Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Ingimage ve Alamy
Dikkat! Karpuzu bu şekilde keserseniz...
Yemek yapmak, bu işin sırlarını bilenler için çok keyiflidir. Onları uzaktan seyrederken dans eder gibi akıcı hareketlerle mutfağın içinde dolandıklarını görürsünüz. Ne soğan doğrarken gözleri yaşarır, ne de kaynayan tencereleri taşar. Peki bunu nasıl başarıyorlar dersiniz? İşte cevabı…
Yemek yapmak, bu işin sırlarını bilenler için çok keyiflidir. Onları uzaktan seyrederken dans eder gibi akıcı hareketlerle mutfağın içinde dolandıklarını görürsünüz. Ne soğan doğrarken gözleri yaşarır, ne de kaynayan tencereleri taşar. Peki bunu nasıl başarıyorlar dersiniz? İşte cevabı…
Sürekli başında dursanız bir türlü, bırakıp gitseniz bir türlü. Başında beklediğiniz müddetçe bırakın taşmayı kabarmayan tencere arkanızı döndüğünüz anda ocağı batırıverir. Buna karşı yapmanız gereken çok basit: Kaynayan tencerenin üzerine bir tahta kaşık koymanız yeterli.
Biberin acılığını tadına bakmadan anlamak için en kolay yol boyutlarına bakmak. Biber küçükse acı olma ihtimali artar. Bir de biberin tohumlarının olduğu kısmın da ucundan daha acı olduğunu unutmayın.
Muzların kararmasını önlemek için hevenginden ayırıp tek tek saklamalısınız. Hatta sapını streç filmle sardığınızda muzunuzun rengini daha da uzun süre koruyabilirsiniz. Bu arada muzu buzdolabına koymayın. Kararmasını yavaşlatacağım derken lezzetini kaybedersiniz.
Bulgur, un gibi tahıl türevi malzemeleri mutfağınızda bozulmadan korumak istiyorsanız, kavanozun içine bir adet defne yaprağı yerleştirin. Defne yaprağı böceklenmeyi önleyecektir.
Çileklerin sap ve yapraklarını kolayca ayıklamak için üretilmiş mutfak aletleri var ama siz aynı şeyi bir pipetle de yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken pipeti çileğin sivri ucundan yukarı doğru saplamak. Sap ve yapraklar çubuğun ucunda kalacak.
Çorbanız sulu olduğunda biraz unu yağda kavurup çorbanın içine ekleyin ve karıştırın. Kolayca kıvam kazanacaktır. Tuzu fazla olan çorbaya ise birkaç patates parçası atın. Patates tuzu içine çekecektir.
Haşlanmış yumurtayı kolayca soymak için suya koymadan önce altını iğne ile delin. Diğer bir yöntem ise yumurtanın haşlama suyuna kabartma tozu atmaktır. Kabuklar sizi zorlamadan soyulacaktır.
Mangalda balık yaparken balığın ızgaraya yapışmaması için altına limon dilimleri yerleştirin. Üstelik limon balığa farklı bir lezzet de katacaktır.
Maydanoz, dereotu, nane gibi yeşillikleri tazeyken yıkayıp doğrayın. Buzdolabı poşetlerine yerleştirip ağızlarını sıkıca bağlayın ve dondurucuya atın. Bu yeşillikleri dilediğiniz zaman çıkarıp kullanabilirsiniz.
Elinizden sarımsak ve soğan kokusunu çıkarmak için çelik evyenizden de faydalanabilirsiniz. Ellerinizi ve parmaklarınızı evyenin kenarına sürtmeniz yeterli. Bu alan düz ve köşeli olduğu için özellikle parmaklarınızın aralarındaki kokuyu kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Ekmeğin türü, kızartma makinesini kaç derecede çalıştırmanız gerektiğini belirler. Beyaz ekmek, kısa sürede ısınıp kızarır ama çavdar gibi sert ekmekler için daha yüksek sıcaklığa ihtiyacınız var. Öte yandan taze ekmek bayata göre daha düşük sıcaklıkta kızarır.
Çok acı biberler doğradığınızda da acısı parmaklarınıza geçebilir. Sonra unutup yanlışlıkla gözünüze sürdüğünüzde gözünüz yanabilir. Bunu önlemek için biberi doğramadan önce elinize biraz zeytinyağı sürebilirsiniz. Yağ acının parmaklarınıza işlemesine engel olacaktır.
Kek hamuruna birkaç damla limon suyu eklerseniz, sitrik asit sayesinde kabartma tozu harekete geçer ve kekiniz daha iyi kabarır. Kek demişken, keki kalıba aktardıktan sonra kalıbın dibini tezgaha vurarak yüzeyi dengelemeye çalışmak birçoğumuzun alışkanlığıdır ama bu yanlış bir harekettir. Kalıbı tezgaha vurduğunuzda hamurun içindeki kabarcıklar patlar ve kekiniz piştiğinde yumuşacık olmaz. Onun yerine kalıbı sallayarak düzeltmeye çalışın.
Meyveli kek yaparken, meyveleri hamura eklemeden önce toz şekere bularsanız, daha iyi pişerler. Meyve parçalarının dibe çökmesini önlemek için de hamura biraz mısır unu ekleyebilirsiniz. Ancak mısır ununu çok fazla abartmayın. Aksi takdirde kekiniz tok bir kıvam alır, yumuşaklığı kaybolur.
Yemeğin yağı, tuzu ve suyu fazla olduysa yapabileceğiniz çok basit şeyler var. Yağı fazla olan yemek için kağıt havluya sardığınız bir küp buzu yemeğin üstünde gezdirin. Yağlar hemen donup havluya yapışacak. Fazla tuzdan kurtulmanın en kolay yolu yemeğe bir iki parça patates ilave etmek ve nişastanın üzerine düşeni yapmasını beklemektir. Suyu fazla olan yemeğe de nohut ilave edebilirsiniz. Fazla suyu çekip alacaktır.
Pilav yaparken pirinci fazla kavurursanız ve yanık bir tat alırsanız bir dilim beyaz ekmeği tencerenin en üstüne yerleştirip 15 dakika kadar bu şekilde bekletin. Ekmeği aldıktan sonra pilavı tattığınızda yanık tadının geçtiğini göreceksiniz.
Fırınların arka tarafı ön taraflarına göre daha sıcaktır. Pişirdiğiniz malzemeleri fırına bunu aklınızda tutarak yerleştirirseniz işiniz daha kolay olur. Örneğin tavuğun ayak kısmı daha kemikli olduğu için daha zor pişer. Bu nedenle fırında tavuk yaparken ayaklarını arkaya kafasını öne getirin.
Mutfak robotlarının bıçakları keskin, motorları zayıftır. Çorba ya da smoothie gibi pürüzsüz olmasını istediğiniz sıvılarda mutfak robotunu değil blender'ı kullanmalısınız. Mutfak robotu ceviz ya da sarımsak gibi sert malzemeler daha taneli bir kıvam için uygundur.
Smoothie ya da milkshake yaparken blender'ınız birkaç saniye sonra duraklıyorsa sebebi malzemeleri koyma sıranız. Sıvılarla başlamalı, ardından küçük parçalı meyveleri sonra da büyük ve katı parçaları hazneye koymalısınız. Buz ise en son eklenmeli. Blender'ınızı yıkarken de sünger kullanmaya gerek yok. Haznesine ılık su ve deterjan koyduğunuz blender'ı 10 saniye kadar çalıştırmanız yeterli. Ardından durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz.
Eğer bir oklavanız ya da merdaneniz yoksa hamur açmak için cam şişelerden faydalanabilirsiniz. Ancak varsa üzerinden etiketini çıkarmayı ve içine soğuk su doldurmayı unutmayın. Bu özellikle çok ince açılması gerekmeyen kurabiye, tart gibi yağlı hamurlar için faydalı bir fikirdir.
Makinenizi tabaklardaki bulaşığın ne olduğuna bağlı olarak yerleştirmelisiniz. Makinenin orta kısmında su çok tazyiklidir ve patates ya da un gibi karbonhidrat bazlı bulaşıklara uygundur. Kenarlarda ise deterjan yoğunluğu yüksektir. Buralara yumurta gibi protein bazlı bulaşıkları yerleştirmelisiniz.
Dikkat etmezseniz streç film katlanır ve yapışır ve düzgün bir kaplama için yeni bir parça koparmak zorunda kalırsınız. Bunu önlemek için streç film kutusuna iyi bakın, muhtemelen içeri bastırabileceğiniz bir parça göreceksiniz. Bu parça film rulosunu sabitler ve işinizi kolaylaştırır. Aynı şey alüminyum folyo için de geçerli.
Kullanıp atılan koni şeklindeki kahve filtreleri çoğu zaman makineye yerleştirdiğinizde kendi üstlerine katlanıp kapanırlar. Bunu önlemek için filtreyi ilk önce dibindeki ve yan tarafındaki dikiş yerleri üzerinden katlamalısınız. Böylece filtre düzleşen tabanının üzerinde oturabilir ve yan tarafı daha dayanıklı olduğundan hemen kapanmaz.
Yumurta haşlarken kabuğun çatlamaması ve kokunun az olması için yumurtaları soğuk suya koyup yavaş yavaş ısıtın. Kolay soyulması için de suya 1 tatlı kaşığı sirke ya da 1 tutam karbonat ekleyin. Yumurtanın sivri tarafını iğnenin ucuyla deldikten sonra pişirmek de kolay soyulmayı sağlayan bir diğer püf noktasıdır.
Limonu sıkmadan önce 10 saniye kadar mikrodalgaya atın. Bu meyvenin hücre yapısını bozacağı için daha fazla suyu daha kolay elde etmenizi sağlar. Özellikle salata sosu vb. işler için bol miktarda limon sıkmaya ihtiyacınız olduğunda bu ipucu çok işinize yarar. Limonun ekşi mi tatlı mı olduğunu anlamanın en kolay yolu da kabuğuna bakmaktır. Kabuğu ince olan limonlar kalın kabuklu limonlara kıyasla daha ekşi olur, aklınızda olsun.
Fırınların alt tarafında bulunan çekmeceler kullanmadığınız tepsileri saklamak için uygun bir alan olmanın ötesinde bazı modellerde yemeği sıcak tutmak ya da servis öncesi tabakları ısıtmak için tasarlanmış bir alan. Bir dahakine fırınınız çalışırken bu çekmeceyi açıp içerinin sıcaklığını bir kontrol etmelisiniz.
Dondurulmuş eti çözdürmek için tezgahın üzerine metal bir tencereyi ters vaziyette yerleştirin. Poşetteki dondurulmuş eti tencerenin üzerine koyun. İçi oda sıcaklığında suyla dolu bir başka tencereyi de etin üzerine yerleştirin. Etiniz 5 ila 10 dakika içinde çözülmüş olacak.
47