Kızılderililer ve Washington’daki Beyaz Şef

Cuma gecesi yatana kadar, sürekli ABD Dışişleri Bakanı ile ilgili haberleri izlemiştim. Aynı gece, yattığım andan itibaren, sabaha kadar Kızılderililerle ilgili kabuslar gördüm. "Aman tanrım neler oluyor?"diyerek ter içinde uyandım.

Bilinçaltı sonsuz bir deniz, sürekli kayıtta ve hiç unutmuyor. Ülke olarak içerisinde bulunduğumuz kaotik durum ve bu süreçte yaşadığımız olaylar bana otomatik olarak, döneminde, şu anki Amerika topraklarında, Kızılderililere verilen vaatleri, söylenen sözleri, Kızılderililerin tüm iyimser ve barışçıl yaklaşımlarına rağmen karşı koyamadıkları, trajik kaderi çağrıştırmış olmalıydı. İşte bu bilgiyle, benim rüyama neden olduğunu düşündüğüm, odamda dolabımın üzerinde bulunan ve günümüz koşullarına simgesel bir paralellik oluşturabilecek, Nez Perce Kabilesi’nden Hinmaton Yalatkit’e ait sözleri sizlerle paylaşmak istedim:

Güzel kelimeler

"Güzel kelimeler işe yarayan bir sonuç getirmezlerse, boş laf demektir. Kelimeler benim ölü insanlarımı geri getirmez. Şimdi beyaz adamın işgal etmiş olduğu yurdumu geri vermez. Kelimeler benim babamın mezarını korumaz. Benim atlarımın hayvanlarımın bedelini de ödemez. Güzel kelimeler çocuklarımı geri vermeyecek. Barış, reisinizin ağzından duyduğumuz kelimeler, verdiği sözleri tutması demek olmayacak. Güzel kelimeler, halkımın sağlığını iyileştirmeyecek, ölmelerinin önüne geçmeyecek. Güzel kelimeler halkıma, barış içinde, rahat yaşayabilecekleri ev vermeyecek. Konuşmaktan bıktım. Hiçbir sonuç getirmeyecek konuşmalardan bıktım. Bütün o güzel, fakat tutulmayan sözleri hatırlayınca yüreğim sıkışıyor. Konuşmaya hiç de hakkı olmayan insanlar ne kadar fazla konuştu..."

Henüz bilim dünyasında, hak ettiği yere gelememiş olan etnik psikolojide, toplumların genetik kodları vardır, tıpkı rüyaları yorumlarken kullandığımız kollektif bilinçaltı sembolleri gibi. Bu kodlar, tarihi süreçlerde oluşur, yaşanmışlıklarla ve tarihle pekişir, gelişir. Bu yönüyle değerlendirirseniz, Kızılderililer ve beyaz şef arasındaki sürece hakim birisi olarak, cuma akşamı gördüğüm rüyaların nedenini daha kolay anlayabilirsiniz sanırım. Güzel yurdumun güzel insanları, güneşin bile doğarken başka türlü mutlu olacağı, güzel sabahlara uyanacağınız, aydınlık geceler sizlerin olsun. Hepinize tatlı rüyalar, sevgi ile kalın.
Yazarın Tüm Yazıları