AA, DHA, İHA
Adana Uluslararası Lezzet Festivali’nin ’mangal ateşi’ yandı
Türkiye’nin ilk dijital festivali olma özelliği taşıyan ve bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ’Adana Uluslararası Lezzet Festivali’, kent protokolünün mangal ateşini yakmasıyla başladı.
Adana Valiliği tarafından, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında dijital ortamda gerçekleştirilecek ve 2 gün sürecek olan Adana Lezzet Festivali başladı.
Kovid-19 nedeniyle birçok etkinliğin ertelenmek ya da şekil değiştirmek zorunda kaldığını ifade eden Elban, şunları söyledi:
"Biz de 3 yıldan beri büyük coşkuyla devam eden bu festivalin bu yıl salgın şartlarına uygun olarak yapılması durumunda bu geleneksel yapının devam edeceğini aksi takdirde bir aksamaya neden olacağını düşündük ve festivalimizi bu yıl da yapmaya karar verdik. Ancak dijital platforma taşıyarak aynı zamanda Türkiye'de de bir ilki başlatmış olduk. İlk kez bir gastronomi, bir lezzet festivali de dijital ortamda yapılmaya başlanmış oldu. Her ne kadar yaptığımız bu festivalde takipçilerimize Adana mutfağını damak olarak tattıramayacağız ama görsel olarak kendilerine Adana mutfağını tanıtmış olacağız."
Elban, Adana'nın 12 ay boyunca tarımsal üretim yapılan bir yöre olduğunu, zengin endemik türleri barındırdığını, bu şekilde bir çok ürünün de Adana mutfağında kullanılması nedeniyle kent mutfağının tanıtılması gerektiğini belirtti.
Adana'nın, ölümsüzlük sırrını bulduğu ve kaybettiği rivayet edilen Lokman Hekim'in yaşadığı topraklar olduğuna dikkati çeken Elban, "Ölümsüzlük iksirini kaybetmiş ama onun hazırladığı iksirler ve onun topladığı bitkiler hala bizim mutfağımıza lezzet vermeye tat vermeye devam ediyor. Dolayısıyla bizimmutfağımız aynı zamanda şifalı bir mutfak, sağlık veren bir mutfak" diye konuştu.