Dağlarda kendiliğinden yetişiyor! O kadar çok faydası var ki...
Sivas'ta dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen alıç meyvesi, sonbaharda tutkunlarını dağlara çekiyor.
Dağlardaki ağaçlardan toplanan alıç meyvesi, tercihe göre çiğ olarak ya da marmelatı ve sirkesi yapılarak tüketiliyor.
Arkadaş grubuyla birlikte hem doğada yürüyüş yapan hem de alıç toplayan Sosyolog ve Aile Danışmanı Ziya Soybayraktar, bu meyvenin kendiliğinden yetişen Allah vergisi bir ürün olduğunu ve sonbaharda toplandığını belirtti.
"Son 5-10 yıldır alıç sirkesinin kalp damar hastalıklarına iyi geldiği, mide sindirim hastalıklarına iyi geldiğini bilim insanları ispat edip söyledikten sonra dağlarda taşlarda alıç bulamıyoruz. Biz de arkadaşlarımızla her mevsim dağda kırda yürüyüş yapıyoruz."
"Özellikle son yıllarda alıç sirkesi revaçta. Herkes evinde sirkesini yapıyor. 5 kilo alıç meyvesi su, nohut, tuz, şeker veya balla hazırlanıp 90 gün karanlık bir yerde oda sıcaklığında bekleyince sirke haline geliyor."
Diyetisyen Eda Ünal da alıç meyvesinin çok yararları bulunduğunu ifade ederek, "Sonbaharın yaklaşmasıyla hemen hemen her yerde görülen alıç meyvesi oldukça yararlı. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeyi sağlıyor. Bunun dışında tansiyon düşürücü etkiye sahip. Kalp ve damar hastalıkların gelişmesini önlemekte oldukça etkili. Bu etkileri dışında ödem söktürücü etkisi de bulunuyor" dedi.
Ünay şöyle devam etti: "İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Bu da tam bu dönemde ihtiyacımız olan şey aslında. Çay olarak, kuru meyve halinde ya da sirke olarak tüketilebilir. Evde kolayca sirkesi yapılabilir. Tüketilmesini öneriyorum."
ALIÇ SİRKESİ NASIL YAPILIR?
Toplanan alıçlar yıkandıktan sonra az sirkeli suda ertesi güne kadar bekletiliyor. Sirke yapılacak kabın yarısına kadar alıç meyvesi konuluyor. Kabın kalan kısmı ise suyla dolduruluyor. 10 litrelik bir sirke için 5 kaşık kaya tuzu ve 3 yemek kaşığı bal veya şeker ekleniyor.