Kıbrıs’ın kullanılmasına izin vermeyeceklermiş

PERDELERİ indirip içimize kapansak da dışarıda hayat devam ediyor. Önümüzdeki hafta Avrupa Birliği yeni bir Kıbrıs sınavından daha geçecek.

Kıbrıs Türklerine yapılan haksızlığı telafi etmek amacıyla kurulan AB Temas Grubu’nun raporu önümüzdeki hafta görüşülecek.

Rapor bu haliyle tam bir skandal. Çünkü grup, Türkiye’nin üyeliğine karşıtlarla Rum tezinin savunucularının ittifak alanı haline gelmiş durumda.

Cem Özdemir gibi bazı üyeler, bu duruma karşı başından beri mücadele verdiler ama taslağın bu haliyle ortaya çıkmasını engelleyemediler. ABHABER.com’a göre, "dananın kuyruğu 12’sinde Strasbourg’da başlayacak Avrupa Parlamentosu Genel Kurul çalışmalarında kopacak." .

Rapor taslağında, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların sebebi nasıl açıklanıyor biliyor musunuz?

"İzolasyonların en büyük sebebi, adanın kuzeyinin yasadışı işgal sonucunda oluşan ve uluslararası alanda tanınmayan bir otorite tarafından kontrol edilmesidir."

Evet, yanlış görmediniz. Kıbrıs Türkleri, Türk işgalinin işbirlikçisi yönetimleri yüzünden izolasyon altındaymışlar!!!

Temas grubu KKTC’ye gitti ve Türklerin de Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilmeleri gerektiği konusunda çalışma sözü verdi.

Bu konu taslakta hiç yok.

Onun yerine Türkleri, Temas grubunun bir "ombdusman" haline dönüştürülerek temsil etmesi öneriliyor.

Bu girişimin, tam da Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Lilikas’ın, "Türkler Kıbrıs’ta azınlıktır" açıklamasıyla aynı günlere rastlaması ilginç değil mi?

Papadopulos Yönetimi, ve onun arkasına saklananlar iş başında!!!

DÖNEM BAŞKANI ALMANYA FARKINDA

KIBRIS’
ı üyeliğe kabul etmekle hata yaptıklarını Avrupa fark etmeye başlıyor. Aralık zirvesinde, Kıbrıs gerekçesi ileri sürülerek Türkiye ile müzakereleri yavaşlatma kararı alırken, çifte standardın çıplak gerçeği iyice ortaya çıktı.

Temas grubu raporu bu durumu daha da derinleştiriyor. Kıbrıs tartışmaları eskisi kadar kolay geçiştirilemeyecek.

Dönem Başkanı olarak Almanya, Türkiye’ye tam üyelik garantisi vermemenin karşılığında Kıbrıs konusunda bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyor.

Hıristiyan Demokrat Parti Meclis Grup başkan yardımcılarından ve partinin dış politika danışmanlarından Dr. Andreas Schockenhoff ile İstanbul’da sohbet fırsatı buldum.

"Artık Kıbrıslı Rumlar da Avrupa Birliği’ne olan yükümlülüklerini yerine getirmek zorundalar" dedi Dr. Schockenhoff "Avrupa Birliği, Kıbrıslı Rumlardan bu sorunu çözmesini isteyecektir. Bu konunun, yani Kıbrıs sorununun, Türkiye’yi Avrupa’dan uzak tutmak için üyelerden birinin kozu haline getirilmesi kabul edilemez."

GÜNDEMDEN DÜŞMEZ

ALMANYA
, Kıbrıs sorununun Türkiye’ye karşı koz olarak kullanılmasını engelleyebilir mi bilmiyorum. Avrupa, Kıbrıs kamburunun yeni farkına varıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kısa bir süre önce Türkiye’ye geldi, gazeteleri ziyaret etti, gazetecilerle birlikte oldu. Birçok şey konuşuldu ama bu ziyaretin esas mesajı, Türkiye kamuoyuna "Kıbrıs meselesini unutmayın. Gündeminizden düşürmeyin" idi.

Merak etmeyin Kıbrıs gündemden düşmez.

Yabancı düşmanlığının, şoven milliyetçiliğin tırmanışında, vizyonumuzun bulanmasında Kıbrıs meselesinin ne kadar önemli rol oynadığı ortada değil mi? Önümüzdeki hafta KKTC Temas Grubu’nun Avrupa Parlamentosu’ndaki tartışmalarını izlemek, Avrupa’nın kendisiyle yüzleşmesini görmek açısından da ilginç olacak.
Yazarın Tüm Yazıları