6 saatte pişiyor, lezzetini 50 yıllık toprak kaplardan alıyor
Kütahya'da ailesinin dördüncü kuşak güveç ustası Atilla Uğurtay, Osmanlı'nın son döneminde büyük dedesi tarafından kurulan kara fırında 50 yıllık toprak kaplarda pişirdiği yemeği müşterilerine servis ediyor.
"Dört kuşaktan beri aynı yerdeki 'kara fırın' olarak nitelendirilen fırında güveç pişiriyoruz. Bu meslek bize dedemin babasından geliyor. Büyük dedem Musa Efendi, Osmanlı'nın son dönemlerinde 1890'da bu işletmeyi kurmuş ve 1900'lerin başlarında bu kara fırını yapmış. Uzun süre devam ettirdikten sonra oğlu Süleyman dedeme devretmiş. Dedemden sonra babam yaptı. Babamdan kalan mesleği de yaklaşık 30 yıldır ben devam ettiriyorum."
Müşterilerinin de eski kapları tercih ettiğini bildiren Uğurtay, "Bu kapları korumaya çalışıyoruz ama müşterimizin isteğini de kıramıyoruz. Eski kaplarda pişirilen güvecin gerçekten çok özel lezzeti oluyor. O kaplara başka bir yemek bile koysanız o güveç lezzetini içinde hissedersiniz" dedi.
"Sabaha karşı yaktığımız fırın hazır hale gelince odun ateşinde etlerimizi toprak kaplarda fırına sürüyoruz. Sonraki süreçte bir bebekle ilgilenir gibi 6 saat boyunca fırındaki güveç kaplarının yerlerini ateşin durumuna göre sürekli değiştiriyoruz. Kapların içindeki güveci adeta fırının her köşesinde gezdiriyoruz. Piştikten sonra ise müşterimize sunuyoruz. Bu lezzeti tatmak için Türkiye'nin her yerinden birçok kişi geldi."
11