Güncelleme Tarihi:
Birbirleri için içten içe yanıp tutuşan, platonik aşıklarmış Yusuf ve Sevgi. Her gün birbirlerini görür, bakışır, göz kırpışır, nazlaşır, göremediler mi de WhatsApp, Messenger her kanaldan mesajlaşırlarmış. Bir gün başka şehre tayini çıkmış Sevgi’nin. Bu platonik aşkla nasıl baş edeceğini bilmezmiş. Aklına bir çözüm gelmiş. 1 Ocak 2016’da çınar ağacının altına çağırmış aşkını. Yusuf da kalkmış gitmiş. Durumu öğrenince şaşkına dönmüş Yusuf. Nefesini tutup bir çırpıda sormuş; ‘Seni bir daha ne zaman görürüm?’ Sevgi, uzun pırıltılı saçlarını bir yana savurup, ‘Seneye bugün, burada olacağım, o zamana dek beni arayıp sorma. Bakalım bir sene sonra nerede olacaksın, beni hayatında nereye koyacaksın?’ demiş. Sonra arkasına bakmadan, biraz heyecan, biraz hüzün, koşarak uzaklaşmış. Yusuf kalıvermiş oracıkta. Bu bir ültimatom muydu? Yoksa bir sınav mı? Seneye bugün nerede olacak? Ne yapacak? Hiçbir fikri yokmuş.
Sizin var mı? Bir önceki yıldan bu güne hayatınızda ne değiştirdiniz? Peki siz seneye bugün nerede olacaksınız? Takvimleri bir sonraki yıla, bugüne kurun. Hedef koyun. Aydan aya o hedefe yaklaşacak, adım adım gerçekleştireceğiz. Derin bir nefes alın, başlıyoruz...
DOĞRU HEDEF BELİRLEYİN
Havada dönüp dolaşan kuşlarla göç edenlerin farkı nedir? Biri geziniyor, diğeri güneye gidiyor. Peki sizin yönünüz neresi? Gideceğiniz yolu doğru belirleyin. Zamanı, miktarı, nasılı belli bir hedef gerek. Örneğin ev almak için 20 bin lira peşinat? Hindistan’a gitmek için 7 bin lira? Hedef bu ya, yemeyecek içmeyecek, bir şeylerden feragat edecek. Sizin net hedefiniz var mı? Hedefi olmayan sağlıklı birikim yapamaz.
KISA DÖNEM HEDEFLERİ
• Tatil için
• Yeni bir araba için
• Gelir vergisi gibi vergileri ödemek için
• Acil durum parası biriktirmek için
• Kredi kartı borçlarını kapatmak için
UZUN DÖNEM
•Çocuklarınızın eğitimi için
•Yeni evin peşinatı için
•Emekliliğinizin rahat geçmesi için
•Kimseye muhtaç olmadan, başı dik yaşamak için
ŞUBAT: BAŞLANGIÇ
İlk iş planlama. Bütçenden ayda kaç parayı biriktirebilirsin? Seni boğacak, sıkıntıya sokacak bir miktar olmasın. Kendine bir mektup yaz. İçerisine neden biriktireceğini, bu seneden ne beklediğini ve hedefinin tam olarak kaç para olduğunu ekle. Ardından hedeflediğin parayı 10 eşit miktara böl. Aydan aya biriktireceğiz. Şimdi soracaksın, ‘Yıl sonuna 11 ay var, neden 11’ye bölmüyoruz’ diye. Yazının sonlarına doğru anlayacaksın. Hedefine ulaşmayı kolay hale getirmek için harcamalarını kıs, kredi kartı numaralarını otomatik ödeme gerektiren sitelerden ve sistemlerden sil.
MART: ÖRGÜTLEN
Arkadaşlarına anlat. Destekçi bul. Hatta “Yapamadığımda dalga geçin” de. “Yüzüme vurun” de. İstersen Facebook’tan da duyur. Sana 3 ayda bir hatırlatmaları için birkaç arkadaşını görevlendir. 3 defa rahatsız edecekler, hatta bu ay birincisi olsun. Telefona hatırlatıcı kurmakla olmaz bu iş. Amaçladığımız şey hedefini hatırlaman değil, içine girebileceğin bir ‘hedef dünyası’. Araştırmalara göre hedeflerini çevresiyle paylaşanların sapma oranı azalıyor.
NİSAN: TASARRUF YAP
Tasarruf yapmayı öğren. Faturalardan, gıdadan, alışverişten, nelerden kısabilirsin bir bak. Dikkat: Senelik biriktirme planına tasarruftan elde ettiğin parayı ekleme. O kıstıklarını ayrı yerde biriktir. Neden mi? Yanıtı bir sonraki ayda...
MAYIS: GELDİĞİ GİBİ GİDER
Sağdan soldan geliyorlar değil mi? Ayakkabının da topuğu kırıldı, hangi parayla alınacak yenisi? Hiç hesapta yokken harcama çıktı. Yaz ayları da yaklaşıyor, hani bunun şortu, bikinisi, alışverişi... Aman 5 aydır biriktirdiğiniz paraya dokunmayın. İşte tasarruf yaparak biriktirdiğiniz paralar bu güne duruyor. Nefsinize hakim olun az kaldı.
HAZİRAN: ERTELE
Arkadaşlardan ikinci uyarı. ‘Plana sadık gidiyor musun?’ diye soracaklar. Mahcup olmayacaksın, değil mi? Ayın sırrı şu: Alacağın büyük çaplı alımları bir ay ertele ya da en azından 48 saat. Bu sırada kendini test et. Gerçekten ihtiyacın var mı?
TEMMUZ: GÖZDEN GEÇİR
Dön ve geriye bak. Şimdiye kadar yaptığın birikim seni zorladıysa bir tık düşürebilirsin. Bu bir tür yenilgi değil, parayla ilgili doğru karar verebilme yetisi. Hedefin gerçekleşmemesindense biraz aşağılara çekmek daha mantıklı. Aynı şekilde aylık birikimlerin sana çerez gibi geldiyse hedef yükseltmek için engelin yok.
AĞUSTOS: HEDİYE ZAMANI
Tam 8 ay oldu. Nasıl bir duygu biriktirmek, mutlu ediyor mu? Planına sadık kaldığın için kendine ufak bir hediye ver. Böylece motivasyonunu da yükseltmiş olursun. Bu yolculuğa başlamadan önce kendine yazdığın bir mektup vardı. İşte bu ay, zarfından çıkar ve oku. Kendindeki değişimi hissedebiliyor musun? Artık şöyle bir farkın var; mutluluğu aramak için binlerce lira saçanların arasından sıyrıldın, kendinden katarken mutlu olanların arasına karıştın.
EYLÜL: HALA PES ETMEDİN Mİ SEN?
Arkadaşlardan üçüncü uyarı: ‘Hala pes etmedin mi sen?’ Hayır, üstüne katarak sağlam ilerliyoruz. Tam 9 aydır biriktiriyor, gereksiz harcamamaktan keyif alıyor, kendimize yetmeyi öğreniyoruz. O zaman sana benim de uyguladığım bir yöntemi söyleyeceğim. Kıyafet diyeti... 30 günde sadece 6 kıyafet giyeceksin ve kimse anlamayacak. Ben yaptım, eşim bile fark etmedi. Esas olan biziz, giysiler değil.
EKİM: STRES SANA UZAK OLSUN
Stres harcamasından kaçının. İş yerinde yoğun geçen bir günün ardından kendini boşluğa salıp alışveriş yapmak kolay. Böyle anlarda spor iyi bir tercih olabilir. Üstelik para harcamak stresi başta yendiğini düşündürür ama etkisi uzun sürmez.
KASIM: NEDEN 10'A BÖLDÜK?
Son iki ayın. Dayan şampiyon. Aynı çalışanların pazar günü izni gibi, birikim planlarının da tatili olmalı. Rahatlamalısın. Bu ay birikim yok. Bu ay kenara koyacağın parayı gönül rahatlığıyla harca. Birikim hedefini 10'a bölmemizin nedeni buydu.
ARALIK: BAŞARDIN
Şimdi sen arkadaşlarını ara. Başardın. Son ay çocuk oyuncağı gibi geçecek. Sen bu işi biliyorsun. İstersen bu ayı ‘harcamama ayı’ ilan et. Dayanıklılığını test et. Zafer ayaklarının ucunda. Harcamamanın, kendini tutmanın, iradene hakim olmanın keyfini çıkarmak için yap bunu. Yeni yılın kutlu olsun şampiyon.
www.elele.com.tr TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.