Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: iStock
Bu çubukları sakın çöpe atmayın! Bir kasenin üzerine yerleştirin ve...
Hayaliniz derli toplu bir mutfaksa bu ipuçları tam size göre...
Mutfaklar evlerimizde en fazla zaman geçirdiğimiz yerlerin başında geliyor. Dolayısıyla derli toplu ve temiz olmaları hem sağlık hem de göz zevki açısından büyük önem taşıyor. Sizin için çekmecelerden dolaplara, derin dondurucudan tezgaha mutfağınızın en kolay dağılan noktalarını kısa süre içinde toplamanızı sağlayacak ipuçları derledik. İşte birbirinden pratik fikirler…
Lavabonun altından orada işi olmayan gereksiz şeyleri de çıkarın. Eski vazolar, özel temizleyiciler, birikmiş alışveriş poşetleri gibi parçalar, lavabonuzun altında gereksiz kalabalık yapar. Bunlara başka yerler bulmalısınız.
Dolabın içini bölgelere ayırın. Böylece sıvı bulaşıkları yıkamak için kullandığınız deterjan ve sünger ile lavabo temizliği için olan ekipmanı karıştırmazsınız. Üstelik elinizi attığınızda da ihtiyacınız olanı kolayca bulabilirsiniz.
Vakumlu sünger sepetleri de benzer şekilde çok işinize yarayabilir. Bu sepetleri dolabın kapağının içine ya da iç duvarlarına yapıştırarak kendinize ekstra alan açabilirsiniz. Buzdolabının iç duvarları da bu sepetçikleri yapıştırıp yeni alanlar yaratmak için çok müsaittir.
Ivır zıvır çekmecelerini düzenlemek için öncelikle her şeyi boşaltıp ardından karton kutular ya da çekmece separatörleri yardımıyla bölümler oluşturun. Daha ufak parçaları yerleştirmek için buz kalıplarından faydalanabilirsiniz. Özellikle ataç, raptiye, paket lastiği gibi eşyalar için buz kalıpları birebirdir.
İlerleyen zamanlarda eşyalarınızı bu çekmeceye bölümlere özen göstererek yerleştirin. Boşaltıp yeniden yerleştirme işlemini düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin. Çekmecenizde uzun süredir hiç kullanmadığınız parçalar varsa, bunlardan kurtulma zamanınız gelmiş demektir.
Her şeyi etiketleyin. Raflardan kavanozlara her şeyin üzerine etiketler yapıştırmak, eşyaların yerli yerinde durmasını hem sizin açınızdan hem de ev ahalisi açısından kolaylaştıracaktır.
Dar raflardan korkmayın. Buralara ufak parçalar, örneğin baharat kavanozları ya da küçük konserve kutuları yerleştirerek alanların boşa gitmesini önleyebilirsiniz.
Meyve suyu sıkacağı ya da fritöz gibi büyük eşyaları dolapların arka taraflarına koyup tarihin derinliklerine yollamak yerine tekerlekli panellerin üzerine yerleştirirseniz ihtiyacınız olduğunda kolayca çıkarıp sonra yeniden yerlerine alabilirsiniz.
Ayakkabıları yerleştirmek için kullanılan cepli kumaş raflardan bir tane de mutfağınız için alın. Kapının arkasına asacağınız bu rafın gözlerine birçok ufak tefek şey doldurabilirsiniz. Ya da duvarlara sepetler asın. Havadar yerde saklanması gereken ürünleri bu sepetlere yerleştirerek kiler alanından fazlasıyla faydalanabilirsiniz.
Ürünleri kutularda saklıyorsanız, kutunun ince kısmı dışarı bakacak şekilde raflara yerleştirin. Özellikle düzenli olarak tükettiğiniz ve ambalajını iyi tanıdığınız ürünlerde bu taktik çok işe yarayacaktır. Rafların üzerine portatif raflar ekleyip dolabınızın kullanım alanını da artırabilirsiniz. Böylece bir rafa iki sıra ürün dizebilme şansını da elde edersiniz.
Cips gibi atıştırmalıkları raflara koymak yerine klipsli pantolon askılarıyla tutturup tel raflara ya da demirlere asabilirsiniz. Bu şekilde astığınızda açılmış paketler bile hava almadığından taze kalmalarını da sağlamış olursunuz.
Tabaklarınızın olduğu dolap bulaşık makinenizle, un, şeker gibi hamur işi malzemelerinin durduğu dolap da ayaklı mikserinizle yakın dursun. Bu felsefeyi başka eşyalar için de hayata geçirebilirsiniz.
Yüksek dolapların altı kısmına mıknatıslı şeritler monte edin. Bu şeritleri bıçakları asmak ya da metal kapaklı baharat kavanozlarını asmak için kullanabilirsiniz. Buzdolabının raflarının altına yapıştırdığınız mıknatıslı şeritlere de metal kapaklı şişelerinizi ya da çok ağır olmayan kavanozlarınızı asabilirsiniz. Aynı şekilde dolapların altına yerleştireceğiniz metal kancalar da fincanlarınızı ya da başka hafif eşyalarınızı asmak için uygun olacaktır.
Dolaplarla tavanların arasında kalan boşlukları değerlendirin. Buralara renkli sepetler ya da kutular yerleştirerek hem dekoratif bir görüntü elde edip hem de alandan tasarruf etmeniz mümkün. Bu sepetleri aynı şekilde dolapların altında kalan boşlukları değerlendirmek için de kullanabilirsiniz.
Çocuklarınızın kullandığı plastik tabakları ya da saklama kaplarınızın plastik kapaklarını üst üste dizmek yerine dolabın içine yerleştireceğiniz bir bulaşık kurutma telinin üzerine yerleştirin. Böylece çok daha düzenli duracaklardır.
Buzdolabınızı da alanlara bölün. İçeceklerin her zaman en alt rafta durduğunu ya da soslarınızın mutlaka kapakta durduğunu bildiğinizde hem elinizi attığınız ürünü elinizi attığınız yerde bulabilir, hem de dolabın kapağını açmanıza bile gerek kalmadan alışveriş listenizi hazırlayabilirsiniz. Bu alanların uzun ömürlü olmasını sağlamak istiyorsanız etiketlerden faydalanın. Böylece evdeki herkes dolaptaki malzemelerin yerini bilecek, karışıklıkların yaşanma ihtimali büyük oranda azalacak.
Yumurta kutularını atmak yerine, ketçap, mayonez gibi soslarınızı saklamak için kullanın. Tek yapmanız gereken kutuyu buzdolabının kapağına ya da rafına yerleştirip şişeleri ters vaziyette kutunun boşluklarına yerleştirmek.
Alışverişe gitmeden önce buzdolabınızı çok iyi gözden geçirin. Böylece buzdolabınızda zaten olan ürünleri bir kez daha almaktan kurtulur ve hem israftan hem de kalabalıktan kaçınmış olursunuz.
Sosları türlerine göre ayırın. Acı sosla fıstık ezmesini yan yana koymayın. Acı sosun yanına ketçabı, fıstık ezmesinin yanına ise fındık kremasını koyun. Böylece her şeyin yerli yerinde durmasını sağlayabilirsiniz.
Buzdolabınızın kapağına ve dışına astığınız not, mesaj, davetiye gibi kağıtları düzenli olarak temizleyin. Burada bulunan gereksiz kalabalık, mutfağınızın daha dağınık görünmesine neden olacaktır.
Derin dondurucuya kaldıracağınız ürünleri de mutlaka etiketleyin. Etiketin üzerine paketin içinde ne olduğunu, hangi tarihte dondurduğunuzu net bir biçimde yazın ki buz tuttuktan sonra "Bu neydi acaba?" diye düşünmenize gerek kalmasın. Bunları bir envanter haline getirip dolabın kapağına astığınızda işiniz daha da kolaylaşır.
Özellikle sıvıları ya da kıyma gibi yumuşak şeyleri donduracaksanız kavanozlara ya da kaselere doldurmak yerine kilitli mutfak poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapattıktan sonra düzlemeyi deneyin. Böylece aynı alana çok daha fazla ürün yerleştirebilirsiniz.
Dondurucunuzu ne çok doldurun ne de boş bırakın. Boş dondurucu soğuk kalmak için fazla çalışır, çok dolu dondurucuda ise soğuk hava sirkülasyonu engellenir. Dondurduğunuz yiyecekleri dondurucuya makul porsiyonlara bölerek yerleştirin. Böylece az miktarda kullanacağınız bir ürünü dondurucudan blok halinde çıkarıp eritmenize gerek kalmaz.
Çekmecelerinizi diyagonal yerleştirin. Mümkünse bu şekilde tasarlanmış çekmece separatörlerinden kullanın. Eğer bulamazsanız birkaç parça tahtayı kesip yapıştırarak tam kendi çekmecenizin ölçülerine uygun separatörü evinizde kolayca yapabilirsiniz. Eğer "Separatör bana göre değil" diyorsanız çekmecenizin tabanını kaydırmaz matlarla da kaplayabilirsiniz. Böylece hem eliniz daha rahat olur, hem de çekmeceye yerleştirdiğiniz eşyalarınız yerlerinde kalır.
Çekmecelerde bulunan eşyalara başka yerler bulun. Örneğin fırın eldivenlerinizi çekmeceye koymak yerine dolabın altına monte edeceğiniz çengellere; folyo, fırın kağıdı gibi rulo halindeki ürünleri dolaplardan birinin kapağının içine asabilirsiniz.
Bıçaklarınızı ahşap bloklarla tezgahın üzerinde tutmak yerine çekmecelerin içine yerleştirilen bıçak separatörlerinden ya da duvara asılan manyetik bantlardan faydalanabilirsiniz. Süzgeç, servis kaşığı, kevgir gibi alet edevat da aynı şekilde asılabilir.
Tezgahınızın üzerini düzenlemeyi günlük rutininizin bir parçası haline getirin. Örneğin her akşam yemekten sonra tezgahınızı mutlaka toplayın. Hatta bazı eşyaların mutfak tezgahına konmasını yasaklayın, böylece gereksiz kalabalığı en başta önleyin.
Yakındaki kebapçının menüsü, dün akşam gittiğiniz restoranda verilen ıslak mendil, biten fıstık ezmesinin yıkanmış kavanozu, kenarı kırılmış tabak çanak gibi ıvır zıvırlar, ne tezgahınızda ne de mutfağınızda bulunmalı. Bunları mümkün mertebe ortadan kaldırın. Örneğin menünün fotoğrafını çekip telefonunuzda saklayın ya da ıslak mendilleri kapaklı bir kutuda toplayın.