Aslında şekerin ilk kullanıldığı yerlerden biri Uzakdoğu, ama Uzakdoğu insanı tatlıya pek düşkün olmadığından reçel yemeye de meraklı değil.
Peki ya meyveyle şekeri birleştirip kaynatma fikri kime ait dersiniz? Bu fikir tabii ki tatlısız edemeyen Ortadoğu insanından çıktı ilk olarak. Bu muhteşem keşif Ortadoğu’da kalmadı. Yani, keşfedildikten sonra bütün dünyanın sevdiği ve benimsediği tatlılar arasına girdi reçeller. Bugün Uzakdoğu hariç hemen tüm dünya reçel ve marmelatı biliyorsa, bu biraz Ortadoğulular’ın, biraz da Haçlı Seferleri’nin eseridir. Çünkü bu seferler sayesinde Ortadoğu kültürünü tanıma fırsatı bulan Avrupalılar, reçeli pek beğenmiş ve tarifini Avrupa’ya ve oradan da Amerika’ya götürmüşlerdir.
Bisküvili ekspres pasta
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
2 paket pötibör bisküvi (kakaolu ya da sade)
Puding için;
4 su bardağı süt
2 tepeleme yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı tozşeker
3 tepeleme yemek kaşığı kakao
100 gram margarin
Üzeri için;
1 poşet toz kremşanti
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Süt ve unu bir tencereye koyun. Üzerine tozşeker ve kakaoyu ilave edip iyice çırpın. Pudingi kısık ateşte sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp margarini ekleyerek hızla karıştırın. Margarin iyice eridiğinde pudingi ılık hale gelmesi için bir kenarda bekletin. Bisküvileri çok küçük parçalar halinde kırın. Bunları ılık haldeki pudingin içine aktarıp tahta kaşıkla iyice karıştırın. Cam veya porselen kaseye streç film ya da buzdolabı poşeti yayın. Hazırladığınız bisküvili karışımı kaseye aktarın. Üzerine kaşıkla bastırıp iyice yayılmasını sağlayın. Pastayı buzdolabında bir gece bekletin. Kremşanti ve soğuk sütü bir kasede katılaşıncaya kadar çırpın. Buzdolabından çıkardığınız pastayı servis tabağına ters çevirin. Üzerindeki naylonu sıyırın. Kremşantiyi spatula yardımıyla üzerine sürün. Çekilmiş cevizle süsleyin.
Patatesli trendi börek
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
1 adet büyük boy patates
2 adet yumurta
1,5 su bardağı yoğurt (yağsız ve kaymağı alınmış olmalı)
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı çavdarlı ya da yulaflı karışım (kepek ya da yulaf unu da olabilir)
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
3 yemek kaşığı dolusu lor peyniri (1 çay bardağı yağsız beyaz peynir de kullanabilirsiniz)
Yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine yoğurt ve sıvıyağı ekledikten sonra tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Patatesi soyup yıkayın. Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp incecik doğradıktan sonra yumurtalı karışıma ekleyin. Üzerine lor peynirini ya da rendelenmiş beyaz peyniri ilave edin. Bir taraftan tahta kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırırken, bir taraftan da kabartma tozunu aktarın. Büyük marketlerde satılan yulaflı, çavdarlı ve kepekli unları kullanmanızı özellikle tavsiye ederim. Bu karışımların herhangi birinden 2 yemek kaşığı alarak karışıma ilave edip tekrar karıştırın. Küp küp doğradığınız patatesi de ekleyip karıştırın. 25-28 santim çapında yuvarlak ya da dikdörtgen şekilli bir fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Muhallebi kıvamında olan hamuru bu kalıba aktarın. Üzerine çörekotunu serpiştirin. Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişirip çıkarın. Biraz ılınmasını bekleyip dilimleyerek servise sunun.