Boşnak böreği geleneği Bursa'da yeniden canlandırıldı
Osmanlı-Rus Savaşı sırasında 1877-1878 yıllarında Bosna Hersek'ten göç edenlerin yaşadığı Bursa'nın Kestel ilçesinde bulunan Atlı Konak'ta açılan tesisle, Boşnak böreği geleneği yıllar sona yeniden canlandırıldı.
Haftada ortalama 50 tepsi börek ürettiklerini belirten Yalım, "Yaklaşık 3 ay önce açılmamıza rağmen çok fazla ilgi görüyoruz. Börekleri Boşnak kadınlar yapıyor. Normalde burada 6 kişi çalışıyoruz. Hafta sonları çalışan sayısı 15'e yükseliyor. Yarı zamanlı çalışanları Bursa Uludağ Üniversitesinde okuyan Boşnak öğrencilerden seçiyoruz." dedi.
Börek açan Huriye Akşeker (56) de su, tuz ve unu karıştırıp hazırladıkları hamuru masalar üzerinde oklava kullanmadan açtıklarını, böreğin pişmesinin ise yarım saat sürdüğünü kaydetti. Akşeker, "Sırf bu kültürü yaşatmak için burada çalışıyorum. Normalde ev hanımıyım. Bosna'da yaşayan akrabalarımız var. Halen gidip görüşüyoruz. Böreği annelerimizden öğrendik, biz de evlatlarımıza aktarıyoruz" dedi.
Börek yemek için İnegöl ilçesinden gelen Ayşen Kılıç ise "Bosna Hersek'e de gittim. Orada da bu lezzeti tattım. Bana göre hiçbir fark yok hatta buradaki daha güzel. Yapanların ellerine sağlık" diye konuştu.