Makarna ve rönesans

İtalyan mutfağını sevmemin en önemli nedeni, İtalyan yemeklerinin bizim yemeklerimizle çok benzeşmesi.

Anadolu halk mutfağının yüzyıllardan beri değişmeyen yemeği kesme aş ya da ev makarnasını aynı bizim usulle yapıyor İtalyanlar. Biz çorbalık kesme aşı, su, tuz, unla yoğururken, makarnalık erişteye mutlaka yumurta katarız. Bizim ev makarna çeşidimiz; uzun, dikdörtgen veya üçgen şekillerinin ötesine gitmez. Ancak rönesans ve reform geçirmiş İtalyanlar; kurdele, gül, püskül şeklinde makarnalar üretmişler. Biz makarnayı daha sade soslarla sofraya getirirken, onlar makarnayı her çeşit sebze, deniz ürününü, beyaz ya da kırmızı etlle harmanlayıp ortaya koyuyorlar. "Bir Rönesans da biz yaşasaydık yemeklerimiz çok mu değişirdi" diye düşünmüyor değilim.

İNCE NOKTALAR

Balık kızarttığınız yağı tekrar kullanmak istiyorsanız, yağa limon sıkın. Kokunun yağa sinmesini engelleyecektir.

KABUL GÜNÜ

Etli pırasa sarması

Yapılışı:

Öncelikle, pırasa saplarını keskin bir bıçakla boylamasına ikiye bölün. Yaklaşık 20 cm. uzunluğundaki sapları, geniş bir tencerede 15-20 dakika haşlayın. İyice yumuşayan pırasaları süzün. Öte yandan, dolmanın iç harcı için, Derin bir kapta; kıymayı, soğanı, pirinci, bulguru, tuzu ve karabiberi karıştırıp yoğurun. Pırasa saplarını açarak tezgaha dizin ve her birine iç harcından 1 tatlı kaşığı kadar koyup, muska şeklinde sarın.Sonra, tencerede yağı eritip, pırasa dolmalarını yan yana ve üst üste dizin. Üzerine porselen bir tabak örtüp, sıcak suyunu da ekleyerek, kapağını kapatın. Kısık ateşte 25-30 dakika pişirdiğiniz dolmaları sıcak olarak servise sunun.

Püf noktası; pırasa dolması için yapılacak pırasaların kalın saplı olması gerekiyor. Pırasanın yeşil yapraklarını kesip, sadece beyaz saplarını kullanın.

10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

5 adet pırasa

400 gr. orta yağlı kıyma

2 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

1 kahve fincanı pirinç (yıkanmış)

1 yemek kaşığı ince bulgur

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 tatlı kaşığı tereyağı

2,5 bardak sıcak su

Yufkalı tabib helvası

Yapılışı:

Öncelikle, helvayı püre oluncaya kadar ezin. İki yufkayı üst üste koyup, önce dörde, sonra sekize bölün. Üçgen şeklindeki her bir yufkanın geniş ucuna 1 tatlı kaşığı kadar helvayı koyup, sigara böreği gibi sarın. Ucunu suyla ıslatıp, yapıştırın. Sonra da kızdırılmış sıvıyağda börekleri çevirerek kızartın. Öte yandan, ufak bir kasede pudra şekeri ve tarçını karıştırıp, börekler sıcakken üzerlerine serpiştirin. Servis tabağına sıralayarak servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

200 gr. sade tahin helvası

1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

2 yemek kaşığı pudra şekeri

2 tatlı kaşığı tarçın
Yazarın Tüm Yazıları