Paylaş
Geleneksel Meksika yemeği olan taco ise 19. yüzyılda keşfedilmiş bir sokak lezzeti olma özelliği taşıyor. Bir çeşit fast food da diyebileceğimiz taco, Meksika ve ElSalvador’dakonuşulan Nahuatl dilinde “yarı ya da ortada” anlamına gelen “tlahco” sözcüğünden geliyor. Bugünse taco, Meksika’nın kültürel ve gastronomik çeşitliliğinin bir parçasını oluşturuyor.
Yapımı mantıken pizzayı anımsatsa da taco’lar, jalapenolu acı sosları ve özel tortilla ekmekleri ile kendini diğer lezzetlerden ayırmayı başarıyor. Taco’lar Meksika’da mısır ve buğday ununun karıştırılacak yapıldığı tortilla ekmeği ile hazırlanıyor. İnce ince açılan ve yuvarlak görünüm verilen tortillalar, Türk mutfağındaki yufkayı andırıyor. Bu nedenle ülkemizde tacoyapımında alternatif olarak lavaşlar da kullanılabiliyor.
Pek çok farklı yöntemle ve çok çeşitli şekillerde yapılabilen Meksika mutfağının yıldızı taco, genellikle çıtır çıtır kızartılmış tortilla ekmeklerinin arasında nefis baharat karışımlı, bol acılı, kıymalı domatesli iç harçlı ve çeşitli sebzelerle servis ediliyor. Fakat tercihe göre tavuk, balık ya da sadece sebze de tercih edilebiliyor. Ben yaz sıcaklarını oldukça yoğun hissettiğimiz bu günlerde hafif bir alternatif olması için bol sebzeli versiyonunu denedim örneğin. Siz de iç harcı için damak zevkinize en fazla uyan malzemeleri seçebilirsiniz.
Hazırsanız hafif ve bir o kadar da lezzetli taco tarifimize geçebiliriz. Eminim dünyanın bambaşka bir yerinde insanların yediği yemekleri deneyimlemek size de iyi gelecek.😊
Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.
Malzemeler:
6 adet lavaş
2 adet havuç
1 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
4-5 adet kereviz sapı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
. Genişçe bir tavada yağı kızdırın ve kenarlarını kestiğiniz lavaşları ikiye katlayarak hafif pembeleşinceye kadar kızartın.Kızaran lavaşları havlu kağıdının üzerine alarak fazla yağdan arındırın.
. Diğer yanda yeşillikleri ve soğanı olabildiğince ince kıyıp bir kaseye alın. Üzerine limon, kekik, tuz ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
. İç harcınızı hazır olan kızarmış lavaşların içine alabildiği kadar yerleştirin. Kalan kenar kıtırları üzerine ekleyerek servis edin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun 😊
Paylaş