İzmir’e tenis akademisi kuracağız

KÜLTÜRPARK’la bütünleşmiş, İzmir’in en eski kulüplerinden birisi Tenis Kulüp.

Yıllar boyunca hem tenis sporuna hem de federasyona önemli katkılar veren kulübün hedefleri büyük. Öncelikle çocuklar ve gençlere yönelik programlar, ardından tenis akademisi ve uluslararası büyük ödüllü turnuvalar. Bu hafta Kültürpark Tenis Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yeşilpınar ile söyleştik.

Kültürpark Tenis Kulübü nasıl kuruldu ve bugünlere nasıl ulaşıldı?

- İzmir Fuarı 1 Eylül 1936’da zamanın Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz tarafından büyük emeklerle faaliyete geçirildi. 2 Mayıs 1940 tarihinde yine Dr. Behçet Uz tarafından Kültürpark Tenis Kulübü’nün açılışı yapıldı. Kulübün ilk yönetim kurulu ise aralarında Behçet Uz ve Necdet Eczacıbaşı’nın da bulunduğu 8 kişiden oluşmuştur. Kuruluş amacı şehrimizde tenis sporunu geliştirmek, gençler arasında yaymak ve kabiliyetli gençleri ulusal ve uluslararası turnuvalarda başarılı kılmak, bunların yanı sıra gençler arasında sosyal ve kültürel ilişkileri de geliştirmekti. Bu yıl, Kültürpark Tenis Kulübü 68. yılını kutladı. 1986 - 1990 ve 2002 yıllarında Davis Cup, Kültürpark Tenis Kulübü kortlarında düzenlenmiştir. Kültürpark Tenis Kulübü bugün her türlü uluslararası tenis turnuvaları organize etmeye müsait bir kuruluştur. 2 bin 200 faal üyemizin yaklaşık 350 - 400’ü tenis oynamaktadır. 5 açık, 2 kapalı toplam 7 adet tenis kortu ve 750 kişilik tribüne sahibiz. Kültürpark Tenis Kulübü, İstanbul’da 1940 yılında faaliyete geçen TED Kulübü ile birlikte kurulmuş ilk tenis kulüplerinden birisidir. Bugün federasyona bağlı 139 kulüp içerisinde ise ilk 3 içerisindedir.

10 yıldır başkan

1954, İzmir doğumlu. İzmir Özel Türk Koleji’ndeki eğitiminin ardından Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimi aldı. Ardından şehir planlama bölümünde ihtisas yaptı. Avusturya’da alanıyla ilgili çalışmalarda bulundu. İZSİAD Başkan vekilliği ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 1992 yılında Kültürpark Tenis Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendi. 1998 yılından itibaren kulübün başkanlığını yürüten Servet Yeşilpınar evli ve iki çocuk babası.

İZMİR’İN TENİSTEKİ AVANTAJLARI

Türkiye’deki tenis kültürü ve İzmir’e yansıması hakkında düşündükleriniz?

- Tenis ilk defa ülkemize 1900’lü yılların başında girmişti ve sadece yabancıların ve Levantenler’in oynadığı bir spor dalı idi. 1980’li yıllarda yabancı TV kanalları ile birlikte uluslararası Grand Slam turnuvalarını halkımız seyrettikçe tenis sporuna daha çok ilgi duymaya başladı. Bugün istatistiklere göre komşumuz Yunanistan’da 1 milyon kişiye 155 kort, İsrail’de 1 milyon kişiye 325 kort, ülkemizde ise 1 milyon kişiye 7 kort düşmektedir. Türkiye’de bugün uluslararası turnuvalarda mücadele edecek oyuncumuz yok denecek kadar az. Son zamanlarda bir kaç oyuncumuz olsa da onlar da çok üst seviyelere çıkamamaktadırlar. Bunun önemli sebepleri vardır. Bazılarını sıralayacak olursam; sporcuların mümkün olduğu kadar çok ve değişik yerlerde turnuva oynayamaması, basının tenis sporuna yeterince ilgi göstermemesi, Türkiye’deki eğitim sistemi, muhafazakár aile yapısı, sponsor desteğinin çok az olması. İzmir’e gelince, şehrimiz diğer şehirlere göre bazı avantajlara sahiptir. Bunun en başında iklimin tenis sporuna müsait olması ve halkın bu spora diğer kentlere göre daha aşina olması gelir. İzmir bugün tesis olarak diğer şehirlerden daha şanslıdır. Eğitici sorunu yoktur. Bana göre yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle İzmir başta tenis ve yelkencilik olmak üzere bir spor kenti haline getirilebilir. Uluslararası büyük ödüllü turnuvalar organize edilebilir Bu sayede şehrimize her yıl yüzlerce milyon dolar döviz girişi sağlanabilir.

SPORCU TARAMASI YAPILACAK

Kulübün yeni projeleri ve etkinliklerinden bahseder misiniz?

2009’da Kültürpark Tenis Kulübü’nde teniste alt yapının genişletilmesi konusuna ağırlık verilecek. Konak Belediyesi ile birlikte yapacağımız çalışmalarda çeşitli semt ilkokullarından tarama sonucu alınacak çocuklarımızı Kültürpark Tenis Kulübü’nde 3’er aylık eğitime tabi tutmayı planlıyoruz. Önce 100, yıl sonuna itibariyle de 500 çocuğumuzu tenis sporu ile tanıştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, gelecek yıl kulübümüzde en az 2 adet uluslararası turnuva organize etmeyi planladık. Bütün bunların dışında bir de İzmir’de eğer arzu ettiğimiz şartları oluşturabilirsek bir tenis akademisi kurma planımız var. Artık olaylara İzmir için makro seviyede bakmamız lazım geldiğine inanıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları