Kuruntu kaynaklı endişeler

Bugün Boğa Burcundaki Ay, Kova burcundaki Neptün’ü tetikliyor. Endişe uyandıran hayaller ve kaybetme duygusu açığa çıkabilir.

Fakat bu duyguyu besleyecek başka bir etki daha olmadığı için çok önemli olaylar meydana gelmeyecek. Sadece kuruntulardan kaynaklanan endişeler duyulacak. Aslında hayal gücünü yaratıcı alana yöneltecek olursanız, bu enerjiyi verimli biçimde kullanabilirsiniz.

Gerçekler ve yaşadıklarımız

Gerçekleri araştıranlar her yeni gün keşfettikleri yeniliklerle gerçeklerin görünümünü değiştiriyor, yeni tarifler yapıyorlar. Peki bilimsel açıdan gerçekler değişirken bizim gerçeklerimize ne oluyor? Gerçeklerimizle, yaşadıklarımız ne derece örtüşüyor ve yaşadığımız hayatı belirleyen değerler nelerdir?

Değer verdiğimiz her şey, gerçek olarak kabul gösterdiklerimiz olduğuna göre değişen gerçeklerle birlikte değerlerimiz de değişmeyecek mi? Bu durumda yaşadıklarımız nedir? Efendim, aslında gerçek dediğimiz ne varsa, her şeyi düşüncelerimizle yaratıyoruz. Hepimiz kendi gerçeklerimizi yaşıyoruz.

Fakat dışardan gelen bilgiler, algılama yeteneğimiz ve değişen dış koşulların etkisiyle gerçeklerimizi değiştiriyoruz. Fakat, yaşadıklarımız ile zihnimizin değişen gerçekleri birbiri ile örtüşmüyor. Daha doğrusu aynı hıza ulaşamıyor ve yaşadıklarımızı oluşturduğumuz değerler hep geride kalıyor.

Zihnimizin ürettiklerine ise yetişemiyoruz. Bunun sonucunda doğan bunalım isteyip de yarattığımız ve gerçek dediğimiz yaşadıklarımızın keyfini çıkarmamıza izin vermiyor. Fakat gelişmek bu sayede oluyor. Daima yeni beklentiler ve istekler içine girmemize ve çalışmamıza neden oluyor. Buna karşılık hep mutsuz oluyoruz. Çünkü yaşadıklarımız eski gerçeklerimizin ürünü, bugün istediğimiz ve beklediğimiz durum değil.

KİTAP

CAN Yayınları’ndan çıkan ve ‘Şadan Karadeniz’in çok başarılı bir çevirisi olan ‘FOUCAULT SARKACI’ adlı kitap ‘Umberto Eco’nun bir şaheseri bence.

Ve bence bir daha bir daha okumaya değer kitaplardan biri...

Gizli bilimleri araştıran birinin kaleminden çıkan bu roman beni hala etkiliyor ama ilk okuduğum ölçüde değil.

Fakat yine de tavsiye ediyorum.

En azından aşama yapmak isteyenler için.

FOUCAULT SARKACI
Yazarın Tüm Yazıları