Paylaş
İstanbul’dan Kocaeli’ye giderken, yolda hayatımızdaki ‘ilk’lerin önemini düşündüm.
Vereceğim örnekler ilgisiz gelmesin size.
Eğer Çelik Gülersoy olmasaydı, Sultanahmet’te Yeşil Ev’i onarıp turizme açmasaydı, bugün tarihi yarımadada bunca otel, bunca lokanta olmazdı. Onunu öncülüğünü daima anımsamalıyız.
Eğer 32 yıl önce İstanbul’da bir otelin alt katında Tüyap Kitap Fuarı açılmasaydı, bugün Kocaeli’de böyle bir fuarı görmek mümkün olmazdı. Öncülüklerin en önemli yanı başka güzel örnekleri yüreklendirmesidir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 5. Kocaeli Kitap Fuarı’na bu yıl 350 yayınevi ile 300 yazar katılıyor.
Kocaeli Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, açılışta yaptığı konuşmasında ”Kocaeli Kitap Fuarı ile vatandaşlarımız ve kitap dünyası arasında köprü olmayı hedefledik” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de açılışa katılıp konuşma yapan isimler arasındaydı.
Kocaeli Belediyesi ayrıca öğrenciler, çocuklar kitap okusun diye yazar adları verilen Bilgi Evleri açmış.
Fuarda büyük yayınevlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve sahaflar da yer alıyor. Sahaf sayısı 20’ye çıkmış.
Açılıştan önce de ‘Ağaçlar Kitap Açacak’ adlı bir şenlik yapılmış. Büyükşehir Yürüyüş Yolu’nda ağaçlara 1000 adet kitap asılmış. Ayrıca e.kitap okuma aygıtları da gene ağaç dallarındaymış.
Kısa bir süre önce aramızdan ayrılan sevgili arkadaşımız Mehmet Ali Birand için de özel bir program yapıldı ve bir köşe düzenlendi. Can Dündar, Birand kitaplarını imzaladı. Törende Birand’ın oğlu Umur Birand’a plaket verildi.
Bana armağan edilen bir albümü de çok beğendiğimi belirtmeliyim.
Belediye Başkanı Karaosmanoğlu’nun sunduğu albüm, Türk edebiyat ustalarının mektuplarını bir araya getiriyor. Birçok ustanın arkadaşlarına, yayıncılarına yazdıkları mektuplar bütün bir edebiyat dünyasını anılar aracılığıyla izlememi sağladı.
Fuara katkısı olan resmi kurumları şöyle sıralayabiliriz:
Türkiye Cumhuriyeti Kocaeli Valiliği, Kocaeli Üniversitesi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği. Kırgızistan Kültür Bakanı da açılışın konukları arasındaydı. Cengiz Aytmatov’un ülkesinin bakanı kısa bir konuşma yaptı.
Cengiz Aytmatov’la Frankfurt Kitap Fuarı’nda tanışmıştım, albümümde o buluşmanın fotoğrafı duruyor hâlâ.
* * *
KENTLERİ aralıklı olarak ziyaret etmek gerekiyor. Yıllar önce SEKA’yı ziyaret etmiş, zamanın genel müdürü Aziz Gümüş’le görüşmüştüm.
Gazetelere istediği kâğıdı vermek o zaman zorlu görüşmelerin sonucuna bağlıydı.
Bir kez de Kocaeli Üniversitesi’nde bir konuşma yapmıştım.
Dün gezerken, caddeleri, köprüleri gördüğümde değişimin, gelişimin tanığı oldum.
Her ay belediyenin yayımladığı Kocaeli’nde Kültür Sanat kitapçığı şehrin kültürel haritası konusunda sevindirici bilgileri içeriyor.
SEKA’nın alanı, binaları, müze ve kitaplığa dönüştürülme aşamasında.
Bizi gezdiren Dr. Kenan Göçer’in belirttiğine göre eski genel müdür lojmanı şimdi SEKA’nın (Sanat Edebiyat Kültür Akademisi) çalışma yeri.
Adı, SEKA’nın da yaşatılmasına bir gönderme. Binayı ziyaret ettiğimizde, neyzen Dr. Erdoğan Akkanat yönetimindeki SEKA Tarihi Türk Müziği Topluluğu konsere hazırlanıyordu.
* * *
KENTLERDE belediyelerin kültüre önem vermesinden sevinç duyuyorum. Fuar 19 Mayıs saat 21.00’e kadar sürecek.
Paylaş