Elazığ'da bağ bozumu sona erdi, orcik mesaisi başladı
Barındırdığı üzüm şırası ve pekmez karışımlarıyla besin değeri yüksek olan orcik, Elazığ’ın asırlık lezzeti olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’nca 3 yıl önce tescillendi.
1500’LÜ YILLARDAN BERİ YAPILIYOR
Hoş köyünde orcik üreticiliği yapan Mehmet Barış (60), köylerinde 1500’lü yıllardan beri üzüm yetiştiriciliği yapıldığını söyledi. Aynı zamanda öğretmen olduğunu söyleyen Barış, bir süre önce 9 arkadaşıyla orcik üretimine başladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Ürünlerimiz çok çeşitlidir yaprağından çekirdeğine kadar değerlendiriliyor, örneğin; pestil, pekmez, sirke ve önemli ürünlerimizden birisi orcik dediğimiz kış mevsiminin cevizli tatlılarından birisidir. Bu işte teknik elemanlar çalışıyor ve modern bir şekilde üzümcülüğü köyümüze tanıttık. Çevremize de faydalı olmaya çalışıyoruz."
"Önce üzümü topluyoruz. Ardından üzüm sıkma makinelerinde üzümler sıkıldıktan sonra şıra kaynatılıyor. Ardından iplere dizdiğimiz cevizleri ağaçlara bağlayarak bulamacın içerisine batırıyoruz."