Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Alamy ve Ingimage
Mutfak aletlerinden daha fazla faydalanmak isteyenler için işe yarar fikirler
Mutfakta işinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, yapabileceğiniz en mantıklı şeylerden biri her zaman elinizin altında olan mutfak aletlerini farklı amaçlarla kullanmaya çalışmak. Donmuş eti eritmek için alüminyum tencerelerinizden, limon sıkmak için mikrodalga fırınınızdan faydalanabileceğinizi söylesek inanmazsınız ama doğru. Nasıl mı? İşte tüm ipuçları…
Mutfakta işinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, yapabileceğiniz en mantıklı şeylerden biri her zaman elinizin altında olan mutfak aletlerini farklı amaçlarla kullanmaya çalışmak.
Muffin tepsisi porsiyonluk omletler yapmak için çok işe yarar. Tek yapmanız gereken yumurtaları gözlere kırıp üstlerine dilediğiniz malzemeleri eklemek ardından fırında 180 derecede 20 dakika kadar pişirmek. Böylece kahvaltıda herkes farklı bir omlet yiyebilir ama hepsini tek teki pişirmekle uğraşmazsınız.
Muffin tepsinizi tart kalıpları ya da küçük yenebilir kaseler yapmak için de kullanabilirsiniz. Şekerli kurabiye hamurunu ince açıp tepsinin deliklerinden biraz büyük yuvarlaklar kesmeniz yeterli. Muffin tepsisini tersi geçirip hamurları gözlerin üstlerine yerleştirdiğinizde minik kaseleriniz hazır. Fırında pişirmeniz yeterli.
Elinizden sarımsak ve soğan kokusunu çıkarmak için çelik evyenizden faydalanın. Ellerinizi ve parmaklarınızı evyenin kenarına sürtmeniz yeterli. Bu alan düz ve köşeli olduğu için özellikle parmaklarınızın aralarındaki kokuyu kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Tepsileri yağlarken ellerinizin de yağlanmasını istemiyorsanız küçük sandviç poşetlerinden faydalabilirsiniz. Poşeti elinize geçirin. Tereyağını da avcunuza alıp tepsinizi dilediğiniz gibi yağlayın. Ardından poşeti ters döndürüp çıkarın ve atın. Elleriniz temiz kalacak, tepsiniz ise olması gerektiği gibi yağlı olacak.
Buzluk poşetlerini yiyecek saklamak için kullanmanın yanı sıra tek kullanımlık krema poşeti olarak da faydalanabilirsiniz. Hatta una, yumurtaya ve galeta ununa bulamanız gereken kızartmaları yaparken de bu malzemeleri ayrı ayrı poşetlere doldurup ortalığı kirletmeden yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.
Döküm tavanızı karabiber öğütmek için kullanabilirsiniz. Biber tanelerini kesme tahtanızın üzerine koyup üstlerine birkaç kez tavayla vurun. Ardından toz haline gelene kadar tavanın tabanını biberlere sürtün. Bu işlemi ne kadar uzun süre yaparsanız biberleriniz o kadar ince olur. Aynı işlemi başka tohum baharatlara da yapabilirsiniz.
Benmari işlemi yapmanız gerekiyorsa önce alttaki tencerenin tabanına bir havlu yerleştirin ardından suyu koyun. Suyun kaynayıp kenarlardan taşmasını önleyen bu teknik her seferinde işinize yarar.
Küçük malzemeleri kızartırken metal süzgeçten ya da ufak bir porselen kapaktan faydalanın. Böylece yağın içinde kaybolmalarını ya da fazla kızarmalarını önlemiş olursunuz.
Mutfak maşalarını şişe ya da kavanoz açacağı olarak da kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken maşayla kapağı tutup çevirmek.
Eğer sarımsak ezeceğiniz ya da havanınız yoksa sarımsakları soyup bir alüminyum folyoya sardıktan sonra bir konserve kutusu ya da kavanoz yardımıyla kolayca ezebilirsiniz.
Süzgeciniz yoksa kare şekilli bir fırın ızgarasını kullanarak da aynı işi yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ızgarayı evyenin üzerine yerleştirip süzeceğiniz şeyi (haşlanmış patates de olabilir makarna da) ızgaranın üzerine boşaltmak.
Makarna servisi yaparken et kesme çatalınızdan faydalanabilirsiniz. Sağ elinize bu çatalı, sol elinize ise büyük bir kaşığı alıp çatalı makarnanın içinde döndürerek o restoranlarda gördüğünüz kasenin ortasındaki kuş yuvası gibi makarna toplarını kolayca hazırlayabilirsiniz.
Hamur kesme spatulanızı sadece hamur kesmek için değil doğradığınız yeşillikleri tahtadan toplamak, püreleri süzgeçten geçirmek, kaselerin diplerini sıyırmak gibi birçok iş için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Hamur işi yaparken yumurtanın sarısıyla beyazını ayırmak için boş bir su şişesinden faydalanın. Şişeyi biraz sıkıp bir vakum oluşturun. Yumurtanın sarısını bu şekilde şişenin içine çekin. Ardından başka bir kaba rahatça aktarın.
Mutfakta çalışmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan her şeyi büyük bir tepsiye yerleştirin. Böylece hem mutfağınız daha az kirlenir hem de tarifin ortasında malzeme ya da alet aramak için koşturmak zorunda kalmazsınız.
Yemek yaparken tezgahın üzerine geniş bir kase yerleştirin. Çöplerinizin hepsini burada toplayıp sonra bir kerede atın. Eğer kasenin tabanına bir de naylon poşet sererseniz temizlik sırasında işiniz daha da kolaylaşır.
Galeta unu yapmak için artan hamburger ya da sandviç ekmeklerinizi kullanın. Ekmekleri parçalayıp kilitli poşete yerleştirin ve dondurun. Çıkarınca mutfak robotunda 10-15 saniye kadar çevirin. Galeta ununuz hazır.
Bisküvi, kurabiye ya da turta gibi yağlı hamur işleri yaparken tereyağını parçalar halinde eklemek yerine dondurup rendelemeyi deneyin. Hamurunuz piştiğinde çok daha ağızda dağılan bir kıvama kavuşacaktır.
Soğuk havalarda sebze meyve gibi yiyecekleri balkonda ağzı kapaklı kutularda saklayın. Böylece buzdolabınızda yer açmış ve daha az elektrik harcamış olursunuz.
Mutfak makasınızın çekmecede yaşlanmasına izin vermeyin. Sebzeleri doğramak için makastan faydalanmayı deneyin. Ayrıca enginarların sivri uçları, kuşkonmazların tepeleri, kurumuş krakerler hatta pizza bile mutfak makasıyla kolayca kesilebilir.
Patates doğramak için elma dilimleyicinizden faydalanın. Böylece patateslerin hepsi aynı boyutlarda olur ve aynı anda kızarır.
Makarnayı süzerken tencereyi süzgecin içine boşaltmak yerine süzgeci tencerenin üzerine oturtun. Süzme işlemini çok daha kolay yapacak, elinizi yakmaktan da korunacaksınız.
Dondurulmuş eti çözdürmek için tezgahın üzerine metal bir tencereyi ters vaziyette yerleştirin. Poşetteki dondurulmuş eti tencerenin üzerine koyun. İçi oda sıcaklığında suyla dolu bir başka tencereyi de etin üzerine yerleştirin. Etiniz 5 ila 10 dakika içinde çözülmüş olacak.
Yumurtalı ekmek yapmak için bir kahve kupasından ve mikrodalgadan faydalanın. Kupanın dibine bir parça tereyağı koyun. Doğranmış ekmeklerle kupayı doldurun. 1 yumurta ve 3 yemek kaşığı sütü bir tutam tarçınla çırpıp ekmeklerin üzerine boşaltın. Mikrodalgada 1 dakika pişirin. Yumurtalı ekmeğiniz hazır.