Malzemesinin ne olduğuna çok şaşıracaksınız! Son 20 yılın rekoru
Malatya'da 1956 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından hizmete açılan fabrikaya getirilen şeker pancarları ilk günkü heyecanla işleniyor.
Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Sivas, Elazığ ve Adıyaman'dan bin 440 çiftçinin, ekiminden 7 ay sonra toplayarak fabrikaya taşıdığı şeker pancarı, yarım asırdır çarkları dönen makinelerde yaklaşık 20 değişik işlemden geçiriliyor.
Laboratuvar ortamında yaklaşık 20 dakika süren işlemlerin ardından kalite ve şeker oranı belirleniyor.
Fabrikanın silolarında bekleyen şeker pancarları tazyikli suyla temizlenip, su kanallarından üretim bandına taşınıyor, ot ve kök kalıntılarından da arındırıldıktan sonra yıkama teknesinde ince yıkamaya tabi tutuluyor. Pancar daha sonra kıyım bıçaklarıyla ince ince kıyılarak üretim bandındaki yolculuğuna devam ediyor.
Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin şeker üretiminin yüzde 3'ünün fabrikalarında gerçekleştirildiğini söyledi.
Altun, "Şeker pancarını sözleşmeli olarak Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas ve Adıyaman'daki bin 440 çiftçiyle üretiyoruz. Fabrikamıza çiftçilerimizden randevulu olarak günde 5 bin ton pancar tesellümü yapmaktayız. Bu pancarları işleyerek günlük 500 ton şeker üretmekteyiz" dedi.
Malatya Şeker Fabrikasında üst düzey teknoloji imkanlarını kullanarak üretim yaptıklarına dikkati çeken Altun, şöyle devam etti:
"Bu yıl 450 bin ton pancar tesellüm ederek bunları işleyip karşılığında 60 bin ton şeker üretmeyi hedefliyoruz. Bu da Türkiye ekonomisine 400 milyon lira katma değer sağlayacak. Şubat ayında çiftçilerle sözleşme imzalıyoruz. Gübre ve çapa avansını, tohumunu karşılayarak pancar ekimine başlıyoruz. Çiftçilerimizle imzaladığımız sözleşmeye istinaden pancar bedelinin yüzde 40'ını yıl içinde veriyoruz. Geri kalan yüzde 60'ı için de pancar tesellümünün tamamlanmasını müteakip 60 gün içinde ödeme yapıyoruz."
"Bu sezon verimli olacak. Son 20 yılın rekoru diyebiliriz. Son yıllarda bu kadar pancar olmamıştı. Özellikle Malatya'nın kendine has bir pancarı yoktu. Uzak yerlerden maliyetli olarak pancar getirerek işliyorduk. Şu anda Malatya Şeker Fabrikasının kendi sahasına ve kendi bölgesine ait pancarı işliyoruz. Bu yıl kampanyamız çok başarılı ve verimli bir şekilde gidiyor."