Kadına yönelik şiddete karşı kampanyada Hürriyet örnek

STRASBOURG CEZAEVİNDEN gelen o mektubu unutamıyor.

CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan, bugün Avrupa Konseyi’nde yapılacak çok önemli bir toplantı için hazırlanırken sorularımı yanıtlıyor, altı aydan beri yapılanları anlatıyor bir yandan da başından geçen ilginç olaylardan örnekler veriyor.

Bilgehan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nin "Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komitesi" başkanı. Aynı zamanda Konsey’in 47 üye ülkesinin parlamentolarında yürütülen "Kadına karşı aile içi şiddet ile mücadele" kampanyasının koordinatörü.

Bir gün, radyoda aile içi şiddet ile ilgili bir konuşma yaptıktan sonra cezaevinden bir mektup alıyor. Mektubun sahibi, "Sizi dinledim ve söylediklerinizden çok etkilendim" diyor "Ben de şiddet uyguladım. Ama şimdi çok pişmanım lütfen onu bulup ne kadar pişman olduğumu ve ondan özür dilediğimi söyler misiniz?"

Ne yazık ki, mektuptan çıkan adreste artık öyle bir kişinin olmadığını öğreniyor ve bu özrü iletemiyor Gülsün Bilgehan.

* * *

SOSYALİST
grubun adayı olarak bu göreve seçilen ve ocak ayından beri bu komisyonun bakanlığını yürüten Gülsün Bilgehan, bugün Strasbourg’da "Parlamentolar kadına yönelik aile içi şiddete karşı birleşti" sloganıyla yola çıkan kampanyanın yarı yıl değerlendirmesini yapacak.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yanı sıra, birliğe üye olmayan Konsey ülkelerinden parlamenterler, hükümetlerinin aile içi şiddete karşı mücadele için çıkardıkları yasaları, ve bunların hayata geçirilmesi için nasıl önlemler alındığını açıklayacaklar.

Türkiye’de durum nasıl?

Aileyi Koruma Yasası var ve önemli adımlar atıldı bu dönem. Sadece kadın değil çocuk ve yaşlılar da şiddete maruz kaldıklarında yardım alıyorlar. Şiddeti uygulayan evden uzaklaştırılıyor. Bu sırada nafaka zorunluğu da var. Ayrıca nüfusu 50 binden fazla olan belediyeler sığınma evleri açmak zorunda. Tabii bunların ayrıntısına inince sorunlar hálá var. Ama Bilgehan, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında Türkiye’nin adım atan ülkeler arasında olduğunu söylüyor.

Liste savaşlarının en çok kızıştığı bugünlerde kulisleri bırakıp Strasbourg’da olmak siyasi açıdan riskli değil mi?

Bu soruma Bilgehan beklediğim yanıtı veriyor, "Bu benim açımdan siyaset üstü bir sorumluluk" diyor. .

* * *

FRANSA
’nın ünlü kadın hakları savunucusu, avukat Gisele Halimi’nin bir sözü var. "Özgürlüklere ve haklara yönelik tehditlerin ilk kurbanları her zaman kadınlardır. Ama kadın hakları konusunda atılan her adımdan sadece kadınlar değil, bütün toplum yararlanır."

İşte bu yüzden, kadın hakları konusunda alınan mesafe, demokrasinin gerçek ölçüsüdür.

Kasım’da İspanyol Parlamentosu’nda start alan, "Aile içi şiddete son " kampanyasında Türkiye’de yapılanlar sıralanırken, Hürriyet de örnekler arasında yer alacak.

Hürriyet Gazetesi, aile içi şiddete karşı mücadele kampanyası ile medyada ilk örnek oluşturuyor. Uluslararası raporlarda Hürriyet, örnek gösteriliyor.

Avrupa Konseyi’nin iki yıl devam edecek kampanyasının, bugün CHP milletvekili Gülsün Bilgehan başkanlığında başlayacak yarı yıl değerlendirmesinde yine örnek gösterilecek Hürriyet.
Yazarın Tüm Yazıları