Yapılışı da lezzeti de 500 yıldır değişmedi: ‘Develi cıvıklısı’
Kayseri’nin Erciyes Dağı eteklerindeki Develi ilçesinin yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip pidesi ’Develi cıvıklısı’, ilk günden bu yana aynı lezzeti korumaya devam ediyor.
Kayseri’nin Erciyes Dağı eteklerindeki Develi ilçesinin yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip pidesi ’Develi cıvıklısı’, ilk günden bu yana aynı lezzeti korumaya devam ediyor.
Erciyes Dağı eteklerinde yetiştirilen koyun ve danaların etinin, 1 gün boyunca dinlendirilip pişirilmesiyle hazırlanan, domates ve biber eklenmesiyle tamamlanan ‘Develi cıvıklısı’, yıllardır bölgede en çok tercih edilen tatlar arasında olması özelliğini koruyor.
‘Develi Cıvıklısı’ ustası Ahmet Tokluoğlu, 32 yıldır bu işle uğraştığını söyleyerek, "Develi’ye has bir lezzet olduğu için kendi hayvanlarımızdan elde ettiğimiz etlerle, kendi yöremize ait unumuzla yapmış olduğumuz bir üründür. Türkiye genelinde Develi’ye ait olan bu lezzet Develi Belediyesi’nce patenti alınarak tescillenmiştir" dedi.
"Eti taze olmalı, günlük doğranmalıdır. Cıvıklının eti kesinlikle makinede çekilmez; çünkü etin suyunu çıkarıyor. Onun için bıçakla doğranması lazım. Eti doğradıktan sonra 1 gün eti dinlendiririz. Et, dinlenme sırasında ağlar. İçindeki kan boşalır. Sadece 1 gün dinlendirildikten sonra domatesimizi ve biberimizi doğrarız, harç haline getiririz. Daha sonra eti hamurun üstüne dökeriz. 45 dakikada pişirilemeyen eti biz 5 dakikada pişiriyoruz."