Karides kolesterol yapar mı

Kelebek yöneticilerinin sayfamızı “Türkiye’nin en çok okunan sağlık sayfası” olarak tanımlamaları bizi gururlandırıyor ama ciddi bir sorumluluk da yüklüyor omuzlarımıza.

Haberin Devamı

Her gün sizden gelen yüzlerce soru var. Bunların çoğunu yanıtlamaya çalışsak da her birine tek tek cevap vermek takdir edersiniz ki kolay değil.
Bugün, Yaşasın Hayat! ekibinden Dr. Evren Altınel, sık sorulan beş soruyu daha yanıtlıyor. İşte o sorular ve yanıtları...

SORU 1  Balık restoranında karides ısmarlayınca eşim “Zaten kolesterolün yüksek” diye hemen itiraz ediyor. Hiç mi karides yememeliyim?
YANIT 1: Sağlıklı bir beslenme planında günde 200 mg’a kadar kolesterol tüketmek serbesttir. Bu durumda karides yemek de serbest! Ancak ölçüyü kaçırmamak koşuluyla... Yumruk kadar karides (yaklaşık 90 g), 170 mg kadar kolesterol içerir.
Vejetaryenler karidesi daha sık tüketebilir. Genellikle kırmızı etin yanı sıra yumurta ve/veya peynir de yemediklerinden kolesterol kaynakları daha azdır.
Karides doymuş yağlardan yoksundur. Derisi alınmış beyaz tavuk etinden (göğüs kısmı) daha düşük oranda doymuş yağ içerir. Kalorisi de düşük olan karides iyi bir protein ve selenyum kaynağıdır.
Karides, ızgara, buharda haşlanmış ya da sağlıklı bir yağ çeşidi -elbette çok az miktarda kullanarak- ile kızartılarak arada sırada tüketilebilir.

CEVİZ Mİ, EKMEK Mİ

Haberin Devamı

SORU 2  Televizyonda bir doktor “Ekmek yemeyin, ceviz yiyin” diye önerdi. Ne yapmalıyım?
YANIT 2: Ekmek de ceviz de çok değerli besinler. Her ikisinin de nitelikli ve dengeli beslenme planında yeri büyük ve farklı. Ekmek, karbonhidrattan zengin (yüzde 41), ceviz ise yağdan (yüzde 65). Cevizin protein oranı iki kat fazla, yüzde 15’lerde.
Oysa ekmeğinki yüzde 7.5 civarı. Cevizin enerji getirisi ekmeğin üç katı: 100 g ceviz 654 kalori, ekmek ise 206! Elbette ne tek başına kalori yükü, ne de protein, yağ ve karbonhidrat desteği bir gıdayı diğerinden üstün kılmaya yeter.
Farklı gıda gruplarının yeterli oranlarda dağıtıldığı, hem kan şekerini yükseltme hızı düşük hem de günlük toplam enerji yükü açısından uygun, porsiyonları kişiye özel bir beslenme planı sağlığımızın en önemli destekçisidir.

POTASYUM TANSİYONU DÜŞÜRÜR MÜ

SORU 3   Potasyumdan zengin gıdaları bolca tüketirsem tansiyonum düşer mi?
YANIT 3: Potasyum bedensel etkinliklerde önemli rol oynayan bir mineraldir. Tansiyonu düşürmenin birçok yöntemi var: Kilo vermek ve sağlıklı kilo aralığında kalmayı başarmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, tuz tüketimini azaltmak gibi... Sodyumu azaltıp (sofra tuzu sodyum deposudur) potasyumdan zengin gıdalara (sebze ve meyveler, bakliyat) öncelik vermek tansiyonu düşürmeye destek olabilir.

ISPANAK DEMİR YÜKLER Mİ

Haberin Devamı

SORU 4  Çocuğuma ıspanak yediremiyorum. Oysa demirden zengin olduğunu duymuştum. Ne yapmalıyım?
YANIT 4: Temel Reis’in çizgi filmiyle büyüyen kuşak çoktan ebeveyn oldu. Günümüzde yaprağındaki fitatlar nedeniyle ıspanağın demir desteğinin pek de ilgi çekici olmadığını biliyoruz. Ancak B9, A ve C vitaminlerinden zengin oluşu onu kalp dostu sebzeler arasına alıyor. Lütein miktarı da “gözlere” şenlik! Çiğ yendiğinde lütein emilimi azalıyor ama C vitamini korunuyor. Buharda haşlanmış ıspanağı balık, tavuk ya da etin yanında, zeytinyağlı, kıymalı ya da yumurtalı olarak da çeşitli şekillerde hazırlayabilirsiniz.

OMEGA-3 ŞİŞMANLATIR MI

SORU 5  Omega 3 kullanmam önerildi. Kilo yapar diyorlar, doğru mu?
YANIT 5: Omega 3 bir yağ asididir. Kilo artışına neden olmaz. Tam tersine, uygun gelen dozları, dengeli bir beslenme planı eşliğinde kilo verip korumaya destek olur.  “İyi ve yararlı yağlar” da denilen doymamış yağlar arasında yer alan Omega 3 kolesterol düzeyini etkiler, artrit, kanser ve kalp hastalıkları gibi kronikleşen-süreğenleşen hastalıkların riskini azaltır. Eksikliğinde yorgunluk, depresyon, bellek zayıflığı ve kalp sorunları ortaya çıkabilir. Balık, kabak, ay çekirdeği ve ceviz  iyi birer Omega 3 kaynağıdır.

Yazarın Tüm Yazıları