Lezzetli kavurma yapmanın püf noktalarını ustasından öğrendik
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bayram sofralarının vazgeçilmesi olan kavurma ve tel kadayıfın püf noktalarını Eyüpsultan Belediyesi’nin sosyal tesislerinden Ensari Konağı'nın deneyimli aşçılarından Hamdi Basatlı anlattı.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bayram sofralarının vazgeçilmesi olan kavurma ve tel kadayıfın püf noktalarını Eyüpsultan Belediyesi’nin sosyal tesislerinden Ensari Konağı'nın deneyimli aşçılarından Hamdi Basatlı anlattı.
Eyüpsultan Belediyesi’nin sosyal tesislerinden Ensari Konağı deneyimli aşçılarından Hamdi Basatlı, kavurma, kavurmanın olmazsa olmazı pilav ve bayramların vazgeçilmez lezzetlerinden olan fıstıklı tel kadayıfın tarifini ve püf noktaları anlattı.
“Biz yumuşak olması için bonfile tercih ettik. Bir de etin yumuşak olması için dinlenmiş etin tercih edilmesi gerekir ama bayram sabahı yenen kavurma bizde gelenek olduğu için bekletilmiyor. Öncelikle yağımızın içine soğan ve sarımsak koyup pembeleşene kadar bekliyoruz. Malzemelerimiz pembeleştikten sonra kuşbaşı doğradığımız etlerimizi tenceremize atıyoruz.”
Kavurmanın yanında en çok tercih edilen, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan pilavın püf noktalarını ise Hamdi Usta, şu sözlerle anlattı:
“Biz ölçü olarak beş kişilik bir pilav hazırladığımız için 500 gram pirince 50 gram şehriye ekledik. Malzemelerimizi kavurduktan sonra 1 litre suyumuzu ekliyoruz. Belli bir pişirme süresinden sonra pilavımızı demlenmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 30 dakika sonra pilavımız servise hazır hale geliyor. Tel tel dökülen bir pilav için pilavı uzun süre kavurmak gerek, yoksa lapa olur.”
“Sonrasında üstüne tekrar tel kadayıf koyup iyice bastırıyoruz. Eğer bir gün önce yapıp üstüne ağırlık koyarsanız, kadayıf dağılmaz. Fırında 15 dakika altı 15 dakika üstü olmak üzere pişiriyoruz.”