Kod adı acil

ATILAN biber gazı sonucu, Beşiktaş’ta hıçkırıklara boğulan kız çocuğunu dünya TV’leri dakikalarca gösteriyor.

Haberin Devamı

1 Mayıs’ta Türkiye için “acil” koduna gerekçelerden biri olarak.
Acil kod hızla başka alanlara yayılıyor. Dünyanın ortak kararıyla.
Emek piyasasının etkinliğinde 148 ülke arasında Türkiye 130. sırada. İşçi bayramı gününde, emeğin en yoğun olduğu İstanbul’un biber gazına boğulması tesadüf değil.
Yargı bağımsızlığında Türkiye Liberya, Timor-Leste, Fas, Kazakistan ve Vietnam ile birlikte 85. sırada. Deniz Feneri davası rafa kalkıyor, 17 Aralık rüşvet iddiasıyla tutuklananlar hakkında takipsizlik kararı veriliyor, suçlarını bilmeyen subay, amiral ve generaller yıllardır hapiste. 148’de 85, yine de parlak.
Buna karşılık, yasama organının etkinliğinde 19. sırada, 148’de 19, oooo, sürpriz değil, hükümet ne diyorsa, Meclis onu yapıyor, Meclis etkin görünüyor.
Dünya Ekonomik Forumu her yıl dünyada önde gelen on beş bin yöneticiye anket düzenleniyor. Bilgi, rekabet gücü, hukuk ve sosyal alanların test edildiği son anket. Türkiye o alanlarda da yokuş aşağı. Örneğin, matematik eğitimi kalitesinde 101. sırada.

Haberin Devamı

LİMON VE GÖZLÜK

Bilgi teknolojisinden basın özgürlüğüne kadar “acil” kodu yaftasıyla dolaşan Türkiye’de polis 1 Mayıs günü iki yeni suç aleti daha keşfediyor: Limon ve gözlük.
1 Mayıs’ta polis sokakta arama sonucu çantasında limon ve gözlük gördüğü herkesi sorguya çekiyor: “Sende limon var, sende gözlük var, biber gazından korunmak için bunları taşıyorsun, senin niyetin kötü, gel bakalım”.
Çocuk hıçkırıklarına, çelik bariyerlerle abluka altına alınan alanlara gözlük ve limon ekleniyor, “acil” kodu tamamlanıyor. Fiilen sıkıyönetim.

İlandaki adresler

-“ONUN ölümüne vicdansızlık, hukuksuzluk ve vefasızlık neden oldu”.
Balyoz’dan tutuklu Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in hayatını kaybetmesi üzerine dün Hürriyet’te yayınlanan ilan müthiş sarsıcı, yaşadığımız dönemin özeti. İlandaki imzada “Maltepe Askeri Cezaevi’ndeki Kardeşleri” yazıyor. İlan;
-Vicdansızlık: Balyoz, Ergenekon, Casusluk davalarında daha baştan, iktidar yanlısı tavırla askerleri mahkûm eden herkesi tanımlıyor.
-Hukuksuzluk: Tanıkları dinlemeyen, kanıt diye sunulan CD’lerin sahte çıkmasına aldırmayan, yargılama kurallarını çiğneyen ve yargıya müdahale eden herkesi tanımlıyor.
-Vefasızlık: Bu tanımın tek adresi var, eski silah arkadaşları. Genelkurmay ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlıkları. Tutuklu askerler her fırsatta “ilgisizlikten” yakınıyor.
Her şeye rağmen haykırıyorlar, “Öldürmekle bitmeyeceğiz”. İlan ve arkasındaki ölüm her yönüyle dram.

Haberin Devamı

Yalnızlaşan ülke

1 MAYIS’ta çocukların biber gazı yediği, engelli insanların yerlerde sürüklendiği, alanların yasaklandığı ikinci bir ülke daha var, Kamboçya.
Ne ekonomik sıkıntı ile uğraşan Yunanistan, ne yönünü belirlemeye çalışan Ukrayna, ne sürekli çalkantılarla sarsılan bir Güney Amerika ülkesi, ne kıyıda köşede kalmış bir Asya ya da Afrika ülkesi, 1 Mayıs’ı hepsi huzur içinde kutluyor.
Komşularıyla kavgalı, Amerika ve Avrupa ile sürekli sorunlu, Arap ülkeleriyle bile “kardeş” ilişkilerinin gölgelendiği bir ülke burası. Dünyada çeşitli kurumların yayınladığı her rapor, her diplomatik ilişki “otoriter ve geçimsiz Türkiye’yi” biraz daha dibe, biraz daha yalnızlığa itiyor.

Yazarın Tüm Yazıları