Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 01:07
Yaşam süremizin de uzadığı hesaba katılırsa tasarruf yapmak eskisinden çok daha önemli bir hale geldi. Gelirimizin yüzde 10 ile 20’sini birikim için ayırmamız gerekiyor. Ama nasıl? Türkiye’nin ilk finansal okuryazarlık sosyal girişimi olan Para Durumu’nun kurucusu Özlem Denizmen, en büyük sorunun ‘parayı nereye harcadığımızı bilmemek’ olduğunu söylüyor. Denizmen tasarruf etmenin yollarını anlattı.
Burcu Özçelik Sözer / bozcelik@hurriyet.com.tr
DENİZMEN’DEN TASARRUF ETMEK İÇİN ÖNERİLER:
Birikim yapmak için öncelikle bir nedeniniz olmalı yani finansal hedef ya da hedefler. Herkes için değişebilir bu hedef. Ev, araba, ev eşyası, tatil, eğitim hatta sadece finansal özgürlük de olabilir. Burada önemli olan bir amacın olması.
Şayet birden fazla hedefiniz varsa öncelik sırası yapılmalı. Çünkü hepsi aynı anda olamaz.
Gelirinize göre biriktireceğiniz rakamı belirleyin. Formül yüzde 50 ihtiyaçlar, yüzde 20 birikim, yüzde 30 istekler. Unutmayın, para harcarken birikir.
Birikim otomatik olarak bir hesapta birikmeli. Söz gelimi maaşınız yatar yatmaz, otomatik olarak başka bir hesaba aktarılsın ve oradaki paraya dokunmayın. Unutun.
Birikim hesabı da finansal hedeflere göre ayrılabilir. Uzun süre ihtiyaç olmayacaksa mesela ev peşinatı için birikim yapılıyorsa oradaki parayla yatırım yapılabilir. Uzun vadeli bir yatırım aracı seçilebilir. Tatil için biriktiriliyorsa kısa dönemli yatırıma yönlendirilebilir. Paranız durduğu yerde değer kazansın.
En çok “Para geldiği gibi gidiyor. Nereye harcadığımı bilmiyorum” yakınmasını duyuyorum. Çünkü yazmıyoruz. 1 lira bile harcansa yazılmalı. Bu şekilde nereye, ne kadar harcandığının görülmesi ve hangi harcamalardan kısılabileceği tespit edilebilir.
Bireysel emeklilik ile birikim yapılabilir. Üstelik devlet katkısıyla da daha fazla kazanmak mümkün. Devlet her 100 lira için 25 lira yani yüzde 25 değerinde destek veriyor. Vadeli mevduatta bile bu kadar kazanmak mümkün değilken, kaçırılmaz fırsat.
Evinizde para avına çıkın. Faturalarınıza bakın, kullanmadığınız hizmetlere para ödüyor olabilirsiniz. İnternet, televizyon üyelikleri, abonelikler vs. Ekstrelerinizi kontrol edin. Yanlış çekilmiş tutar olabilir.
Bütün bunları yapmak için ayda bir saatinizi ayırıp BÜTÇE toplantısı yapın. Ailece.