Paylaş
Bugün de yüzün üzerinde köfte çeşidinin olduğu Malatya’dan ilginç bir yemek hikâyesi aktaralım: Akıllının biri, ortalık yere koyduğu bir tencerede taş kaynatmaya başlamış. Oradan gelip geçen ve ne pişirdiğini soranlara da “Taş çorbası pişiriyorum.” demiş. Ara sıra kepçeyi daldırıp “Hımm, nefis ama biraz soğan istiyor” deyince etraftakilerden biri “Bende var” diyerek soğan getirmeye gitmiş. Sonra “Tuzu da biraz eksik galiba, biraz da patates eklemek lazım” gibi laflar edince etraftakiler bir koşu gidip çorbaya malzeme getirmiş ve ortaya bol malzemeli, leziz bir çorba çıkmış.
Malatya mutfağından bahsedip de Sinema Caddesi’ndeki Beşkonaklar’da faaliyet gösteren, Malatya’nın tek yöresel mutfağının sahibi olan Umut Sözen’i anmadan olmaz. Umut Sözen gibi yöre mutfaklarının ve yerel tatların korunması için canla başla çalışan insanları desteklemeliyiz.
Çeşnili tavuk salatası
Tavuk etini ortadan ikiye böldüğünüz soğan ve 5 su bardağı suyla tencereye koyup yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzdüğünüz tavuk etini isterseniz incecik didikleyin, isterseniz tavla zarı formunda doğrayın. Eğer konserve mantar kullanacaksanız, uzunlamasına incecik dilimleyin. Taze mantar kullanacaksanız, akan suyun altında yıkadıktan sonra ince ince dilimleyin.
Tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Mantarları tavaya aktarıp sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurduktan sonra ocaktan alın. Böylece hafifçe pişirdiğiniz mantarları ya da konserve mantarları tavuklarla birlikte derin bir kaba alıp karıştırın. Tavla zarı formunda doğradığınız salatalık ya da kornişon turşusunu da ekleyin. Ayıkladığınız dereotunu da incecik doğrayın ve ceviz içiyle birlikte kaba ekleyin.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yoğurt, mayonez, dövülmüş sarmısak, tavuk suyu, tuz, pulbiber varsa köriyi derin bir kaba koyup tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın.
Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırın. İsterseniz konserve mısır ilave edip servis tabağına alın ve servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 adet büyük boy tavuk budu (2 adet tavuk göğüs eti de kullanabilirsiniz)
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2 su bardağı dolusu konserve mantar (taze kültür mantarı da kullanabilirsiniz)
- 4 adet orta boy salatalık turşusu (8-10 adet kornişon turşu da kullanabilirsiniz)
- Yarım demet dereotu
- Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Sos için;
- 1 su bardağı yoğurt (susuz kısmından kullanın)
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan tavuk suyu
- 1 tepeleme yemek kaşığı mayonez
- 2 diş dövülmüş sarmısak
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber
- Varsa 1 çay kaşığı toz köri
- İsteğe bağlı olarak, 1 çay bardağı konserve mısır
Paylaş