Salihli odun köftenin lezzeti için meşe odunu şart
Manisa’nın Salihli ilçesinin sevilen lezzetlerinden odun köfte, 109 yıldır nesilden nesile aktarılıyor.
Manisa’nın Salihli ilçesinin sevilen lezzetlerinden odun köfte, 109 yıldır nesilden nesile aktarılıyor.
Salihli’nin coğrafi işaret belgeli, lezzetlerinden odun köfte, 109 yıldır nesilden nesile aktarılıyor. Bu lezzet şimdilerde ilçedeki 15’i aşkın iş yerinde yüzlerce kişiye ekmek kapısı olmuş durumda. Salihli Odun Köfte, Türk Patent Enstitüsü tarafından "Pişmiş köfte, yaklaşık 7 santimetre boyunda, 1,5 santimetre enindedir. Rengi kahverengimsi, köfte rengindedir. Yağlı görünümü yoktur. Lezzeti kendine özgü, karakteristiktir, güzel bir lezzettedir. Kolayca çiğnenebilen, ideal köfte dokusuna sahiptir. Ağızda hissedilen yoğun, iyi bir sululuğu vardır" diye tanımlanıyor.
Azak, dedesi ve ailesinin Bulgaristan’ın Pazarcık kentinde öğrendikleri odun köfteyi Salihli’de geçimlerini sağlamak için denemeye başladıklarını, o günden bu yana da Salihli’de yapımının devam ettiğini kaydetti.
Salihli odun köftenin yapımındaki incelikleri de anlatan Azak, şöyle konuştu: “Odun köfte doğal beslenmiş kuzu etinden yapılmaktadır. Makinede çekerek kıyma haline gelen kuzu etini un ve az tuz ile yoğuruyoruz. Daha sonra elimizle şekil verip, metal şişlere diziyoruz. Daha sonra meşe odunun bol ateşinde kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Odun köftesinin pişirilmesinde meşe odunu olmazsa, olmazlardan. Bu özelliğiyle de diğer köftelerden ayrılır. Köftenin meşe odunun aromasını alması şart. Gerek hazırlanışı gerekse pişirilmesi nedeniyle emek isteyen bir lezzet. Bu nedenle de Salihli’den başka hiçbir yerde bulamazsınız.”