Kıyamet gelse bile gökten gelmeyecek

Haberin Devamı

HAYALLERİNİZİ YIKMAK İSTEMEM AMA; YARIN KIYAMET KOPMUYOR

MALUM yarın kıyamet kopuyor. Bu konuda yorum yapmayan, görüş bildirmeyen kalmadı. Hatta kesin hüküm veren birçok kişi de var. Bu kişilere baktığınızda sanırsınız hayatlarını bilime vakfetmiş, araştırma üstüne araştırma yapmış. Ama gariplik onlarda değil, onları ciddiye alıp 21 Aralık’ta kıyameti bekleyen doktorundan mühendisine, avukatından öğretmenine, ekonomistine kadar okumuş eğitimli kesimde...
Göktaşı yağmuru, uyduruk Marduk gezegeninin çarpması, gezegenlerin yanyana dizilimiyle kıyametin geleceğini duyup da ciddiye alan kişiler ‘ya bu işin bir bilimi var, soralım bakalım üniversitelerin Fizik, Astronomi Bölümlerine, gözlemevlerine, acaba yaklaşan bir gök cismi var mı, yok mu’ demiyor da falcılar, astrologlar, internet dedikoducuları hatta UFO araştırmacılarına itibar ediyor. İnanılır gibi değil ama, aynı zamanda da bir insanlık gerçeği...

Haberin Devamı

KIYAMET GELSE BİLE GÖKTEN GELMEYECEK
Neyse biraz garip gelecek ama, bu konunun eğitimini alan ve veren kişilerin olduğu önemli bir kuruma, Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne başvurdum. Ben de bu bölümden mezun olduğumdan en sevdiğim üniversite hocalarımdan Prof. Dr. Serdar Evren’e ulaşmam zor olmadı.
- Hocam, 21 Aralık’ta gezegenlerin hepsi yanyana mı geliyor?
- Tüm gezegenler yanyana falan gelmiyor. Böyle bir olasılık yok denebilir. Bazen 1-2 gezegen birbirlerine yakınlaşıyor, ama 8 gezegenin hepsinin ip gibi dizilmesi neredeyse sıfır olasılık. 21 Aralık’ta ise birkaçı bile biraraya gelmiyor. Jüpiter her akşam aynı yerden doğuyor. Hepsi olsaydı gökyüzünde hepsi aynı anda görülürdü...
- Marduk diye bir gezegen var mı? Varsa bize neden öğretmediniz?
- Öğretmedik, çünkü öyle bir gezegen yok. Hiçbir zaman bulunmadı, gözlemlenmedi. Tamamen hayal ürünü, varmış gibi uyduruluyor. Marduk diye bir şey yok.
- Peki astreoidler, gökcisimleri dünyamıza çarpacakmış ve parçalayacakmış.
- Öyle olsaydı bizim bu cisimleri şimdiden görmemiz gerekirdi. Çarpmalar 10 yıl öncesinden tespit edilebilir, hatta yörünge hesapları bile yapılabilir. Mesela kamuoyu dikkat etmedi ama 12 Aralık’ta Toutatis astreoidi 7,5 milyon km. uzaklıktan geçti. Bu yer-ay uzaklığının 18 katı. Toutatis her 4 yılda bir farklı uzaklıktan geçiyor. Fakat dünyaya aydan daha yakın geçmesi için bile 200 yıl var. Bu önceden gözlenebilir.

Haberin Devamı

Kıyamet gelse bile gökten gelmeyecek

Güneş patlamaları her 11 yılda bir olur

- Yani 200 yıl sonra geçecek gök cisimlerini hesaplıyoruz da yarın çarpacak olanı göremiyoruz. Peki güneş patlamalarıyla ilgili ne söyleyeceksiniz?
- Gayet normal bir durum. Güneşteki lekeler her 11 yılda bir artıyor, azalıyor. 90’larda, 2000’lerde de oldu. 2012-13-14 yıllarında da aynı şekilde patlamalar, enerji çıkışları var. Bunlar normal.
- Geçenlerde Ordu’ya düşen bir gökcisminden bahsedildi.
- Ordu’ya göktaşı düşmüş olabilir çünkü Geminid göktaşı yağmurları zamanıydı. Alevtopu olabilir, o zaman düşmeden parçalanmıştır ya da meteordur yeri bulunamamıştır. Denize düşüp düşmediği konusunu da bilmiyoruz. Oradan da bir açıklama yapılmadı.
- Yani 21 Aralık’ta kıyamet gelse bile gökten gelmeyecek.
- Bana konferanslarımda bile bu soruluyor. NASA bile bunun olmayacağına dair sayfa hazırladı. Şirince esnafı bile ilgiden bıkmış, kıyamet kopacak, ama esas Şirince’de kopacak diyormuş. İşin garibi eğitimliler bile böyle yapıyor. Astrologlara soruluyor da astronomlara sorulmuyor. Çünkü halk felaket haberi duymak istiyor. Biz felaketi değil bilimsel gerçekleri söylediğimizden tercih edilmiyoruz.
- Peki bu konuda aklı selim bilgi almak isteyenler nerelere başvurabilirler? Siz bu konuda mı konferans veriyorsunuz?
- Aslında insanlar da haklı, neye inanacaklarını şaşırdılar. NASA’nın bu konuyla ilgili sayfası http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html. Ben, 9 Ocak’ta AKM’de, Uzay Araştırmalarından Beklenenler, 6 Şubat’ta Gökyüzünde Yıldız Desenleri, 6 Mart’ta Tanımlanamayan Işık Oyunları ve 3 Nisan’da da Güneşte Neler Oluyor konularında konferanslar veriyorum. Hepsi de saat 18’de. Bu konularda soru işaretleri olanlar http://astronomy.ege.edu.tr/~sevren adresini takip edip, konferanslara katılabilir.

Haberin Devamı

Mayalar, “İnsanlıkta Yeni Bir Dönem Başlayacak” diyor
Üşenmedim sizler için NASA’nın sayfasını da inceledim. Marduk, İngilizcesi Nibiru diye bir gezegen yok, hiç olmadı, Sümerliler bahsetmiş ama öyle bir bulgu yok diyor. Gerisi de hemen hemen Prof. Evren ile aynı yorumlar. Oradan ulaştığım bir sayfada ise Mayaların bugünkü torunlarının lideri Felipe Gomez’in açıklaması vardı. Maya takvimine göre 21 Aralık’taki kıyamet söylentilerinin Maya kültürüne büyük bir saygısızlık olduğunu söylüyor. Çünkü atalarına göre bu tarihte dünyanın değil kendi takvim döngülerinin sonu gelecekmiş. Ayrıca onlar, 21 Aralık’tan sonra kişisel, ailevi ve toplumsal değişiklikler olacağı ve insanlık ile doğanın daha uyumlu olacağı bir dönemin başlayacağına inanıyorlarmış. E, bu da pek kötü sayılmaz...

Haberin Devamı

Kıyamet gelse bile gökten gelmeyecek

Yazarın Tüm Yazıları