Kilolu kızları bekleyen tehlike PKOS

Polikistik over sendromu, bir kadın sağlığı sorunudur.

Haberin Devamı

Kadınların yumurtalıkları içinde mevcut çok hassas bir dengenin; androjen ile östrojen arasındaki ilişkinin bozulması, sorunun başlangıç noktasıdır. Kilo artışı da bu hassas dengeyi bozan en önemli etkenlerden biridir.

Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorununun kadınlarda erkeklerden daha ciddi sağlık riskleri oluşturduğu biliniyor. Kilo fazlalığı, genç kızlarda ve kadınlarda âdet düzensizlikleri, tüylenme, hipertansiyon, şeker hastalığı, koroner kalp hastalığı, karaciğer yağlanması gibi sorunları artırır. Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorunu olan kadınların çocuk sahibi olmaları daha güçtür. Bu genç kız ve kadınlarda periyodik dönemler daha sancılı geçer.
Bunlar çok uzun yıllara dayanan tıbbî gözlemlerdir. Son 20 yılda polikistik over sendromunun (PKOS) kilo fazlalığıyla ilişkisi anlaşıldıktan sonra kadınlarda şişmanlık sorunu daha önemli hale gelmiştir.
Polikistik over sendromlu hastalarda ve bu sendromla ilişkili problemlerde ciddi bir artış vardır. Oluşumunda bulaşıcı herhangi bir etkenin rol oynamadığı iyi bilinen bu sağlık sorunundaki hızlı artışın nedeni nedir?
Bu sorunun yanıtını vermeden önce size bu sendromu tanıtalım: Polikistik over sendromu, bir kadın sağlığı sorunudur. Kadınların yumurtalıkları içinde mevcut çok hassas bir dengenin, androjen (erkeklik hormonu) ile östrojen (kadınlık hormonu) arasındaki ilişkinin bozulması, sorunun başlangıç noktasıdır.

KİLO ALMAK SORUNU TETİKLER

Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorununun genç kızlar ve kadınlar arasında hızla yayıldığını sık sık tekrarlıyoruz. Kilo artışı kadın üreme organındaki bu hassas hormonal dengeyi bozan en önemli etkenlerden biridir. Şişmanlık sürecinde yağ hücreleri içinde androjen hormonlar, östrojen hormonuna daha çok çevrilecek, östrojen hormonunun yumurtalık içinde artışı beyindeki hipofiz bezinden salgılanan uyarıcı hormonların (FSH ve LH) miktarlarını değiştirip, genetik bir eğilim halinde önceden mevcut olan PKOS’u tetikleyecektir.
Kısacası şişmanlık ve kilo fazlalığındaki bu hızlı artıştan PKOS da nasibini almıştır. Bu sendromla son yıllarda çok sık karşılaşmamız, genç kız ve kadınlar arasında fazla kilolunun veya şişmanlığın yaygınlaşması sonucudur.

NEDEN ÖNEMLİ?

PKOS’un uzun vadede yaratacağı önemli pek çok sorun vardır. İşte bunlardan başlıcaları:
Erişkin tipi (Tip-2) şeker hastalığı gelişebilme riski bu kadınlarda daha fazladır. PKOS sorunu olan kadınlarda insülin direnci gelişmesi diyabete zemin hazırlar. 40 yaş sonrasında PKOS sorunu olan kadınların yarıya yakını diyabete yakalanır. Bu nedenle kan şekerinin bu hastalarda sık sık izlenmesi zorunludur. PKOS’lu kadınlarda gebelik diyabet oranı da yüksektir.
Kalp-damar hastalığı sorununa bu kadınlarda çok sık rastlanır. PKOS’lu kadınlarda kolesterol yüksekliğinin oluşması olasılığı daha yüksektir.
Hipertansiyon gelişme riskinin daha fazla olduğu, kilo fazlalığı olan PKOS’lu kadınlarda, kan basıncı erken yaşlarda yükselmeye başlar.
PKOS’lu kadınlarda felç riski daha fazla. Ateroskleroz (damar sertliği) daha erken ortaya çıkar, daha hızlı ve ağır seyreder.
Rahim kanseri daha sık görülür. Aslında bu sorun kilolu, diyabetli, hipertansiyonlu kadınlarda daha fazla görülen ciddi bir tıbbî problemdir. PKOS bu riski daha da yükseltir.
Saç dökülmesi PKOS’lu kadınların en az tüylenme sorunları kadar önemli bir problemidir. Saç çizgisi alından yukarıya doğru açılır.

Haberin Devamı

TEŞHİSİ KOLAY DEĞİL

Tanıda en çok kullanılan testler ultrasonografik görüntüleme ve hormon analizleridir.

Haberin Devamı

Hormon analizleri

- Total ve testeron seviyesi artar
-DHEA-SO4 düzeyi yükselir (yüzde 50)
- 17-alfa-OH-P düzeyi etkilenmez
-FSH ve LH seviyeleri değişebilir
- AKŞ ve kan insülin seviyesi
- Şeker yükleme testi
-Kan lipit profili (LDL-K, HDL-K, trigliserit)
- Hs-TSH ve prolaktin seviyesi
Görüntüleme yöntemleri:
-Batın Ultrasonografisi

BELİRTİLERİ NELER?

Polikistik over sendromunun belirtileri kişiye göre değişebilir. Bazen genetik yük çok baskın, kilo sorunu olmadan da ergenlikle beraber ilk belirtilerini verir. Bazen de oldukça silik seyirli, genetik yük oldukça hafiftir. Kilo almakla tetiklenir. Bazen de uzun süre gözden kaçabilir. Üreyememe sorunu, tüylenme problemi, sivilcelenme hikâyeleri araştırılan hastalarda tesadüfen yakalanabilir.
Sendromun başlıca belirtileri şunlardır:
-Tüylenme
-Üreme bozukluğu, üreyememe, gebe kalamama
-Kilo fazlalığı veya şişmanlık
- Ciltte siyah lekeler, tekrarlayan sivilceler (akne)
- Kan şekerinde, kan basıncında, kan yağlarında yükselme eğilimi
-Âdet düzensizliği
-Kasık ağrıları
-Depresyon ve diğer ruhsal sorunlar

Tedavisi yok

Haberin Devamı

Tedaviden çok kontrol altına alma söz konusu olabilmektedir. Sendromun genetik geçişli olması, şifa olasılığını imkânsız kılar. Genetik tanıda kullanımı kabul edilmiş bir test yoktur. Hastanın aile hikâyesi dikkate alınmalıdır. Hastaların gebe kalmama, tüylenme, âdet düzensizlikleri, hipertansiyon, şişmanlık, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi sorunlarına uygun bir tedavi planı hazırlanmalıdır. En iyi sonucu, deneyimli bir kadın hastalıkları uzmanı ile iç hastalıkları veya endokrinoloji uzmanının birlikte çalışması verecektir.

Yazarın Tüm Yazıları