Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy ve iStock
Onlar dünyanın en sevilenleri... Hem ucuz hem doyurucu hem de çok lezzetli
Dünyanın dört bir yanından patates sevenlerin gözlerini parlatacak, ağızlarını sulandıracak nefis patatesli yemekler…
Patates dünyanın dört bir yanda kahvaltılardan akşam yemeklerine, geleneksel lezzetlerden sokak atıştırmalıklarına zevkle tüketilen bir malzeme. Nasıl böyle olmasın? Çok doyurucu, oldukça ucuz ve çok da lezzetli.
Gnocchi
İtalyan mutfağının güzeli gnocchi, patates püresi eklenmiş hamurdan yapılan, mantı ile makarna arası bir yemek. Özellikle domates sosunda pişirileni çok makbul olan gnocchi’yi bir tadan bir daha vazgeçemiyor.
Düşes Patates
Patates püresinin daha havalı hali diyebileceğimiz Fransız yemeği düşes patatesin görüntüsü çok şık ama yapılışı çok kolay. Püre krema sıkacağıyla tepsiye sıkılıyor ardından üzerine yumurta sürülüyor ve fırında kızarana kadar pişiriliyor.
Salchipapas
Peru’da çok yaygın bir sokak lezzeti olan salchipapas için kızarmış patatesin üzerine sosis dilimleri ekleniyor. Ünlü bir sokak lezzeti olan yemek yanında coleslaw denen lahana salatası ve soslarla yeniyor.
Brændende Kærlighed
Kelime anlamı aşk ateşi olan bu yemek, Danimarkalıların patatese duyduğu sevginin en güzel örneği olsa gerek. Patates püresinin üzerine kızarmış pastırma parçaları veya soğan konuyor.
Saag Aloo
Hint mutfağının olmazsa olmazı körili yemeklerin patatesle yapılan versiyonlarından saag aloo, özellikle ülkenin kuzeyinde çok popüler. Ispanak, patates ve baharatlarla yapılan bu sağlıklı yemek et yemeyenlerin de favorilerinden olacak. Bu yemeğin bir de adı Aloo Gobi olan karnabaharlı versiyonu var.
Pierogi
Polonya’nın milli yemeği diyebileceğimiz pierogi de patates ve mantıyı tek tencerede bir araya getiren bir yemek. Pierogi’nin Osmanlı mutfağının piruhisi ile kuzen olduğunu söylesek yanlış olmaz herhalde.
Tortilla Española
İspanyol mutfağının bu ünlü yemeğini patatesli omlet diye özetlemek mümkün. Sıcak ya da soğuk olarak servis edilebilen tortilla española, ekmeğin arasında servis edildiğinde de bocadillo diye adlandırılıyor.
Jansson's Frestelse
İsveç’e ait Jansson's frestelse patates ve hamsi ile yapılıyor. Noel zamanı yenmesi adet olan bu yemek için incecik dilimlenmiş patatesler soğanlarla birlikte tepsiye diziliyor. Üzerine salamura çaça balığı, tuz ve karabiber ilave ediliyor. En üste ise krema ve ekmek kırıntıları serpiliyor.
Shepherd’s Pie
Shepherd’s pie için ise et ve haşlanmış patatesin en mükemmel beraberliği diye adlandırılabilir. Tepsiye yayılmış dana ya da kuzu kıymasının üzerine patates püresi onun üzerine de peynir konuyor. Artan malzemeyi değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkmış olan bu yemek bugün İngiltere denince ilk akla gelen lezzetlerden.
Rende Patates Kavurması
Çin'in başkenti Pekin'in ve çevresinin mutfağına ait bu yemek çok pratik ve lezzetli. Çıtır çıtır, baharatlı ve ekşi bir lezzete sahip olan bu yemek genellikle oda sıcaklığında, salata gibi servis ediliyor.
Causa Rellena
Dünyada patates denince ilk akla gelen ülkelerden biri olan Peru'nun bir diğer ünlü yemeği de causa rellena. Bir nevi kat kat patates salatası diyebileceğimiz causa rellena ülkede çok seviliyor. Patatese bu yemekte tavuk, balık, avokado gibi çeşitli malzemeler eşlik ediyor.
Haluj
Türkiye’de de çok iyi bilinen ve çok sevilen haluj, metez ya da hıngel gibi isimlerle de anılan bir tür mantı. “Çerkes mantısı” olarak da bilinen haluj’a ve benzerlerine Kafkaslarda çok sık rastlanıyor. Bu yemeğin Gürcistan’daki adı da khinkali.
Latke
Doğu Avrupa'da Hanuka bayramı sofralarının olmazsa olmazlarından olan latke de tıpkı röşti gibi bir tür patates köftesi. Ancak Latke'nin röştiden farkı içine hamursuz ekmeği ve yumurta ilave edilmesi.
Patatesli Ekmek
İrlanda'nın patatesli ekmeği de artan yemekleri değerlendirmek üzere ortaya çıkmış. Patates püresi hamur haline getirilip "farls" adı verilen köşeli parçalara bölünüyor ve tavada ya da sacda pişiriliyor. Genelde üzerine yağda yumurta konarak kahvaltıda tüketiliyor. Bu ekmeğin Şili'deki versiyonuna ise milcao adı veriliyor.
Kanarya Patatesleri
Kanarya Adaları'na ait bu küçük lezzet bombaları tuzlu ve sarımsaklı benzersiz bir lezzet. Yanında da kırmızı ya da yeşil Mojo sosuyla servis ediliyor.
Stoemp
Belçika'nın patates yemeği stoemp, içinde Brüksel lahanası, pırasa, karalahana ve turpotu gibi mevsim yeşillikleri bulunan bir tür püre. Genelde atıştırmalık olarak tüketiliyor ve artan yemeklerin yeniden değerlendirilmesi için kullanılıyor.
Poutine
Kanada’nın milli yemeği olarak görülen poutine, aslında ülkenin Fransız Kanadası diye bilinen bölgesine ait. Kızarmış patatesin üzerine süt kesiği parçaları serpiliyor ardından da bol miktarda et suyu sosu gezdiriliyor.
Crocche
İtalya'nın bir diğer ünlü patates yemeği de crocche. Patates püresiyle patates köftesinin birlikteliği diyebileceğimiz bu yemek Sicilya adasında doğup ülkeye yayılmış. Genelde bir sokak lezzeti olarak tüketilen crocche'nin Hindistan'daki benzeri ise "bonda" diye biliniyor.
Wedge
Avustralya'da wedge olarak bilinen elma dilim patatesler genelde tatlı acı sosla servis ediliyor. Fırında ya da tavada pişirilebilen wedge patatesler, kırmızı biberle tatlandırılarak servis ediliyor. ABD'nin kuzeybatısında wedge'e benzer bir ürün daha var: Jojo. Ancak jojo'nun wedge'den farklı, patateslerin baharatlı bir hamurla kaplandıktan sonra tavuk gibi kızartılması.
Potato Hash ve Hash Browns
ABD'de artan yemeklerin ertesi gün değerlendirilmesiyle elde edilen potato hash için patatesler küp küp doğranıp arzu edilen malzemelerle birlikte tavada çevriliyor ve yağda yumurtayla birlikte serbis ediliyor. Hash browns için ise küp küp doğranmış ya da rendelenmiş patatesler küçük yuvarlaklar halinde kızartılıyor.
Potato Scallops
Kelime anlamı "patates istiridyesi" olan potato scallops için Avustralya usulü patatesli mücver diyebiliriz. Benzer bir yemek İran mutfağında da var. Kookoo sibzamini adı verilen bu yemeğin içine zerdeçal tozu ve safran ekleniyor ve yoğurtla servis ediliyor.
Knish / Blintzes
ABD'de özellikle New York'ya yaşayan Yahudilerin meşhur yemeği diyebileceğimiz knish için haşlanmış ya da kızarmış patatesli mantılar demek mümkün. Blintzes'i ise patatesli böreğe benzetebiliriz. Ancak blintzes'in içine patates dışında peynirler ya da meyveler de eklenebilir.
Nisuaz Salatası
Nice şehrinin adını taşıyan Nisuaz salatası için haşlanmış patatesler, domates, ançuez, zeytin, kapari ve taze fasulyeyle karıştırılıyor. Oldukça doyurucu ve besleyici bir salata olduğunu söylemeye gerek bile yok.
Colcannon
Colcannon, İrlanda’nın geleneksel lezzetlerinden biri. Patates püresine tuz ve karabiberin yanı sıra soğan ve karalahana parçaları ekleniyor. Patates püresine sağlık katmak isteyenlere çok uygun olan bu yemeğe "champ" adı da verilebiliyor.
Kartoffelklösse
Haşlanıp ezilmiş patateslere, ekmek parçaları, un, yumurta ve tuz ekleniyor. Top top yuvarlanan malzemeler genelde pazar günleri et yemeklerinin yanında servis ediliyor.
Paprikás Krumpli
Macaristan'ın kırsalından çıkan bu yemek ise küp küp doğranmış patateslerin, ülkenin meşhur kırmızı biberiyle bir araya gelmesinden oluşuyor. Yemekte ayrıca sarımsak, domates ve yeşil biber kullanılıyor.