KESK meğer ne suçlar işlemiş

VAN depremi için yürütülen yardım kampanyası suç. Sendika binalarında yapılan toplantılar suç.

Haberin Devamı

İnsan hakları ihlallerine karşı İran Büyükelçiliği’ne siyah çelenk koymak suç. İzinli pek çok gösteri ve toplantılara katılmak suç. Hacı Bektaş Veli Anadolu Vakfı yemeğine katılmak suç. KESK ve diğer sivil toplum örgütlerine yönelik baskı ve gözaltıları protesto etmek suç. Uludere katliamı ile ilgili basın açıklaması yapmak suç. Değişik nedenlerle en az sekiz, on basın açıklamasına katılmak suç. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşüne katılmak suç.
Bu ve buna benzer suçlamaları içeren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) iddianamesi 1.140 sayfa. Bir sendikal konfederasyon olan KESK’in sendikal faaliyetleri iddianamede suç sayılıyor. Adı üstünde sendika, ama sendikal faaliyeti suç.
KESK ile terör örgütü arasında bağlantı kuruluyor ve 72 kişi hakkında dava açılıyor.

Haberin Devamı

DOKUZ AYDIR TUTUKLU

72 kişiden 28’i dokuz aydır tutuklu. Yarın ilk kez mahkeme karşısına çıkıyorlar. Mahkemeye çıkacak olanlardan biri de, Akil İnsanlar ekibine seçilen KESK Başkanı Lami Özgen.
KESK iddianameye itiraz ediyor, dikkat çeken noktalardan biri şu:
“İddianameye göre, Kürt siyasal hareketi içinde konuşulan çeşitli kelime ve kavramları kullanmak yasadışı örgüt üyeliği için yeterli kabul edilmiştir. Bu mantık kabul edilirse, BDP’ye oy veren üç milyon seçmenin örgüt üyeliğinden yargılanması gerekir. Bu iddianamede şiddete başvurmayan ve yasal sınırlarda mücadele veren Kürt sendikacılar hedeftir. Başka iddianamelerde Kürt siyasetçi, avukat, gazeteci ve öğrenciler hedeftir”.
Dokuz ay sonra ilk duruşması yarın başlayacak olan KESK davasına Lami Özgen, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i davet ediyor, “Gelin hukuksuzluğu bizzat izleyin” diyerek. Çelik gelir mi, sanmıyorum. Gelirse ve yanılırsam, sevinirim.

GELENLER VAR

Faruk Çelik gelmeyebilir ama, gelecek pek çok kişi var, hem de yurtdışından.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), Avrupa Yerel Hizmetler Konfederasyonu (PSİ), Dünya Eğitim Sendikaları Birliği, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) temsilcileri yarınki duruşmayı izlemek üzere Türkiye’ye geliyor.
Ayrıca, AB ülkelerinin büyükelçiliklerinden temsilcilerin duruşmayı izlemesi bekleniyor.
ILO, Çalışma Bakanı’na “sendikalara baskı yapıldığı” gerekçesiyle kınama yazıları yazıyor, “Tutuklama ve gözaltılar demokrasiye aykırıdır”.
Lami Özgen’in yurtdışına çıkış yasağı var. Uluslararası hiçbir çalışma kongresine katılamıyor ama “Akil İnsanlar” grubuna seçiliyor.

Haberin Devamı

Ses Ekvador’dan duyuldu

EKVADOR, bir Güney Amerika ülkesi, başkenti Quito’da martın son haftasında Parlamentolararası Birlik toplanıyor. 198 ülke parlamenterlerinin katıldığı bir birlik. CHP’den Hurşit Güneş ile Nur Serter katılıyor.
Birliğin Sosyalist Grubu kendi içinde bir toplantıda, “Türkiye’deki tutuklu milletvekillerini” görüşüyor. Aynı grupta bir Fransız parlamenter ki, Avrupa Konseyi Türkiye Raportörü, “Türkiye’de demokrasi, basın özgürlüğü, siyasal rejime dönük” kaygılarını ağır ifadelerle dile getiriyor.
Birlik ayrıca “Türkiye’deki tutuklu milletvekilleri” ile ilgili özel bir görüşme düzenliyor. Hurşit Güneş ve Nur Serter “taraf oldukları” gerekçesiyle görüşmeye alınmıyor. Birlik genel bildirisinde “tutuklu milletvekilleri ile ilgili kaygı” vurgulanıyor.
Bizdeki siyasal tablo dünyanın her yerinde yankılanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları