‘Lejyoner’ çözüm

Hava şartlandırıcıları, dezenfektan özelliği sayesinde zengin hastalığı olarak adlandırılan ve klimalarda oluşan lejonella (lejyoner) bakterisini ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı

Bu yıl ‘Ramazan Ayı’nın temmuz sıcaklarına denk gelmesiyle birlikte satışlarında patlama yaşanan klimada, soğutmanın yanı sıra havayı nemlendirip, temizleme özelliklerinin ağırlık kazanması, yıllık satışları 5 milyon adetleri bulan 35 milyon TL’lik hava şartlandırıcıları pazarını da hareketlendirdi. Bu sprey ürünler, dezenfektan özelliği sayesinde zengin hastalığı olarak adlandırılan ve klimalarda oluşan lejonella (lejyoner) bakterisini de ortadan kaldırıyor. Dezenfektan özelliği de bulunan yeni nesil hava şartlandırıcıları, sadece klimalarda değil aynı zamanda yaşanan tüm mekanlarda, evcil hayvanların bulunduğu ortamlarda, halı, perde, yatak örtüsü, çamaşır, kumaş gibi yüzeylerde, sulu sistem elektrik süpürgelerinde de temiz ve hijyenik bir ortam oluşturulmasına yardımcı oluyor.

KLİMA İLE ARTIYOR

Yeni nesil hava şartlandırıcıları pazarı, yıllık satış adetleri milyonlara ulaşan klimayla paralel gelişme gösteriyor. Klima satışlarındaki oynamalar, anında hava şartlandırıcıları pazarını da etkiliyor. Dünyadaki yıllık hacmi 88 milyar doları bulan ısıtma soğutma sektörünün 32 milyar dolarını ısıtma, 56 milyar dolarını da soğutma sistemleri oluşturuyor. Yıllık hacmi 2.3 milyar dolar olan Türkiye’de ise tam tersi bir gelişme yaşanıyor. Türkiye pazarının 1.3 milyar dolarlık kısmını ısıtma oluştururken, soğutmanın payı 1 milyar dolarda kalıyor. Ancak son dönemlerde hızla büyüyen soğutma sistemleri pazarının, 2015 yılından itibaren toplam pazara hakim olması bekleniyor.

SOLUNUM ENFEKSİYONU

500 mililitresi 6.5 TL’den başlayan hava şartlandırıcılarının oda spreyleri pazarından aldığı pay da hızla artıyor. Şu anda 5 milyon adetlik satış rakkamlarına ulaşan pazarda yıllık hacim, 35 milyon TL’yi buluyor. Klimalar özellikle sıcak ve bunaltıcı havalarda ferahlatan bir konfor sağlasa da özellikle otel, iş merkezi, hastane gibi kalabalık ortamlarda yer alan havalandırma sistemlerinin bakımı doğru yapılmadığı taktirde, “klima mikrobu” olarak da adlandırılan Legionella (lejyoner) pneumophila bakterisi için çoğalma ortamı oluşturabiliyor. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olan bu bakteriler, solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları