Kritik bölgelere S.O.S bakım

Çene, dizler ve dirsekler... Vücudun bazı bölgeleri diğerlerinden daha erken yaşlanmaya başlıyor. Ancak tam da göz önündeki bu sorunlu bölgeleri koruyan ve bakımlarını sağlayan akıllı ürünlerle işiniz artık eskisi kadar zor olmayacak.

Maalesef boyun ve çene yaşın özellikle belirgin bir şekilde öne çıktığı bölgeler olarak biliniyor. Çünkü buralardaki cilt oldukça incedir ve yağ bezleri tarafından da oldukça zayıftır. Belli bir yaştan itibaren bu bölgedeki cilt yanaklardaki benzerlerinden çok daha çabuk elastikiyetini kaybeder. Konturlar eskisi kadar belirgin değildir çünkü elastikiyet azalmıştır, kas sistemi ve cilt altı yağ dokusunun üretimi eskisi kadar yoğun değildir. Sonuçta boyundaki hassas cilt buruşur ve hoş olmayan "kaz derisi" görünümüne neden olur. Yanaklar aşağıya doğru sarkar ve çene bölgesi aniden belirgin konturunu kaybeder. Sonuçta cilt eskisi kadar gergin değildir ve kırışıklıklar çok çabuk kendini göstermeye başlar.

Bu bölgeye yoğunlaşmış olan güzellik uzmanları özellikle E vitamininin cildin erken yaşlanmasını önlemek üzere serbest radikallari etkisiz hale getirdiğini belirtiyorlar. Silisyum ya da Afrika beyaz söğütünden elde edilen bir ekstre cilde gerginlik kazandırıyor hatta yağ yastıklarını azaltıyor. Bal ve bir tür polisakarit olan silin ekstresi nem tutuculuğu ve rahatlatıcı özellikleri sayesinde hassas bölgelerde etkili oluyor. Eğer cildiniz renksiz ve yorgun görünüyorsa multi vitamin kompleksi size yeni enerji kazanmanız konusunda yardımcı olacaktır. Vitaminler özellikle yeni bağ dokularının oluşumunda oldukça önemlidirler. Kremlerdeki yüksek teknolojili maddeler günümüzde ciltlere daha fazla kolajen III üretmesi için itici güç oluşturuyor. Kolajen III de aynı anda ciltte bir ağ oluşturarak kollajen I lifleriyle doldurulmasını sağlıyor. Bu mükemmel şekilde doldurulmuş ağ cilt altında doğal bir yastık gibi etki ediyor ve kırışıklıkları gideriyor. 30’lu yaşlardan itibaren vücut giderek daha az kolajen III üretmeye başlıyor. Bu yüzden kolajen I de cilt altında eskisi kadar düzenli bir şekilde dağılamıyor. Dolayısıyla boyun ve çene temizleme sütü, tonik, maske ya da yüz kreminde her zaman özel bir bakıma gereksinim duyuyor.

İstenmeyen sertliklerden kurtulabilirsiniz

Ünlü modacı Coco Chanel için dizler vücudun en çirkin bölgelerinden biriydi. Ve bu sorunu ortadan kaldırmak için dizleri örten diz boyunda etekler tasarladı. Şüphesiz efsanevi tasarımcının bu çözümü oldukça radikaldi. Ama çevremize baktığımızda gerçekten de birçok kadının dizlerinin görünümüyle ilgili şikayetleri olduğunu görebiliriz. Çünkü dizler tıpkı dirsekler gibi yoğun cilt kuruluğuna maruz kalıyorlar. Sürekli biryerlere dayandıkları için de sertleşmeleri kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden koruma tabakası çoğunlukla kahve-gri bir renge bürünüyor. Dizlerde de ilerleyen yaşla birlikte yağ birikimi artıyor ve tüm bacak şekilsiz bir görünüm alıyor. Kozmetik markalarının tam da bu bölge için özel olarak geliştirdikleri lifting ürünleri, üçlü etkileriyle bakım yapıyor, gerginleştiriyor ve şişliği alıyor. Üstelik üç hafta içinde dizler yeniden mini etek giymeye hazır hale geliyor. Eğer özellikle sertleşmiş bölgelerden şikayetçiyseniz yoğun etkili bakım ürünleri size yardımcı olacaktır. Cildin kendi lipidlerine benzer içerikleriyle cildin bariyer fonksiyonlarını güçlendiriyor ve daha fazla nem kaybını önlüyorlar. A vitamini ise derinin aşırı sertleşmesini engelliyor. Dizlerdeki sertlikler için yoğun yağlı vücut kremleri de kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı; saçların ve cildin vazgeçilmezi

Mutfaklardaki egemenliğinin ardından zeytinyağı artık banyolarımızı da ele geçirmeye hazırlanıyor. Birkaç damlası bile mükemmel bir vücut programı için yeterli olabiliyor.

CİLDİ GENÇLEŞTİRİYOR: Gençlik onun içinde var. Bileşimindeki maddeler dış çevrenin olumsuz etkilerinden korurken kırışıklıkların oluşumunu engelliyor.

Kendiniz hazırlayın; 5 çay kaşığı zeytinyağını 2 yemek kaşığı yoğurtla karıştırın ve yüzünüze maske olarak uygulayın. 5 dakika sonra yüzünüzü yıkayın.

ELLERE BAKIM YAPIYOR: Sudan kurumuş, çatlamış ellerinizi zeytinyağıyla yeniden dayanıklı ve yumuşak görünümüne kavuşuyor. Kendiniz hazırlayın; bir miktar zeytinyağını bir kabın içinde ısıtın ve ellerinizi içine batırın. Parmaklarınızı ve ellerinizin üst yüzeyine masajla yedirin. Yün eldiven takın ve yağın gece boyunca etki etmesini sağlayın.

VÜCUDU PÜRÜZSÜZLEŞTİRİYOR: Zeytinyağı oldukça dayanıklıdır ve cilt tarafından kolayca emilip derin katmanlarına kadar ulaşabilir. Kendiniz hazırlayın; 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 500 ml. yağlı sütü banyo suyunun içine boşaltın. Bu uygulama banyo sonrasında krem sürmekten sizi kurtaracaktır.

SAÇLARA PARLAKLIK KAZANDIRIYOR: Zeytinyağı inatçı ve forma girmeyen saçları yatıştırıyor. Her bir saç telini bir koruma mantosu gibi kaplayarak yumuşamasını sağlıyor.

Kendiniz hazırlayın; yaklaşık 5 çay kaşığı soğuk preslenmiş zeytinyağını nemli saça dökün. 10 dakika sıcak bir havluyla sararak çekmesini bekleyin. Ardından saçlarınızı yıkayın.

BACAK VE POPOYU GERGİNLEŞTİRİYOR: Bacaklarınızın üst kısmıyla ilgili sorunlar mı yaşıyorsunuz? Zeytinin gücü zayıflatıyor öyle ki bağ dokusunu gerginleştiriyor. Esansiyel yağ asitleri de cilde elastikiyet kazandırıyor. Kendiniz hazırlayın; yarım fincan zeytinyağını 10 damla portakal yağıyla karıştırın ve problemli bölgelere sürün.

AYAK DERİSİNİ YUMUŞATIYOR: Ayak topuklarınızın sertliğinden şikayetçiyseniz, zeytinyağının mucizevi etkisiyle nasıl yumuşadıklarını göreceksiniz. Kendiniz hazırlayın; 2 çay kaşığı deniz tuzunu 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve birkaç damla limon suyuyla karıştırın. Sertleşmiş bölgelere masajla yedirin.

Hamilelikte uyku sizin de hakkınız

Yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklar rahat ve sağlıklı bir uykuya en büyük engeldir. Özellikle hamileler için bu durum, yaşadıkları diğer uyku problemleriyle birleşince katlanılmaz bir hal alır. Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Mumcu, hamilelerde uykuya engel durumları ve rahat bir uyku uyumanın formüllerini anlattı.


Hamilelik sırasında en rahat uyku pozisyonu

Hamileliğin erken dönemlerinde yana dönerek uyuma alışkanlığını geliştirmek ilerisi için yardımcı olabilir. Özelikle son dönemlerde dizleri vücuda çekerek yan dönüp yatmak oldukça rahat bir pozisyondur. Bu pozisyon ayrıca kirli kanı vücudun alt kısmından kalbe taşıyan büyük toplardamar üzerindeki baskıyı azaltarak kalbe binen yükün de azalmasına neden olur. Özellikle sola dönük yatıldığında bu etki daha belirgin hale gelir. Öte yandan sola dönüldüğünde rahim de sola kayacağından karaciğer üzerindeki baskı da azalır ve daha rahat hissedilir.

Özellikle son trimester’da sırtüstü yatar pozisyon çok rahatsızlık verici olduğundan zaten bu pozisyona kolay kolay geçilmez. Eğer farkında olmadan sırt üstü yatılırsa duyulacak rahatsızlık sizi uyandıracaktır.

Gebelik dönemi için özel tasarlanmış yastıkları kullanmak rahat bir uyku uyumaya yardımcı olabilir. Bazı kadınlar yastığı karınlarının altına ya da bacaklarının arasına koyduklarında çok rahat uyuduklarını belirtmektedirler. Silindirik bir yastığı belinize yerleştirip rahat bir pozisyon elde edebilirsiniz.

Verimli bir uyku için öneriler

Eğer gece uyanırsanız ya da uykuya dalamaz iseniz kendinizi zorlamayın. Kalkıp ev içinde biraz dolaşın ya da kitap okumak gibi uykunuzu dağıtmayacak birşeyler yapın, müzik dinleyin, televizyon seyredin, internette dolaşın. Hoşunuza giden ve sizi rahatlatan birşeyler yapın. Eğer mümkünse gün içinde uyku açığınızı kapatmak için 30-60 dakikalık şekerlemeler yapın.

Kola, kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri diyetinizden uzak tutmaya çalışın. Yatmadan 2-3 saat önce sıvı alımınızı azaltın. Ancak gün içinde yeterli sıvı almaya özen gösterin. Benzer şekilde yatmadan önce ağır yemekler yemeyin. Bulantınız varsa ve bu bulantı sizi uykudan uyandırıyorsa yatmadan hemen önce kraker türü besinler yiyebilirsiniz.

Uyku saatlerinizi belirleyin. Yatağa alışkın olduğunuz saatten daha geç gitmeyin.

Düzenli olarak egzersiz yapın ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayın.

Yastıkları her yerde kullanın. Nasıl ve nerede rahatlık veriyor ise yastıkları orada kullanın, ister dizlerinizin arasına, ister belinize, isterseniz de başınızın altına koyun.

Yatağa gitmeden önce rahatlatacak birşeyler yapın. Ilık bir duş ya da bir bardak süt içmek gibi...

Geceleri bacak krampları ile uyanıyorsanız yatmadan önce iyice gerinin. Yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat edin. Doktorunuzla kalsiyum ilaçları alıp alamayacağınızı görüşün.
Yazarın Tüm Yazıları