MAHMURE ÖZEL Kaynak Fotoğraflar: Alamy
İlaç Gibi Besin: Dut Pekmezinin Faydaları
Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir pekmez türü olan dut pekmezi, içerindeki doğal şekerle de tatlı krizlerini gidermeye yardımcı oluyor. Gelin bu şifalı ve lezzetli besini vazgeçilmez yapan detaylarına birlikte bakalım.
Dut pekmezi nedir?
Saray mutfağında doğal tatlandırıcı olarak kullanılan dut pekmezi, günümüzde de sıklıkla tüketiliyor. Dut meyvesi kendi başına çabuk bozulan bir meyve olduğundan, ilk başlarda, değerlendirilmesi ve besin değerlerini kaybetmemesi için pekmez haline getirilerek kullanılıyordu. Komposto ve reçellerde olduğu gibi, pekmez olarak kullanılması da bütün bir kış boyunca bu şifalı besinden yararlanmamızı sağlayan en güzel yöntem.
Ayrıca vücudun direncini artırıcı özelliği sayesinde soğuğa karşı daha dayanıklı olmanızı sağlar.
Dut pekmezi, halsizlik sorunu yaşayanlar ve spor yapanlar için de enerji deposu olarak tavsiye edilir.
Dut pekmezi, halsizlik sorunu yaşayanlar ve spor yapanlar için de enerji deposu olarak tavsiye edilir.
Pek bilinmeyen özelliklerinden biri de çocuklar üzerindeki etkisidir. Düzenli olarak günde 1 tatlı kaşığı dut pekmezi tüketmeleri, çocukların kemik ve zeka gelişimine olumlu yönde etki eder.
Ayrıca gargara yapıldığında boğaz enfeksiyonlarının giderilmesinde etkili rol oynar. Demir eksikliği olanların ise pekmezi yoğurtla karıştırarak tüketmeleri tavsiye edilir.
Dut pekmezi nasıl yapılır?
Olgunlaşmış dutlar suda kısa bir süre bekletilerek iyice temizlenir. Daha sonra geniş bir tencereye yerleştirilir ve üzeri geçene kadar su eklenir. Çekirdeklerinden ayrılana kadar kaynatılan dutlar, istenilen kıvama geldiğinde süzülür, tortuları alındıktan sonra bir taşım daha kaynatılır.