AŞURE MALZEMELERİ LİSTESİ || Aşure içine kaç çeşit ve sırasıyla hangi malzemeler konur, nasıl pişirilir? İşte kararmayan ve tam kıvamında aşure tarifi ve yapılışı...
Aşure malzemeleri ve tarifi, Muharrem ayının 10. gününün gelmesiyle araştırılıyor. Aşure günü, bu sene 28 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. Bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure tatlısının yapıldığı bu günde aşure yapım aşamaları merak ediliyor. Peki aşure içine kaç çeşit ve sırasıyla hangi malzemeler konur, nasıl pişirilir? İşte tam ölçülü, kıvamında ve kararmayan aşure tarifi...
Aşure günü bu sene Diyanet takvimine göre 28 Temmuz Cuma gününe denk geldi. Bu ayda aşureler hazırlanacak ve etrafla paylaşılacak. Aşure yapma ve dağıtma geleneği yüz yıllardır Anadolu'da devam ediyor. Gerekli malzemeler hazırlandıktan sonra aşure yapımı oldukça kolay. İşte evde aşure yapımı, püf noktaları ve malzemeleri...
AŞURE MALZEMELERİ LİSTESİ
Geceden buğdaylara, üstünü geçecek kadar su ekleyin ve 15 dakika kadar kaynatın.
Daha sonra buğdayların güzelce şişmesi için suyun içinde sabaha kadar bekletin.
Aynı gece, aynı işlemi nohut ve kuru fasulyelere de uygulayın.
Ertesi gün hazırlanan buğdayları aşure tenceresine alın.
Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.
Daha sonra tencereye baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yarım saat kadar pişmeye bırakın.
Daha sonra buğdayların güzelce şişmesi için suyun içinde sabaha kadar bekletin.
Aynı gece, aynı işlemi nohut ve kuru fasulyelere de uygulayın.
Ertesi gün hazırlanan buğdayları aşure tenceresine alın.
Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.
Daha sonra tencereye baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yarım saat kadar pişmeye bırakın.
AŞURE NASIL PİŞİRİLİR?
Geceden buğdaylara, üstünü geçecek kadar su ekleyin ve 15 dakika kadar kaynatın.
Daha sonra buğdayların güzelce şişmesi için suyun içinde sabaha kadar bekletin.
Aynı gece, aynı işlemi nohut ve kuru fasulyelere de uygulayın.
Ertesi gün hazırlanan buğdayları aşure tenceresine alın.
Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.
Daha sonra tencereye baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yarım saat kadar pişmeye bırakın.
Daha sonra buğdayların güzelce şişmesi için suyun içinde sabaha kadar bekletin.
Aynı gece, aynı işlemi nohut ve kuru fasulyelere de uygulayın.
Ertesi gün hazırlanan buğdayları aşure tenceresine alın.
Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.
Daha sonra tencereye baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yarım saat kadar pişmeye bırakın.
Diğer yandan da küp küp doğradığınız kuru incir, kuru kayısı, hurma, sarı üzüm, siyah üzüm, çiğ badem ve portakalı sırayla ayrı ayrı haşlayın.
Aşurenin güzel bir renge sahip olması için haşlanan çiğ bademlerin kabuklarını soyun.
Portakalın aşureye acı bir tat vermemesi içinse haşlarken suyunu en az üç kez değiştirin.
Pişen aşureye ılık sütü ilave ettikten sonra vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Aşurenizin kesilmemesi için sütü ılık kullanmaya dikkat edin.
Son olarak damak tadınıza uygun oranda şekeri de katıp, aşureyi 10 dakika kadar daha karıştırarak pişirin ve kıvamını aldığında altını kapatın. Lezzeti açısından şekerin en son eklenmesi önemli.
Kaselere böldüğünüz aşurenin üzerine zevkinize göre önceden kavrulmuş fındık, tarçın, Antep fıstığı, kuş üzümü, çam fıstığı ve narı da ekleyip servise hazır hale getirebilirsiniz.
Aşurenin güzel bir renge sahip olması için haşlanan çiğ bademlerin kabuklarını soyun.
Portakalın aşureye acı bir tat vermemesi içinse haşlarken suyunu en az üç kez değiştirin.
Pişen aşureye ılık sütü ilave ettikten sonra vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Aşurenizin kesilmemesi için sütü ılık kullanmaya dikkat edin.
Son olarak damak tadınıza uygun oranda şekeri de katıp, aşureyi 10 dakika kadar daha karıştırarak pişirin ve kıvamını aldığında altını kapatın. Lezzeti açısından şekerin en son eklenmesi önemli.
Kaselere böldüğünüz aşurenin üzerine zevkinize göre önceden kavrulmuş fındık, tarçın, Antep fıstığı, kuş üzümü, çam fıstığı ve narı da ekleyip servise hazır hale getirebilirsiniz.