin Devamı

Okuduğum ve izlediğim haberlere göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’a bir kişi şöyle bir soru yöneltiyor: “Minecraft diye bir oyun var. Bu oyunda eşinizi öldürüp puan alabiliyormuşsunuz. Böyle oyunları incelemeye alacak mısınız?” Sorunun ardından Ayşenur İslam, ‘Minecraft’ı incelemeye alacaklarını söylüyor.

Oyunları mı karıştırıyorlar

Bu olaydan sonra gazeteler, internet siteleri, televizyonlar ‘Minecraft’ın yasaklanmasıyla ilgili haberler yaptılar. Haberlerinde mikrofonu çocuklara da uzattılar. “Oyun nasıldır, amacı nedir, oyunda en çok olan olay ne” gibi sorular sordular. Beni şaşırtan şey sorular değil, cevaplarıydı. Bazı çocuklar oyunda arabaların çalınabildiğini, her yerden kan fışkırdığını söylüyorlardı. Hâlbuki bu anlattıkları şiddet içeren başka oyunlarda var, ‘Minecraft’ta araba bile yok!

Haberin Devamı

Minecraft nasıl bir oyun?

Yaratıcılığı artırmayı hedefleyen bu İsveç yapımı oyunda Legoya benzer küplerle bir dünya kuruyorsunuz. Bir bölgeye bırakılan karakteriniz hayatta kalmak için yemek arıyor, barınabilmek için ev yapıyor. Oyunu zorlaştırmak için ‘Minecraft’a canavarlar da eklenmiş. Oyun da hem bu canavarlarla savaşıyorsunuz hem de ihtiyaçlarınızı karşılamaya çalışıyorsunuz. Aslında Minecraft günlük hayatımıza oldukça benzemektedir. Çünkü biz de yemek arıyoruz ya da bir barınak bulmaya çalışıyoruz. Sadece hayatımızı zorlaştırmak için canavarlar yok. Oyundaki şiddet unsuruna gelirsek rakiplerine göre oldukça az.

Mario’da da kaplumbağalar eziliyor!

Haberin Devamı

Günümüzdeki her oyunda az da olsa şiddet var. Super Mario’da bile var. Onda da kaplumbağaları birbirlerine atıyoruz ya da onları eziyoruz. Eğer zombiler kılıçla itiliyor diye ‘Minecraft’ yasaklanacaksa kaplumbağalar eziliyor diye Mario da yasaklanmalı. Çünkü iki oyunun şiddet düzeyi birbirine çok yakın.

#DirenMinecraft

İnternetten takip ettiğim kadarıyla bu oyunu seven çocuklar ve yetişkinler yasaklanması gündemine çok sinirliler. Hatta Bakanlık’a göndermek için bir imza kampanyası bile başlattılar.”

Daha fazla söze gerek var mı?

MİNECRAFT’A ‘ŞİDDET’ İNCELEMESİ

Yazarın Tüm Yazıları