Güncelleme Tarihi:
Yaşarken ve üretmeye devam ederken bir ‘saygı albümü’ sahibi olmak müzisyenin başına gelebilecek en güzel şey. ‘Saygı’nın; talep edilmesi mümkün olmayan; ancak yaptığınız işle, duruşunuzla, tavrınızla insanlarda ‘uyandırılacak’ bir durum olduğu noktasında hemfikirsek şu soruya cevap verelim: Neden Doğan Canku?
Kendisi 50’nci sanat yılını idrak ediyor. Bu toprağın en nadide şarkı yazarlarından biri olmasının yanı sıra batı ve Türk müziğini akademik düzeyde biliyor. Sanıldığı gibi bir flamenko gitarcısı değil. Flamenko tekniğini kullanarak özgün bir gitar üslubu yaratmış; sesinin rengiyle, vokaliyle de kendine has; tek derdi müzik yapmak, bildiğini de öğretmek olan 68 yaşında bir müzisyenden söz ediyoruz. Lafıyla bile saygı uyandırıyor değil mi?
Net söylemek isterim: Doğan Canku, kıymetinin bilineceği bir ülkede doğmuş olsa kazandığı paralarla şato kıvamında evlerde oturacak az sayıdaki müzisyeninden biridir bu ülkenin. Ancak “hak ettiği yerde değildir” de diyemeyiz. Çünkü Türkiye’de bu düzeyde iyi müzisyenlerin; duruşları konusunda ödünsüz insanların hak edebildiği bu kadardır. Kimileri değişir, dönüşür, uyum sağlar; kimileri bunu yapmaz.
YÜZLERCE İNSANIN HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
Doğan Canku ile 50 Yıl /Çeşitli Sanatçılar (Poll Productions)
60’ların sonu ve 70’lerde Modern Folk Üçlüsü’yle yaptıkları çok değerliydi. 1981-2015 arasında başyapıt nitelikli dört albüm yaptı Doğan Canku. 34 yılda dört solo albüm… “Ne kadar tembelmiş” mi dediniz? Kim bilir o arada yaptığı kaç şarkıyı ‘sizin huzurunuza çıkmaya layık görmediğinden’ rafa kaldırdı; bir de bu açıdan bakın. 1993’te kendi müzik dershanesini kurdu. Sayısız müzisyenin hayatına dokundu. Müzisyen olamasalar da yüzlerce gencin hayatını müzikle değiştirdi. Klasik gitar hikâyesinde olduğu gibi birçok farklı alanda derinlere yolculuk yaptı, çoğunun da ustası oldu… Flamenko, yoga, meditasyon, aikido; sadece birkaçı…
Gelelim albümümüze… 2000 yılında çıkardığı son albüm ‘Doğa-n’ın Uyanışı’ndan 16 yıl sonra Canku’nun en iyi şarkılarından 10 tanesini bir araya getiren ve birçok ünlü isimin ustaya saygısına vesile olan ‘Doğan Canku İle 50 Yıl’ albümü birçok açıdan misyonunu yerine getiriyor.
En önemlisi ‘dijital gençler’e Doğan Canku’nun önemini hatırlatacak bir iş. Belki ünlü yorumculardan dinleyince bu şarkıların gitar odaklı orijinal düzenlemelerini merak edecek; o 4 albümü de bulup dinleyecekler. Öyle umuyorum.
NEDEN KADIN YORUMCU YOK?
Albümün genel düzenleme yaklaşımı Doğan Canku şarkılarının ruhuna uygun olmuş. Verdiği retro tadın yanı sıra dolaştığı flamenko koridorları da yerli yerinde. Videosu da çekilen Kenan Doğulu’nun ‘Gecelerim’; Murat Dalkılıç’ın ‘Yaşamak Güzel’; Gökhan Tepe’nin ‘Neler mi İstiyorum’; Emre Altuğ’un ‘Soylu İnsan’ ve maNga’nın ‘Ayrılık’ yorumları olması gerektiği gibi icracılarının kattığı değerle öne çıkıyor. Yalın’ın ‘Sonsuza Dek’ ve Fettah Can’ın ‘Geçen Günler’ yorumları biraz daha cesur olabilirmiş. Geride durmayı tercih etmişler. Toygar Işıklı’nın ses rengi ‘İnsanoğlu’na cuk oturmuş. ‘Takalar’ın Derya Köroğlu yorumu ve düzenlemesi ise kırk yıllık şarkıyı Yeni Türkü şarkısı sanmanızı sağlayacak kadar iyi. Öte yandan Kenan Doğulu’ya ‘Çağlayan’la Sohbet’te eşlik eden Duygu Soylu’nun harika vokali şunu düşündürüyor: Neden bu albümde kadın yorumcu yok?
Özetse şu; albüm ustaya saygıda kusur etmiyor.