İyi bir ev sahibi: T.H.Y

Hani bir arkadaşınıza akşam yemeğine gittiğinizde sizin en sevdiğiniz yemeği yaptığını görürseniz çocuk gibi mutlu olursunuz ya.

Ya da sizin örneğin soğan yemediğinizi biliyordur ve yemeklerin birkaçını soğanın görünmeyeceği şekilde hazırlamıştır ve bu da sizi pek memnun eder. İşte Türk Hava Yolları da benzeri bir uygulamayla yolcularını memnun etmeye çalışıyor. Örneğin mide, kalp ve metabolizma ile ilgili sorun yaşayan yolcularına yönelik lifli yemekler servis ederken, diyabet hastası olanlara kan şekerini ayarlayıcı yiyecekler sunuyor. Diyabetlilere yönelik yiyeceklerde şeker, çikolata vs. eğer bu hastalara özel değillerse kullanılmıyor. Türk Hava Yolları’nın sağlık koşulları özel olan yolcuları için hazırladığı bir başka yemek grubu ise glutensiz yemekler. Bu yolcular için sunulan yemeklerde buğday, arpa, yulaf ya da çavdar kullanılmıyor. Dolayısıyla bu unlardan yapılan ekmekler, kekler ya da börekler de bu mönüde yer almıyor. Mutlaka un kullanılacaksa da glutensiz un kullanımına özen gösteriliyor. Elbette ki vejetaryenler da düşünülmüş bu yolcuya özel mönüler hazırlanırken. Onlar için hazırlanan yemeklerde ise, balık, et ve de diğer deniz ürünleri kullanılmıyor. Bir de tuzsuz yiyenler için hazırlanmış yemekler var ki, onlarda da tuz yerine yemeği tatlandırmak amacıyla baharat ve özel çeşniler kullanılıyor. Türk Hava Yolları pek çoğumuzun hiç duymadığı laktoz diyetine uygun yemekler de sunuyor ve süt proteinine alerjisi olan yolcuları için süt ve süt ürünlerinin bulunmadığı yemekler hazırlıyor.

Patlıcanlı börekitas

12 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 su bardağı sıvıyağ

á 50 gr yumuşak margarin

á 3 yemek kaşığı ılık su

á 2 yemek kaşığı sirke

á2 çay kaşığı tuz

á 3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 3 su bardağı un

İç harcı için;

á 4 adet orta boy patlıcan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á ayrıca 2 yeemk kaşığı susam

á 2 yemek kaşığı çörekotu

á 1 adet yumurtanın sarısı

Sıvıyağ ve oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba aktarın. Üzerine sirkeyi ekleyip tuzu serpin. 3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peynirini de aktardıktan sonra unu azar azar ilave edin. Karışımı malzemeler iyice karışıncaya ve kulak memesinden daha yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; patlıcanları kabuklarını soymadan, yumuşayıncaya kadar ocakta ya da fırında çevirerek közleyin. Sap kısımlarından başlayarak kabuklarını soyup doğrama tahtası üzerinde çok ince parçalar halinde dilimledikten sonra derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiberi serpip 4 yemek kaşığı rendelenmiş peyniri de ekledikten sonra çatalla iyice ezin. Hazırladığınız iç harcını bir kenarda bekletin. Dinlenen hamuru buzdolabından çıkarın. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parçaları çay bardağı yardımıyla kesin. (5-6 santim çapında yuvarlak hamurlar hazırlayın.) Yuvarlak hamurların üzerine patlıcanlı harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyarak D şeklinde kapatıp bastırarak uçlarını yapıştırın. Hazırladığınız börekitas poğaçalarını yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam veya çörekotu serpiştirin. Börekitasları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğudukça sertleşen poğaçaları servise sunun. İsterseniz aynı hamurdan yuvarlak ya da burgu kurabiyeler de hazırlayabilirsiniz.

Sahrap’ın otantik bulgur köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı ince köftelik bulgur

á 1 su bardağı ılık su

á 1 çay kaşığı tuz

á1/2 çay kaşığı karabiber, kimyon

á 1/2 yemek kaşığı domates salçası

á 1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası

á 1 su bardağı un

á 1 adet yumurta

Sosu için;

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 8-10 diş sarmısak

á3-4 adet yeşil sivribiber

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 1/2 yemek kaşığı biber salçası

á köftelerin haşlama suyundan 1 su bardağı kadar

á 1 demet maydanoz

İnce bulgur orta boy çelik bir tencereye koyulur. Üzerine ılık su gezdirilip tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık 2-3 dakika bulgurun ıslanıp yumuşaması beklenir. Üzerine tuz, karabiber ve kimyon serpilip, domates ve biber salçası eklenir. Malzemeler yaklaşık 1-2 dakika yoğrulup un eklendikten sonra 5 dakika daha yoğrulmaya devam edilir. Son olarak, yumurta katılıp birkaç dakika daha, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Diğer taraftan, küçük bir kaseye su doldurulup eller suya batırılır ve köfte hamurundan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Ortalarına işaret parmağıyla hafifçe bastırılarak çukurlaştırılır. Hazırlanmış olan köfteler, hafifçe un serpilmiş bir tepside biriktirilir. Büyükçe bir tencereye bol miktarda sıcak su koyulup 2 çay kaşığı da tuz atılır.

Su kaynamaya başlayınca köfteler tencereye aktarılır. Yaklaşık on dakika kadar haşlanan köfteler yavaş yavaş suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır. Köfteler ocaktan alınıp suyu süzülür. Ancak köftelerin haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayrılmalı. Suyu süzülen köfteler tekrar aynı tencereye aktarılır. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; zeytinyağı derin bir tavaya koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarmısaklar ve incecik halkalar halinde dilimlenmiş biberler kızgın yağa aktarılır. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Üzerine domates ve biber salçası ve ayrılmış olan haşlama suyu ilave edilir. Sık sık karıştırılarak sos kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alınıp köftelerin üzerine gezdirilerek karıştırılır. Yemek servis tabağına alınıp üzeri ince kıyılmış maydanozla süslendikten sonra ılık olarak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları