Kafes kuşlarında davranış bozuklukları

Saldırgan karakter sergileme, ısırma, çığlık atma, tüy yolma ve değişik korkular geliştirme gibi davranış sorunları kafes kuşlarında sık olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Bu tarz sorunlar genellikle çoğu kez gözden kaçırdığımız veya yeterince önemsemediğimiz kuşun yaşam alanındaki olumsuz faktörlerin etkisi ile oluşuyor. Kuşun temel ihtiyaçları karşılanmadığında sorun çıkıyor. Bu temel ihtiyaçlar, yiyecek, su, kafes ortamı, uyku ve sosyal iletişim. Bu konulardaki eksiklikler düzeltildiğinde buna bağlı oluşan davranış bozuklukları hızla ortadan kalkar. Aşağıdaki konulara dikkat edilmesi, birçok davranış probleminin ortaya çıkmasını engellemek için yeterli olacaktır.

Kafes büyüklüğü: İhtiyacından daha küçük bir kafeste yaşamak, kuşlarda strese ve buna bağlı davranış bozukluklarına yol açar. İdeal kafes, kuşun kanat açıklığının en az 1.5 katı kadar yükseklik, genişlik ve derinliğe sahip olan.

Kafesin konumu: Bazı kuşlar son derece aktif ve cesurdur. Bu nedenle ailenin yaşadığı alanın tam ortasında yer almak isterler. Bazı kuşlar ise daha sinirli ve çekingen olup, daha sessiz ve stressiz bir ortamı tercih ederler. Ancak bu kuşlar da sahipleri ve evde yaşayanlarla iletişim içinde olmak isterler. Kafesi, kuşun karakterine ve ihtiyacına uygun bir yere koymalısınız. Ayrıca kafesin bir tarafının duvara yakın olması kuşun kendini emniyette hissetmesi için faydalı. Pencere önüne ve sürekli düşmanlarına karşı tetikte olmasına yol açacak bir yere konması ciddi sorunlara yol açabilir. Aynı şekilde, çok alçakta veya çok yüksekte olan kafes kuşta güven problemi yaratır. En iyisi, omuz hizasında olması. Kafesi asla yere koymayın.

O da sıkılır: Kuşlarda davranış bozukluklarının çoğu, kuşun sıkılması sonucu kendini meşgul edecek şeyler geliştirirken ortaya çıkar. Doğal ortamdaki kuşlar vakitlerini yiyecek aramak, eşiyle oyun oynamak, çiftleşmek ve tüylerine bakım yapmakla geçirirler. Ev kuşları ise herkes işe gidince sıkıntı ile baş başa kalırlar. Bu sıkıntıyı gidermek için yiyeceklerini ve oyuncaklarını kafesin içinde değişik yerlere saklayıp, doğal ortamdaki gibi yem aramak ve oyun oynamak için vakit harcamaları sağlanabilir. Oyuncaklarını da düzenli olarak değiştirin.

Uyku: Birçok kafes kuşu türü tropik bölgelerden gelir. Bu nedenle genellikle 10-12 saat uykuya ihtiyaçları olur. Uyku için, kuşun kafesi ile birlikte gürültüsüz ve yeterince karanlık bir odaya alınması önerilir. Sabah olunca tekrar ailenin ortak yaşam alanına alabilirsiniz. Uyku için daha küçük ve yatak odası gibi kullanacağınız bir kafes de edinebilirsiniz.

Özel sektöre sokak hayvanları için çağrı

İstanbul Beykoz Acarkent’teki sağlık ve spor merkezi Coliseum’un dokuz çalışanı, "Hayvanlar için Sosyal Sorumluluk Kampanyası" adıyla bir proje yürütüyor. Ekip, Coliseum Satış ve Pazarlama Müdürü İlker Tortop’un önderliğinde iki yıldır evsiz hayvanlara ev buluyor, kedi-köpekleri sahiplenen ailelere mama yardımı yapıyor. Şimdi, kendi aralarında para toplayarak yaptıkları yardımları, diğer kuruluşlara da duyurmak, çalışmalarını özel sektör içinde dev bir kampanyaya dönüştürmek istiyorlar. Öznur KAYMAK

Hayvanlar İçin Sosyal Sorumluluk Kampanyası dokuz Coliseum çalışanının, kişisel çabalarıyla başladı. İlker Tortop ve çalışma arkadaşları, kendi aralarında para toplayarak hayvan barınaklarına yardım etmeye ve evcil hayvan besleyen ailelere mama yardımı yapmaya başladılar. Coliseum’un üyelerine, internetteki mail gruplarında ve Club Safari’de hayvanlar için yardım çağrısında bulundular. Dört bin üyeye ulaştılar.

Sosyal Sorumluluk Kampanyası’nın ilk hedefi Beykoz Hayvan Barınağı oldu. Bu barınaktaki hayvanların sahiplendirilmesi için çalışan ekip, barınağa düzenli olarak maddi yardım da yapıyor. Her ay barınaktaki beş hayvan kısırlaştırılıyor. Yine her ay, evinde sokak kedilerini sahiplenen 40 aileye 40 kilo mama yollanıyor. Acarkent Veteriner Kliniği’nde her ay 10 sahipsiz kediyi tedavi ettiriyor, aşılatıyorlar. Şimdiye dek onlarca yaralı, hasta, kaza geçirmiş, sokağa terk edilmiş kedi ve köpeğin tedavi, aşı ve ameliyatları bu klinikte yaptırıldı. Şimdiye dek 20 kediye ev bulundu.

Çalışmalar için Coliseum satış ekibi içinde bir fon oluşturuldu. Çünkü bu yardımlar çalışanların kendi aralarında topladığı paralarla yapılıyor. Şimdi, Coliseum içinde doğan bu çalışmayı diğer özel sektör kuruluşlarına da yaymak istiyorlar. Amaçları kampanyanın kapsamını genişletmek, daha çok barınağa, daha çok hayvana ulaşmak.

HAYVAN SATIN ALMAYIN!

Bu kampanya, özel sektör içinde hayvanlara yönelik yapılan ilk çalışma niteliğinde. İlker Tortop, sivil toplum örgütleri, belediye ve özel sektörün hayvanlar için birlikte çalışması gerektiğini söylüyor. "Daha fazla sayıda şirkete ve çalışana ulaşmak, onların da desteğini almak istiyoruz. Hayvanlar sokaklarda başıboş ve aç dolaşıyor, barınakların imkanları kısıtlı. Dernekler belediyeden habersiz bir şeyler yapmaya çalışıyor. Belediyeler, her kuduz vakasından sonra çalışmaya başlayacaklarını söylüyor. Ama bir türlü harekete geçmiyorlar. İşte bu sebeple, özel sektör bu kurumlarla işbirliği içinde olmazsa, yıllarca görmezden gelinen sahipsiz hayvanlar konusu, çözüme kavuşamayacak. Ülkemizdeki en büyük sorun, pet shop’larda para karşılığı hayvanların satılması. Oysa sahipsiz hayvanları kısırlaştırıp sahiplendirmek çok zor değil."

Bundan sonraki hedefleri çok... Beykoz Barınağı’nın giderlerinin dörtte birini karşılamak, sahipsiz hayvanlarla ilgili önyargıları kırmak. Eğitim toplantıları düzenlemek de istiyorlar. Çünkü önyargılar yok olduğunda, daha çok hayvana ev bulunması mümkün olacak.

Hayvanlar İçin Sosyal Sorumluluk Kampanyası’na destek olmak isterseniz, www.clubsafari.com.tr sitesindeki ilan tahtasından, kedi ve köpeklere ev arayanlara ya da sahiplenmek isteyenlere ulaşabilirsiniz.

Öğrencilere kedili ve köpekli ajanda

Giller, sadece takvim ve ajanda yayınlayan, üç yıl önce kurulmuş bir şirket. Giller’in takvimleri çocuklar ve hayvanseverlerin gözdesi. Çünkü takvimlerinde yalnız kedi ve köpek resimleri kullanılıyor. Geçen yıl kedi-köpekli masa ve duvar takvimlerine ek olarak, güvercin resimlerinden oluşan bir takvim de çıkardılar. Giller, bu yıl ilk kez bir ajanda yayınladı. Öğrenciler için hazırlanan bu ajanda, tüm yılı değil, yalnızca 2006-2007 eğitim-öğretim dönemini kapsıyor. Ağustos 2006 ile başlıyor, Temmuz 2007’de bitiyor.

İlk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik ajandada, tabii yine kedi ve köpekler başrolde. 432 sayfalık ajandada her güne bir sayfa ayrılmış. Öğrenciler, dersler, kurslar ve sınavlarla dolu öğretim yılını gün gün planlayabiliyor. Sayfanın alt kısmında ulusal ve uluslararası tüm önemli günler ve tatiller not edilmiş. Ajandanın kedili ve köpekli olarak iki çeşidi bulunuyor. Giller ajanda ve takvimleri kitabevlerinde ve internette satılıyor. Fiyatı 25 YTL.

Pako pano

Haberin Devamı

Umut, altı aylık, kısır, masmavi gözlü bir Husky ve Boxer kırması. Bacaklarında eklem kilitlenmesi var. Arka bacakları sopa gibi. Bu, günlük hayatına engel değil; yürüyor, zıplıyor, oynuyor, kedi dostu. Onu sevecek bir ailenin özlemi içinde. 0505 825 73 98.

İki yaşındaki köpeğimiz, çok iyi huylu, eğitimli bir erkek Labrador. Değişen hayat koşullarımız nedeniyle ona yeni bir yuva bulmak zorundayız. 0546 233 09 28.

Bahçemizdeki 13 yavru kedinin çok acil olarak onlara sahip çıkacak birilerine ihtiyacı var. 0555 739 77 07.

Evde baktığım kedim doğurdu. Yavrularının da annelerinki gibi sevgi dolu aileleri olsun istiyorum. 532 426 12 07.

Üç aylık kurt melezi erkek köpek yuva arıyor 0532 434 74 74.

Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki ofisimde baktığım kedinin üç yavrusu oldu. Yavruları sahiplendirmek istiyorum. Biri simsiyah, biri tekir, diğeri ise tekir-beyaz. 0532 485 38 18.

İki aylık kediler yağmurlar iyice bastırmadan önce sıcak bir ev arıyorlar. 0542 214 51 65.

Bu kedicik Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulundu, muhtemelen bir aracın motorunda buraya kadar gelmiş. Üç aylık, erkek ve sağlıklı. Onu sahiplenmek ister misiniz? 0532 456 11 24.

Sahipleri tarafından sokağa terk edilmiş 3 yaşındaki dişi Cocker Spaniel’a ve 2 yaşındaki erkek Terrier’e yuva arıyoruz. İkisi de kısır. 0212 640 03 86.

Tobi’ye ateş edildi, 10 yıldır yaşadığı yerden diğer villa sakinleri tarafından kovuldu, dağaya terk edildi, zehirlemekle tehdit edildi. Tobi’yi sahiplenmek ister misiniz? 0532 443 53 62.

Yazarın Tüm Yazıları