Kalbin tarihçesi

Geçenlerde çocuklarla sohbet ederken Efsun Kalp tasvirini göstererek bana sordu. ‘Bu şekli nasıl bulmuşlar?’

Bildiğimiz tebrik kartlarında, sevgililerin birbirlerine gönderdikleri mektuplarda, aşk denildiği zaman hemen çizilen ve bazen ortasından kırık çizgilerle ikiye ayrılmış, kırıp kalp motiflerini hatırladım. Sonra Alican, ‘kalbin gerçek şekli böyle değil ki, acaba bu şekil nasıl oldu?’ dedi.

O an düşünmeye başladım. Hiç aklıma gelmemişti. Kalp üzerine yazılıp çizilenleri düşündüm ama şu an hepimizin bildiği kalp çizimini ilk oluşturan kimdi, ya da kimlerdi? O günden beri aklıma takılı bu soruyu düşünürken dün ‘Dharma Yayınları’ndan çıkan ‘Kalbin Kitabı’ adlı kitapla aniden karşılaştım ve heyecanla sayfalarını çevirmeye başladım. Aradığım bilgileri araştıran bu kitabı ‘Louise Young’ yazmış.

Sayfaları büyük bir hızla karıştırırken çağlar boyunca kalp üzerine yapılmış araştırmaları, çeşitli kültürlerin yaklaşımlarını içeren, ‘Kalbin Kitabı’nın tam da büyük bir merakla düşündüğüm sırada karşıma çıktığı için kendimi ve beni aradığım bilgiyle karşılaştıran enerjimi tebrik ettim.

İşte bir kez daha çok istediğim bir şeyle hem de pek fazla vakit geçmeden karşılaşmış olmanın mutluluğu ile kitabın sayfalarına göz atarken rasgele çevirdiğim bir sayfayı okumaya başladım ve şu anda kalp çiziminin ilk tasvirinin nasıl olduğunu öğrendim.

Kalbin ilk anatomik resmini yapan Leonardo da Vinci. Zaman içinde kalbin görünümü ve fonksiyonlarını araştırırken kalbi belli bir biçimde stilize etme çalışmaları da hız kazanıyor ve sembolik kalp, dikenli çelenk olarak tanınmaya başlanıyor. Çam kozalağı kalbi simgelerken etrafındaki çelenk Cennetin Kralı’nın tacına, gerçek bir taç’a dönüşmüş. Sonra çam kozalağı şeklinde tasvir edilen kalp zamanla bildiğimiz bugünkü şekli alıyor.

Fantastik kurgular

Bugün Terazi burcundaki Ay, Jüpiter ve Neptün’ü tetikleyecek. Sezgilerin artacağı, hayal gücünün son derece yüksek olacağı ve bilincin derinlerinden yükselen son derece estetik duyguların görünür olacağı bir gün. Son derece fantastik kurgular yapılabileceği gibi bugün fanteziler dünyasına dalınabilir ve büyük hayaller kurulabilir.

Astrolojik ilişkiler

Sizin yükselen burcunuz Balık, sorduğunuz kişinin ise burcu Balık ve aranızda astrolojik açıdan büyük bir uyumluluk var. Onun şahsiyeti ile sizin ortaya koyduğunuz davranış biçimi çok uyumlu. Bunun dışında sevdiğiniz kişinin sizin aklınızı ortaya koyuş biçiminizden ve zekanızdan çok etkilenmiş olduğu görülüyor. Fakat onun örgütleme yeteneği, yönetici duygularının baskın olması aranızda zaman zaman gerilimli bir ilişkinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Çünkü o sizi yönetmek ister ve siz de yönetilmekten pek hoşlanmayan biri olduğunuz için ilişkinizde gerilimler olabilir. Özellikle şu sıralarda aranızda ortaya çıkabilecek yanlış anlamalar yüzünden gerilimler olabilir. 2005 yılında ise ilişkiniz yeni boyutlar kazanacak.

RUMUZ: ASLAN-BALIK
Yazarın Tüm Yazıları