AŞURE TARİFİ (Sütlü, sütsüz) || Ev yapımı aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte 12 malzemeli kolay aşure tarifi
Muharrem ayının 10. gününden itibaren yapılan aşure tarifi, her yıl olduğu gşbş bu sene de en çok aranan lezzetlerden biri oldu. Aşure sütlü, sütsüz gibi farklı malzemelerle hazırlanabiliyor. Evde kolay aşure yapmanın ise bazı püf noktaları var. Peki, ev yapımı aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte 12 malzemeli kolay aşure tarifi
Aşure tarifi ile ilgili araştırmalar hızlandı. Müslümanlar aşure gününü her sene heyecanla bekliyorlar. Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Bu önemli günde aşure yapılıp dağıtılır. Peki, aşure nasıl yapılır? İşte sütlü ve sütsüz aşure tarifi...
TAM KIVAMINDA AŞURE NASIL YAPILIR?
Nohutu, kuru fasulyeyi ve buğdayı ayrı kaplarda haşlayın.
Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatların ayrı ayrı haşlanması gerekir. Ürünlerin pişme süresi farklılık gösterdiği için bakliyatlardan biri diri kalırken, diğeri çok yumuşak olabilir. Nohut ve kuru fasulyeyi kaynattıktan sonra kabuklarını çıkarın.
Kayısı ve inciri kesip, üzümü de ayrı kaplarda bir taşım kaynatarak haşlayın.
Aşure malzemelerini seçerken kaliteli ve taze malzeme seçmeye, bakliyat ürünlerinin geçen yılın ürünü olmamasına dikkat etmek gerekir.
Akşamdan buğdayı iyice yıkayıp, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su koyduktan sonra 1-2 dakika kaynatın. Üzerini kapatın. Sabah kapağı açtığınızda yumuşamış buğdayları göreceksiniz. Taşma veya dibine tutma problemi yaşamayacaksınız.
Kuru incir ve üzüm gibi gıdaları kısa süre haşlayıp renkli suyunu döktükten sonra aşureye eklemek gerekir. Bu şekilde aşurenin renginin bozulmasını da engellemiş olursunuz.
Şekeri eklemeden önce tadına bakıp istediğiniz miktarda ekleyin.Tercihen 2,5 su bardağı toz şekeri karıştırarak iyice yedirin. Şeker tamamen eriyince ve aşurenin kıvamı koyulaşınca ateşten alın.
Son olarak kaselere paylaştırdığınız aşureyi dilediğiniz gibi süsleyin.
Afiyet olsun...
SÜTLÜ AŞURE TARİFİ
1 kilogram süt
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı kuru üzüm (İzmir üzümü)
1 su bardağı hazır çiğ krema
Süslemek için:
Ceviz
Dolmalık fıstık
Kuru kayısı
Kuş üzümü
SÜTLÜ AŞURE NASIL YAPILIR?
Öncelikle su dolu küçük bir tencerede kuru üzümleri 9 dakika kadar haşlayın. Haşladıktan sonra sudan çıkarıp, bir kenarda bekletin. Kayısıları da iyice yumuşaması için 5 dakika kadar haşlayın.
Başka bir tencereye şekeri ve unu alıp karıştırın. İçine azar azar süt ekleyin. Hindistan cevizini de ilave edin. Katılaşana dek karıştırarak pişirin.
Tencereyi ateşten almadan 1-2 dakika önce karıştırarak kremayı ekleyin. 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra ateşten alın. İçine haşlanmış kuru üzümleri ilave edin. Sonra da tatlıyı kaselere paylaştırın.
Ardından kuru kayısı, ceviz, dolmalık fıstık ve kuş üzümü ile süsleyerek servis yapın.