Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: Ingimage ve Alamy
Bulaşıkları makineye bu şekilde yerleştirdiğinizde bakın neler oluyor...
Bulaşık makinenizden çok daha fazla verim alabilmeniz için deterjandan tabakların yerleştirilmesine birçok etkili ipucunu derledik. Bir göz atmaz mısınız?
Sirke yerine doğrudan bulaşık parlatıcısı da kullanabilirsiniz. Böylece hem kireç lekelerinden kurtulursunuz, hem de bulaşıklarını kurutma programına ihtiyaç kalmadan kolayca kurur ve enerjiden tasarruf etmiş olursunuz.
Bu torbalara koymak için fazla büyük olan ancak makinenin gözleri arasında durmak için de fazla küçük olan kaplar için de bir bulaşık kurutma teli kullanabilirsiniz. Makinenin içine yerleştireceğiniz bulaşık kurutma teline ufak bulaşıkları koyabilirsiniz.
Bulaşık makinesinde bulaşıklarınızın yanı sıra, plastik çiçekler, tornavida gibi aletler, mutfak fırçaları vb. şeyleri de yıkayabilirsiniz.
Çatal kaşık bıçağı makineye yerleştirirken türlerine göre ayırmayın. Çünkü bunu yaptığınızda kaşıklar birbirine yapışabilir ve içte kalanlar kirli kalabilir. Bunun yerine karışık halde ve kimi ters kimi düz olacak şekilde yerleştirin.
Tabaklarınızın üzerindeki yemek artıklarını temizleyin ama tabakları sudan geçirmeyin. Bu bulaşık deterjanınızın etkinliğini azaltan bir işlem.
Su fışkırtma kolunun yerini iyi öğrenin ve üzerine büyük bir kase vb. koymaktan kaçının. Aksi takdirde dünyanın en temiz kasesine sahip olursunuz ama diğer bulaşıklarınız kirli kalır.
Tavalarınızı tepsilerinizi yağlamak için sprey yağları kullanıyor ama bir sıkışta bütün tezgahı yağ yapıyorsanız, bu işlemi bulaşık makinesinin içinde yapmayı deneyebilirsiniz. İşinizi ortalığı kirletmeden kolayca halledebileceksiniz.
Bulaşık makinenizi değiştiriyorsanız içindeki sepetleri atmayın. Bunlar büyük ihtimalle yeni makinenize de sığacaklardır. Öyle olmasa bile dolapların içine ya da yatakların altına bir şeyler saklamak istediğinizde bu tekerlekli sepetlerden faydalanabilirsiniz.
Makinenizi tam dolmadan çalıştırmayın. Bunun makinenize bir zararı yok elbette ancak tükettiğiniz elektriği, suyu, deterjanı düşünürsek doğaya zararı büyük.
Makinenin sepetlerinde önce arka tarafları sonra ön tarafları doldurun. Elinize geçeni ön tarafta ilk boş bulduğunuz yere koyup bırakmayın. Bu makinenizin temizlik performansını değiştirmez ama uzun vadede işinizi kolaylaştırır.
Bulaşık makinesinin kapağının kenarlarındaki lastikleri her seferinde temizleyin. Nemli bir havluyla lastiklerin aralarındaki birikmiş kirleri ve deterjan kabının etrafını güzelce silin.
Bulaşıkların kirlilik seviyesinin yakın olmasına özen gösterin. Az kirlilerle çok kirlileri aynı programda yıkamak yerine bir seçim yapıp bir kısmını elinizde yıkamanız daha doğru olabilir.