Kurtuluş reçetesi

İdari anlamda Ünal Aysal ve Abdürrahim Albayrak’tan mutlaka yararlanılmalı. Takım yerli bir teknik direktöre teslim edilip, en az 7 oyuncu transfer edilmeli. Ama hepsinden önemlisi tepedeki zihniyet değişmeli.

BUGÜNE kadar Adnan Polat’ın mutlaka seçime gitmesi ve güven tazelemesi gerektiğini söyledim. Olağanüstü kongre kararını bugünleri tahmin edip alsa, Galatasaray inanın bu durumlara düşmezdi. Ama artık iş işten geçti. Bu saatten sonra Galatasaray seçim aşamasını geçmiş ve köklü değişimin içine girmesi gereken bir döneme girmiştir.
Tepedeki zihniyet değişmediği sürece kulüp hep günü kurtarmak adına göz boyayıcı işler yapacak ama sonunda kaybeden yine G.Saray olacaktır. Adnan Polat yönetimi G.Saray var olduğu sürece bir daha kıramayacağı kötü rekorlara imza atıyor ve atmaya devam edecek. Yaşananlar, bugünlerin yanında basit kalacak.

Sorunun kaynağı hocalar değil

Sezon sonu takımdan ayrılacak oyuncuların anlatacakları Galatasaray’da, neler yaşandığı gözler önüne serilecek. Sorunun sadece teknik adamlar olmadığı, değişen 6 hocadan belli. Sorunun sadece futbolculardan kaynaklanmadığı, gelip giden 70 oyuncudan belli. Bu yönetim hoca seçerken bazılarının ismine baktı, bazılarının da arkasında durmadı. Bu üç yılda iyi oyuncular da alındı ama o oyuncular ya aleme ya da ülkelerine aktı.
“Sorunun kaynağı ne?” derseniz; “Adnan Polat yönetiminin hem teknik adam hem de oyuncu anlamında doğru organizasyon yapamaması ve bu iki temel unsuru iyi yönetememesi” derim.
Galatasaray’da bana göre yapılması gereken önemli işler var. Bunların hepsini “inovasyon” (yenilenme) başlığı altında toplayabiliriz...

1- Ünal Aysal’a şans verilmeli

Ünal Aysal’ı tanımam, ama bilirim. Başkan adayları arasında en güçlüsünün o olduğu kesin. Zaten bu gücü yüzünden hemen “Para Babası” olarak karalandı. Bu şekilde lanse edilmesinin kendisinde rahatsızlık oluşturması çok doğal. Bırakın maddi durumunun çok iyi olmasını, yeni bir anlayış ve heyecan için ona şans verilmeli. Galatasaray’ın başına bir kere de başkalarının tabiri ile “Para Babası” biri gelsin de görelim. Sanki Ünal Aysal gelecek, Galatasaray’ı satın alacak... Bu, korku ortamı oluşturarak adayları yıpratma işinden başka bir şey değil. İsmi ne olursa olsun, ortaya yeni bir mantalite, yeni bir tarz koyan başkan adayına şans verilmeli.

2- Albayrak Florya’da olmalı

Adnan Polat’ın en büyük hatası Abdürrahim Albayrak’ı yönetime almamaktır. Bazılarının burun kıvırdığı ve yönetime alınmaması için büyük uğraş verdiği Albayrak, kim gelirse gelsin, yönetimin içinde ve Florya’da olmalıdır. Futbolcuların ve taraftarın büyük kesiminin “içlerinden biri” gibi gördüğü ve sevildiği için kıskanılan bu isim, futbol takımı ile yönetim ve yönetim ile taraftar arasında çok önemli bağlantı olur. Galatasaray’ın ihtiyacı olan özellikle Florya’daki sevgi ve sıcak ortamı da tekrar geri getirir.

3- Kafkas ya da Sağlam gelmeli

G.saray’da Hagi devri bitti, takımın başına yeni bir teknik direktör gelecek. Seçenekler arasında bulunan yerli isimler bence birinci tercih olmalı. Çünkü, yabancı teknik adamların Galatasaray’a bir şeyler kazandırmak ya da vermekten daha çok takıma büyük hasarlar bıraktıkları çok net ortada.
Tugay Kerimoğlu ile devam etmek de bir seçenek ama gelecek olan yerli hoca ile uyumlu bir sezon geçirmesi kendisini daha güçlü konuma getirir.
Teknik adamı seçerken;
Disiplinli, çalışkan ve bir şeyler alan değil, takıma bir şeyler katmak için uğraşacak bir isim tercih edilmeli.
G.Saray’ın geçmişten gelen oyun kültürünü tekrar kazandırabilecek, oyunu okuyabilen bir isim tercih edilmeli.
Oyunculara, fikirleri, duruşu ve otoritesi ile kendisini kabul ettirecek, G.Saray’ı bilen bir isim tercih edilmeli.
Basından ve yönetimden etkilenmeyecek, kendi ile barışık ve oyuncu portföyü geniş bir isim tercih edilmeli.
G.Saray’ın transfer etmesi gereken oyuncuların kalitesinin ne olması gerektiğini bilen bir isim tercih edilmeli.
Benim birinci adayım Tolunay Kafkas, ikinci adayım Ertuğrul Sağlam. Yabancı hoca konusunda ise bize yabancı olmayan ve Galatasaray isterse hemen gelebilecek kadar sarı kırmızılı renklere bağlı Lucescu ilk isim olmalı.

4- En az 7 oyuncuya ihtiyaç var

GALATASARAY’ın şu anki görüntüsüne bakarsak, yeni sezon için en az 7 iyi oyuncuya ihtiyacı var. Bu da 50 ila 60 milyon Euro arası bir parayı transfere ayırmak demektir. Ucuz ama fazla sayıda oyuncu almaktansa, kaliteli ve ekstra oyuncu almak daha mantıklı. Ben Galatasaray’ın yabancı oyuncularının çoğunun gideceğini düşünüyorum. Daha doğrusu kaçacaklarını. Bu yüzden bir takımın iskeleti olan kaleci, stoper, orta saha ve forvet transferine öncelik verilmesi gerekiyor.

5- Kaptan transfer edilmeli

Galatasaray’ın en büyük eksiği, bütün takımın dinleyeceği, saygı duyacağı ve arkasında duracağı bir lider. Bu yüzden transfer listesinin en başında takıma liderlik yani kaptanlık yapabilecek yerli bir oyuncu olmalı. Bu sorunu tek bir oyuncu ile çözmek bu dönemde zor olduğu için birkaç yerli futbolcuyu bu role soyundurmak daha mantıklı olur.
Bir diğer hayati konu ise takımın yerli oyuncuların sorumluluğu altında olması. Eğer bir takımda yabancı oyuncuların hakimiyeti varsa, bazı durumlar hariç o takımın başarılı olması çok ama çok zordur. Sorumluluk ve önderlik yerli oyunculara verilmeli ya da o ortam sağlanmalı.
Yabancı transferi yapılırken de, hem insani karakteri hem de futbolculuk karakteri düzgün, sorumluluk alabilecek cesarete sahip, para için değil Galatasaray için Türkiye’ye gelecek yetenekli isimler seçilmeli. Taraftarın veya camianın gözünü boyamak amaçlı transfer devri artık bitmeli.
Yazarın Tüm Yazıları