İHA ve DHA
İki şehir arasında rekabet kızıştı, Sivas’ta, 2 metre 5 santimlik etli ekmek yapıldı
Sivas’ta bir fırın ustası Sivas etli ekmeğine dikkat çekmek için 2 metre 5 santimetre uzunluğunda etli ekmek yaptı.
Sivas'ta dana etinden Konya'da ise kuzu etinden yapılan etli ekmek üzerine ortaya çıkan "Etli ekmek kimin" tartışmaları sürüyor. Sivas’ta bir fırın ustası Sivas etli pidesine dikkat çekmek için 2 metre 5 santimetre uzunluğunda etli pide yaptı.
Konya'daki etli ekmek kuzu etinden yapılırken, Sivas'ta ise etli ekmek dana etinden yapılıyor. Lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakan etli ekmek için Konya'nın 2017 yılında coğrafi işaret belgesi alarak etli ekmeği tescillediği biliniyor.
Sivas'ta uzun yıllardır etli ekmek pişiren fırın ustası Ramazan Demirhan, "Etli ekmeği Sivas olarak biliyoruz. Konya'nın da meşhur diyorlar ama yörelere göre değişiyor. Lezzet farkları var. Ama bizim etli ekmeğimiz daha güzel. Konyalılar bile gelip buradan etli ekmek götürüyor. Sivas'ın etli ekmeğinin hamuru mayalı, Konya'nın ki mayasız hamurdan yapılıyor. Herkesin kattığı baharatları özel şeyleri farklıdır. Sivas'ın baharatı, malzemesi, odun ateşinde pişirilmesi özellikle kara ocakta pişmesi lezzetini farklı kılıyor. Sivas'taki etli ekmeğin lezzetinin sadece dana etinden olması, koyun etinden pek güzel olmuyor" dedi.
Etli ekmeğin lezzetinden vazgeçemediğini söyleyen Sadık Günay ise,"Etli ekmek Sivas'ın meşhurdur. Ben Konya'da da yedim etli ekmeği ama buranın tadını bulamadım" diye konuştu.
Günlük yüzlerce etli ekmek hazırlayan ve müşterilerinin talebi doğrultusunda hamuru uzatabildiklerini söyleyen Sönmez, Sivas etli ekmeğinin Konya’da yapılandan farklı olduğunu belirtti.
Sönmez, "Sivas etli ekmeğinin kentte yaşayan birçok vatandaş tarafından bilinen bir lezzet. Kaburga etinden hazırlanan etli ekmeğin içine vatandaşların ağız tadına göre, domates, biber ve soğan konuluyor. Vatandaşlarımız ister evlerinde, isterse kasaplarda içini hazırlatarak getiriyorlar ve yaptığımız etli ekmekten her müşterimiz memnun kalıyor" dedi.
Sivas’ta birçok mahallede yüzlerce pide fırını bulunduğunu ve etli ekmek yapıldığını anlatan Sönmez, "Müşterilerimiz öğle saatleri ağırlıklı olmak üzere günün her saatinde etli ekmeği tüketiyor. Fırınımız 24 saat hizmet veriyor, günün her saatinde de etli ekmek yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yaptığı etli ekmeklerin il dışına ve hatta yurt dışına da gittiğini ifade eden Sönmez "Fırınlarda katmer, çörek ve pide gibi kente özgü yiyecekler de pişiriliyor. Birçok müşterimiz yaptığımız etli ekmekleri il dışına ve yurt dışına da götürüyor. Daha önce de 2,5 metrelik etli ekmek yapmıştım" dedi.
Sivas etli ekmeği için tescil hazırlığı yapılmasından mutlu olduklarını ifade eden Sönmez, "Bizim hamurumuz mayalı. Konya etli ekmeği mayasız hamurdan oluyor. Bizimki daha güzel oluyor, uzatıyoruz ince oluyor, hamur olmuyor, kurumuyor. Konya’nın etli ekmeğinin kuruduğunu söylüyorlar" dedi.