Fotoğraf: iStock
Nohut mayası nasıl yapılır, kaç saatte olur? Nohut mayası nasıl saklanır? Evde nohut mayasından ekmek yapımı ve püf noktaları
Ekşi maya ile yapılan ekmeklerin tadı ayrı güzel oluyor. Eğer ekmeğin ekşiliğini tercih etmiyorsanız, nohut mayayı deneyebilirsiniz. Tatlı maya olarak bilinen nohut mayasını evde kolayca hazırlamak mümkün. Peki nohut mayası nasıl yapılır, kaç saatte hazır olur? Nohut mayası nasıl saklanır? İşte evde nohut mayasından ekmek yapımı ve püf noktaları...
Nohut, turşu ve sirke yapımında fermentasyonu hızlandırdığı için kullanılıyor. Bununla birlikte nohutu tek başına maya malzemesi olarak da kullanabilirsiniz. Peki nohut mayası nasıl yapılır? İşte detaylar...
NOHUT MAYASI KAÇ SAATTE OLUR?
Nohut mayası sıcak ortamda hazır hale gelir. Bu nedenle sıcaklık oldukça önemli. Mayanız hazırladıktan sonra 12 saat için olmaya başlayacaktır. Ancak fırın kullanarak da bu süreyi kısaltmak mümkün. Fırında 40 derecelik ısıda daha kısa sürede hazır hale gelebilir.
Bamya nasıl kurutulur? Güneşte, fırında ve tepside bamya kurutmanın yolları
NOHUT MAYASI NASIL SAKLANIR?
Nohut mayasının doğru sıcaklıkta saklanması gereklidir. Maya daha sonra kullanılacağı zaman ön maya ile beslenir. Nohut mayası buzdolabında saklanmamalı. Çünkü sönmesine yol açacaktır. Bu nedenle nohut mayasını ortam sıcaklığında ve cam bir kavanoz içinde bir süre muhafaza edilebilir.
EVDE NOHUT MAYASI NASIL YAPILIR?
Maya yapımında kullanacağınız cam kavanozu güzelce temizleyin.
Nohutları robottan geçirim ama toz gibi olmamalı.
Daha sonra nohutu kavanoza alın ve üzerine de un ile ılık su ekleyin.
En son tuzu da ilave edip iyice karıştırın ve unun su içinde dağılmasını sağlayın.
Bunu yaparken kavanozun üst kısmında 3-4 parmak kadar su kalmasına dikkat edin. Gerekirse biraz daha ılık su ekleyebilirsiniz.
Nohutları robottan geçirim ama toz gibi olmamalı.
Daha sonra nohutu kavanoza alın ve üzerine de un ile ılık su ekleyin.
En son tuzu da ilave edip iyice karıştırın ve unun su içinde dağılmasını sağlayın.
Bunu yaparken kavanozun üst kısmında 3-4 parmak kadar su kalmasına dikkat edin. Gerekirse biraz daha ılık su ekleyebilirsiniz.
Ardından kavanozun ağzını kapatıp bir tabağın içine yerleştirin. Eğer mümkünse evin en sıcak noktasına koyun. Maya için gerekli deal sıcaklık 38 ila 42 derecedir.
Mayanız 12 saatte oluşmaya başlayacaktır.
Ertesi gün mayaya yarım çay bardağından biraz fazla sıcak su ekleyip aynı şekilde dinlendirmeye devam edin.
Bir sonraki gün mayanız köpürdüğünde ve keskin bir kokusu oluştuğunda kullanılabilir hale gelmiş demektir. Mayanızı bir tülbentle süzüp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Mayanız 12 saatte oluşmaya başlayacaktır.
Ertesi gün mayaya yarım çay bardağından biraz fazla sıcak su ekleyip aynı şekilde dinlendirmeye devam edin.
Bir sonraki gün mayanız köpürdüğünde ve keskin bir kokusu oluştuğunda kullanılabilir hale gelmiş demektir. Mayanızı bir tülbentle süzüp kullanmaya başlayabilirsiniz.
NOHUT MAYASIYLA EKMEK YAPIMI
Mayayı yarım su bardağı su ve yarım su bardağı organik buğday unuyla besleyip 2-3 saat ılık bir yerde bekletin. Böylece miktarı iyice artacaktır.
Ardından mayayı 500 gram un ve dilediğiniz miktarda tuz ile karıştırıp yoğurmaya başlayın. Eğer unu fazla olduysa biraz ılık su ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Hamuru şekillendirip yağlı kağıt serilmiş tepsiye ya da yağlanmış bir kek kalıbına yerleştirin. Üzerine nemli bir bez örtüp iyice mayalanması için 1-2 saat daha bekletin. Hamur kalıbın 4-5 parmak yukarısına çıktığında ekmek pişmeye hazırdır.
Ekmeğinizi önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 40 ila 60 dakika pişirin. Afiyet olsun...
Ardından mayayı 500 gram un ve dilediğiniz miktarda tuz ile karıştırıp yoğurmaya başlayın. Eğer unu fazla olduysa biraz ılık su ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Hamuru şekillendirip yağlı kağıt serilmiş tepsiye ya da yağlanmış bir kek kalıbına yerleştirin. Üzerine nemli bir bez örtüp iyice mayalanması için 1-2 saat daha bekletin. Hamur kalıbın 4-5 parmak yukarısına çıktığında ekmek pişmeye hazırdır.
Ekmeğinizi önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 40 ila 60 dakika pişirin. Afiyet olsun...