Kefir nedir

Kefirin ne olduğunu herkes bilmez.

Ben ilk kez karşılaştığımda biraz yadırgamıştım, çünkü alışkın olmayan biri için beklenmedik bir tadı var. Görünümünün ve tadının ayrana benzemesine rağmen, tadı biraz daha ekşi ve biraz da mayhoş. Tıpkı yoğurt gibi kefir de sütün mayalanmasıyla elde ediliyor. Hepimiz antibiyotikleri tanıyoruz artık. Antibiyotiklerin sistemimize zararlı etkilerini azaltmak için yoğurt tavsiye ediliyor, çünkü yoğurt bir "prebiyotik", yani vücuda yararlı "probiyotik"lerin üretimini sağlıyor. Kefir ise bir probiyotik yani iyileştirici özelliği kendisinde. Bu yüzden pek çok hastalığın tedavisini destekleyici bir ürün olarak tavsiye ediliyor. İlginç olan bir başka şey de şu: Daha önce düzenli olarak kefir içmemiş insanların birden aşırı miktarda tüketmesi metabolizmayı sarsıntıya uğratıyor; bu duruma da iyileşme hastalığı deniyor. Ayrıca 2 gün bekletildiğinde faydası artmakla birlikte tadı ekşiyor ve içinde de çok az miktarda alkol oluşuyor. Hazırlanma işlemi yoğurttan biraz daha zahmetli olduğu için yoğurdun popülerliği artmış; ama bugünlerde kimi firmalar şişelenmiş halde kefir satışa sundular, alıp denemekte fayda var.

Tarçınlı fasulye pilakisi

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı iri kuru fasulye

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 1 su bardağı zeytinyağı

á 6 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı domates salçası

á 1 adet orta boy patates

á 1 adet orta boy havuç

á 1 demet maydanozun sapı

á 2 adet kereviz yaprağı

á 2 adet kuru defne yaprağı

á 8 adet kesmeşeker

á 5 su bardağı sıcak su

á 2 çay kaşığı tuz

á 2 çay kaşığı tarçın

n Akşamdan bol suyla ıslatıp yumuşattığınız fasulyeyi ertesi gün yıkayıp süzün. Üzerine tam çıkacak kadar su ilave edip 20 dakika kadar haşladıktan sonra ocaktan alın. Süzüp bir kenarda bekletin. Zeytinyağını orta boy çelik bir tencereye koyun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları ve sarmısakları ekledikten sonra, tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Havucu soyup ortadan ikiye böldükten sonra yarımay şeklinde doğrayın. Havuç ve salçayı kavrulan soğanların üzerine aktarın. Patatesi soyup bütün olarak tencereye koyun. Karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Maydanoz saplarını saplardan biriyle bağlayarak buket yaptıktan sonra, kereviz yaprakları ve kuru defne yapraklarıyla beraber tencereye koyun. Üzerine 5 su bardağı sıcak suyu aktarıp kesmeşeker, tuz ve tarçını ilave ederek karıştırın. Ocağın altını hafifçe kısıp tencerenin kapağını kapatın. Yemeği yaklaşık 40-50 dakika, fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Soğumasını bekleyip içinden bütün patatesi, maydanoz buketini ve defne yapraklarını çıkarın. Servis tabağına boşaltıp soğuk halde servis yapın.

Geleneksel tel kadayıf

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 500 gr tel kadayıf

á 6 yemek kaşığı tereyağı (150-200 gr kadar,margarin de kullanabilirsiniz)

á 2.5 su bardağı kalın çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için

á 3.5 su bardağı toz şeker

á 3 su bardağı su

á 1 tatlı kaşığı limon suyu

n Tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırarak, şeker eriyip şerbet kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayan şerbetin üzerine limon suyunu ekleyip 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin. Ceviz içlerini iri parçalar halinde çekin. Tereyağını küçük bir tavada erittikten hemen sonra ocaktan alarak ılık hale gelmesini bekleyin. Taze (çiğ) tel kadayıfı derin bir kaba koyun. Kadayıfı elinizle çekiştirerek koparıp parçalayın. Ilık haldeki erimiş tereyağını kadayıfın üzerine azar azar gezdirin. Bir taraftan da ellerinizle bastıra bastıra yoğurarak, yağı kadayıflara yedirin. Kadayıfı iki eşit parçaya ayırıp, bu parçalardan birini yaklaşık 35-40 santim çapındaki fırın tepsisine koyun. Üzerine yine bastırarak kadayıfı tepsiye yayın. Çekilmiş ya da dövülmüş cevizleri kadayıfın üzerine serpiştirin. Kadayıfın ikinci parçasını da cevizlerin üzerine parçalayarak dağıtın ve elinizle bastırarak yerleştirin. Üzerini şekli düzgün ceviz parçalarıyla süsleyin. Kadayıfı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar, 40-45 dakika pişirin. Sıcak sıcak fırından çıkardığınız kadayıfın üzerine soğuk haldeki şerbeti gezdirin. Kadayıfın şerbeti çekmesi için en az 30 dakika bekletin. Dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları